Шапка
40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 51 тел./факс 8(0542) 22-00-82 E-mail:sodb@ukr.net

Архів новин за ІІ квартал 2021 року

28.06.2021

До 50-річчя від дня народження Ілона Маска

       28 червня мільярдерові й винахіднику Ілонові Маску виповнюється 50 років. Він – творець цілого ряду компаній, що змінили світ – від Paypal і Tesla Motors до SpaceX. За кожним його кроком, затамувавши подих, стежить весь світ. Він здається простим і відкритим, але, між тим, в його житті криється безліч вражаючих таємниць!
    Пропонуємо вашій увазі інформаційне досьє «Історія успіху Ілона Маска», з яким можна ознайомитися за поcиланням...


27.06.2021

До Дня Конституції України

«Ази знань про державу та право»

     Четверта частина правознавчого відеопроєкту «Ази знань про державу та право» познайомить дітей із державним святом – Днем Конституції України і розповість про права та обов'язки українців.


25.06.2021

До Дня Конституції України

28 червня Україна святкуватиме 25-у річницю з дня прийняття Основного Закону держави – Конституції.
    Готуючись до цієї ювілейної дати, фахівці відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей провели для дітей, які відпочивають у пришкільних таборах ЗОШ № 4, 12, 13 і НВК №42, правознавчу абетку «Права свої вивчаємо, пам’ятаємо, поважаємо», огляд матеріалів, представлених на тематичній поличці «Головний Закон держави» і книжковій виставці «Твої права», підготували до огляду правознавчий відеопроєкт «Ази знань про державу та право».

докладніше...


27.06.2021

Літо в бібліотеці – свято щодня!

Літо і канікули – найулюбленіша пора всіх дітей. Сумська обласна бібліотека для дітей запросила любих читайликів та їх батьків провести літо разом!
    Після тривалих карантинних обмежень в бібліотеці знову вирує життя. Щодня приміщення наповнене гомінкими голосами та веселим сміхом дітвори. Бібліотека має широкі можливості для того, щоб зробити дозвілля дітей з книгою приємним і цікавим, а підготовлена Програма літніх читань «Мозаїка книжкового літа» допомагає їм спілкуватись, розкривати свої можливості та приховані таланти, відпочивати та розвиватись. «Мозаїка книжкового літа» – це цікаві екскурсії, літературні ігри і вікторини, літні ігротеки, книжкові хіт-паради, перегляд улюблених мультфільмів у Мультсалоні і вистав лялькового театру «Кукляндія», можливість читати книги, малювати, гратися і ще багато чого!

докладніше...


24.06.2021

До 30-річчя Незалежності України

24 червня 2021 року разом із фахівцями відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей мистецькі пазли «Моя країна – Україна!» складали вихованці НВК «Просперітас» та відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня».
    Пригадали все, що виникає в пам’яті, коли ми чуємо або промовляємо слово «Україна», склали сонечко асоціацій та з’ясували: незалежно від того, хто ти, де ти, чим займаєшся – ти є важливою частиною держави, маєш свої права та обов’язки.

докладніше...


24.06.2021

Тиждень краєзнавства

     28 червня виповнюється 80 років Віктору Панасовичу Скакуну, нашому земляку, відомому українському поету-гумористу, байкарю, літературознавцю та журналісту.
    У нього багато творчої енергії, задумів, а отже попереду в читача зустрічі з новими книгами письменника. А щоб більше дізнатися про його життя, творчість, пропонуємо переглянути нашу відеопрезентацію.


24.06.2021

Тиждень краєзнавства

     До ювілейного дня народження нашого земляка, поета, гумориста Віктора Скакуна підготовлено інформаційний список "Співець слобожанського краю", з яким можна ознайомитись за поcиланням...



23.06.2021

23 червня 2021 року в рамках Тижня краєзнавства юні краєзнавці Сумської обласної бібліотеки для дітей успішно здолали квест «Від скарбниці до скарбниці».
  Запропоновані локації: скарбниця історії – Сумський обласний краєзнавчий музей; Альтанка; пам’ятник Івану Харитоненку; контактна скульптура «Веселий сумчанин»; мистецька скарбниця – Сумський обласний художній музей імені Никанора Онацького; скарбниця знань – Сумська обласна бібліотека для дітей.

докладніше...


23.06.2021

Тиждень краєзнавства

Письменники-земляки – ювіляри червня

Сумська земля народила багатьох письменників і поетів, які збагатили й уславили нашу українську літературу.
У рамках Тижня краєзнавства, який проводиться в бібліотеці з 22 по 25 червня 2021 року, організовано відкритий перегляд літератури «Письменники-земляки – ювіляри червня».

докладніше...


23.06.2021

Сьогодні в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Цей день для українського народу наповнений трагічними спогадами і болем, адже найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть та руйнування, горем і болем увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю…
    Про трагічні події німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця, юні користувачі бібліотеки познайомилися, переглянувши документи, представлені на книжковій виставці «Уклін – живим, загиблим – слава!». Для користувачів-учнів пришкільного літнього табору ЗОШ № 15 був проведений історичний альманах «Коли почалася війна».

докладніше...



18.06.2021

Бібліотека в сучасному форматі:
професійні ідеї, сучасні проєкти

На виконання наказу управління культури Сумської обласної державної адміністрації 17 червня 2021 року в Сумській обласній бібліотеці для дітей проведено обласне професійне онлайн-навчання «Бібліотека в сучасному форматі:професійні ідеї, сучасні проєкти».
    У роботі заходу взяли участь Ольга Мальченко, головний спеціаліст відділу культурно-мистецької діяльності і навчальних закладів управління культури Сумської обласної державної адміністрації, і близько 100 фахівців з майже 35 бібліотек Сумщини, що надають інформаційні послуги користувачам-дітям.

докладніше...


18.06.2021

Здоров’я – найцінніший скарб

     Ось і закінчився ще один навчальний рік. Попереду літо – пора відпочинку, зміцнення здоров’я та духовного зростання. Найчастіше людина починає замислюватися про свій спосіб життя і здоров'я, коли наздоганяє якась проблема, з'являється хвороба чи нездужання. Турбота про своє здоров'я не має бути проблемою, це має бути способом життя! Здоровим способом життя.
    Саме з цією метою фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей зустрілися з учнями 5-х, 6-х класів ЗОШ №4 та провели конкурс-гру «Здоров'я – головний життєвий скарб». Діти з радістю взяли участь у спортивній вікторині, відгадували загадки, переглянули презентацію про здоровий спосіб життя, за допомогою нескладних вправ дізналися про свій біологічний вік, переглянули літературу про переваги здорового способу життя, здорове харчування, про відомих олімпійських чемпіонів. А на завершенні заходу взяли участь у грі «Продовж прислів’я» та конкурсі «Так-ні».
    Бережіть своє здоров’я – найцінніший скарб!!!


18.06.2021

     28 червня в Україні свято – День Конституції. Це єдине свято, яке закріплене в самій Конституції і вважається одним із наймолодших.
    Конституція України… Зіткана з сяйва зірок та гомону лісів, скупана в кришталевих струмках та козацькій звитязі, змочена сльозами невільників та обласкана натхненним вітром свободи. Це дорогоцінний спадок предків, покликаний берегти право людини на вільне життя та всебічний розвиток особистості.
    У рамках декади заходів, присвячених 25-й річниці Конституції України, фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей провели годину державності «Основний закон України», яка супроводжувалась презентацією та оглядом літератури, представленою на книжковій виставці «Держава і Конституція».


18.06.2021

Подорож «Книжковим містом»

     Закінчився навчальний рік, попереду весела пора літніх канікул. Час читати! Двері Сумської обласної бібліотеки для дітей влітку завжди відкриті для своїх читачів. А на поличках їх чекають улюблені книги на всі смаки.
    Знайомство з книгою – це завжди цікаво, а особливо з новою! Кожна нова книга – це завжди приємне знайомство, нові герої, нові імена. Бібліотекарі разом з учнями 5-х класів ЗОШ№4 та ССШ№9 подорожували «Книжковим містом – Сумською обласною бібліотекою для дітей». До уваги дітей були представлені новинки сучасних українських і світових письменників. Сподіваємось, що кожен юний читач знайде для себе захоплюючу книгу під час літніх канікул в бібліотеці.


17.06.2021

За Піренейськими горами. Іспанія

     16 червня наші юні друзі-мандрівники, діти, які відпочивають у пришкільному таборі ЗОШ № 15, віртуально «опинилися» в країні Іспанії – країні кориди та яскравого сонця, яка знаходиться на Піренейському півострові.
     Від фахівців Сумської обласної бібліотеки для дітей діти почули цікаві факти про цю чудову країну, а саме про те, що в Іспанії 5 офіційних мов, що велику частину свого часу іспанці проводять на вулиці, що ця нація має «гарячу» кров.

докладніше...


17.06.2021

До 30-річчя Незалежності України

Методичні рекомендації
"Мій сонячний дім – моя Україна"

     Шановні колеги!
    Пропонуємо вашій увазі знайомство з методичними рекомендаціями щодо організації та проведення ювілейних заходів з нагоди 25-ї річниці Конституції України та 30-ї річниці Незалежності України за поcиланням...



16.06.2021

До 30-річчя Незалежності України

Ярмарок українських звичаїв

     Запрошуємо на ярмарок літніх українських свят!
    Пропонуємо вашій увазі знайомство з унікальними та неповторними традиціями, звичаями, обрядами українського народу, що розвивалися та вдосконалювалися протягом багатьох віків і віднайшли своє місце у сучасному світі.


100-річний ювілей бібліотеки

Сто років служіння дітям

     20 лютого 2021 року Сумська обласна бібліотека для дітей відсвяткувала свій 100-річний ювілей. До вашої уваги короткі нариси становлення та розвитку бібліотеки.

Докладніше...


03.06.2021

Cлайд-презентація "Сто нових книг ювілейного року"


03.06.2021

Привітання від користувачів бібліотеки
"Мир - планеті, щастя - дітям"


02.06.2021

85 років від дня народження
Володимира Голубничого

     2 червня нашому земляку Голубничому Володимиру Степановичу, видатному скороходу світу, виповнюється 85 років. До цієї знаменної дати пропонуємо презентацію «Життя, як подвиг».


01.06.2021

Міжнародний день захисту дітей

День захисту дітей - яке чудове свято

     1 червня – Міжнародний день захисту дітей, своєрідне нагадування суспільству про необхідність захищати права дітей.
     Напередодні цього доброго, світлого і радісного свята в Сумській обласній бібліотеці для дітей для давніх і добрих друзів, учнів 2-А класу ЗОШ №12, було організовано театралізоване дійство «Хай яскраво сонце світить, хай живуть щасливо діти», адже вони – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє.

докладніше...





01.06.2021

     Шановні користувачі! Познайомитися з програмою заходів на період літніх канікул 2021 року можна за поcиланням...



01.06.2021

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Любі наші друзі! Пропонуємо вам переглянути свіжий номер газети "Буквоїд" за поcиланням...



28.05.2021

До Дня народження поета та художника
Максиміліана Волошина

     Максиміліан Волошин (28 травня 1877, Київ — 11 серпня 1932, Коктебель) – поет, художник, перекладач, філософ, мистецтвознавець і літературознавець, представник символізму й акмеїзму. Дивовижна, незвичайна людина, яка ніколи не вміщалася в жодні рамки.
     Мандрівник Всесвітом, Великий Пан Коктебель цілком серйозно вважав, що пейзажі Криму – одні з найкрасивіших земних пейзажів, які він бачив. За заповітом Максиміліан Олександрович хотів вічно височіти над морем – на високому пагорбі Кучук-Янишар, звідки відкривається захопливий вид на всю Коктебельську долину, аби завжди оспівувати природу українського півдня. Бажання здійснилося…


27.05.2021

Формування здорового способу життя
дітей і підлітків через використання
нетрадиційних форм бібліотечної роботи

На базі Сумської обласної бібліотеки для дітей відбувся обласний вебінар «Формування здорового способу життя дітей і підлітків через використання нетрадиційних форм бібліотечної роботи». Працівниками закладу висвітлені наступні питання:
- «Здоровий спосіб життя – змістовний напрямок сучасної бібліотеки для дітей»;
- «Традиційні та інноваційні форми і методи роботи бібліотеки у формуванні здорового способу життя»;
- «Молодь обирає здоров’я».
     Заступник начальника відділу культурно-мистецької діяльності і навчальних закладів Раїса ГРИЦАЄНКО наголосила на важливості формування здорового способу життя дітей та урізноманітнення форм та методів бібліотечної роботи, які будуть залучати все більше маленьких читачів.

докладніше...


26.05.2021

Загадкова Бразилія

     Сучасні мегаполіси та дикі джунглі Амазонії, найкращі карнавали та убогі фавели, чудові пляжі та дуже позитивні люди – все це Бразилія. Знайомтесь!


26.05.2021

Що ти знаєш про Америку?

     США, Америка, Штати – у цієї країни багато назв, різноманітний світ природи, дивовижні пам’ятки і по-справжньому багатонаціональне суспільство. Це одна з найвпливовіших держав у світі, нехай і не найбільша, зате найвідоміша. До вашої уваги цікаві факти про Сполучені Штати Америки.



24.05.2021

День слов’янської писемності та культури

Писемність – найбільший винахід людства

     Сьогодні відзначають День слов’янської писемності та культури. Початок слов’янській писемності дали два великі слов’янські просвітники-брати Кирило і Мефодій, які вважали, що писемність є найважливішою складовою культури будь-якого народу.
    До цієї календарної дати бібліотекарі відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей провели для користувачів-учнів 8 класу ССШ №9 історичну годину «Писемність – найбільший винахід людства». Діти дізналися про історію слов’янської писемності, початок якої дали просвітники-брати Кирило і Мефодій, взяли участь у мовних іграх і вікторинах, познайомилися з літературою, представленою на книжковій виставці «Сторінками слов’янської писемності».


23.05.2021

Валеологічний проєкт.
Абетка здоров'я. Частина четверта

     Юні друзі! Продовжуємо вивчати абетку здоров'я. До вашої уваги четверта частина валеологічної «Абетки здоров’я».
     Абетку здоров’я вивчай та про своє здоров’я дбай!!!


23.05.2021

До 95-річчя від дня народження українського поета,
письменника, журналіста, бібліофіла

Віртуальний бібліографічний огляд
«Поет і журналіст. Микола Данько»

     


20.05.2021

Валеологічний проєкт.
Абетка здоров'я. Частина третя

     Любі друзі! Продовжуємо вивчати абетку здоров'я. До вашої уваги третя частина валеологічної «Абетки здоров’я».
     Абетку здоров’я вивчай та про своє здоров’я дбай!!!


20.05.2021

Всесвітній день вишиванки

     Юні друзі Сумської обласної бібліотеки для дітей – учні 2-А класу ЗОШ №12 (вчитель Диченко Людмила) вітають всіх з Днем вишиванки!


20.05.2021

Всесвітній день вишиванки

     


20.05.2021

Всесвітній день вишиванки

20 травня – День вишиванки!

     Відносно молоде, 15 років, але таке улюблене свято. В ювілейний рік Дня вишиванки нам особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки. Саме тому фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили до мистецької вітальні «Магія орнаменту української вишивки» відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» КУ СМТЦСО «Берегиня», учнів 2-В класу ССШ №2, вихованців ЗДО НВК "Просперітас".

докладніше...


20.05.2021

Всесвітній день вишиванки

     Щороку в травні відзначають День вишиванки. На це свято як дорослі українці, так і діти вбираються в національні вишиті сорочки. Сумська обласна бібліотека приєднується до святкування Дня вишиванки і пропонує переглянути книжкову виставку « З Україною в серці», присвячену святу.



18.05.2021

До Дня Європи

     З нагоди святкування Дня Європи пропонуємо вам дещо зі скарбниці європейської дитячої літератури. Книги цих європейських письменників читають діти у всьому світі. Знайомтесь!


17.05.2021

До Міжнародного дня музеїв

     Людина схильна до збирання. Навіть ті, хто ніколи нічого не колекціонував, зберігають щось із минулого: світлини з дитинства, вітальні листівки чи улюблені книжки…
     Музеї – це сховища колективної пам’яті, й існують вони не тільки для того, щоб ми мали можливість урізноманітнити своє дозвілля. Музеї зберігають, вивчають та розповідають нам історію людства незалежно від національності чи місця проживання.
     18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв.
     Вітаємо зі святом!


14.05.2021

До Міжнародного дня сім’ї

     Якщо у тебе є сім’я, то є й суперсила! І це не вигадки, адже в сім’ї ми знаходимо підтримку, турботу, натхнення і звичайно любов. 15травня – Міжнародний день сім’ї. Не втрачай свою суперсилу – бережи своїх рідних і близьких. Зі святом!


14.05.2021

До Міжнародного дня сім’ї

Любі наші користувачі!

     Вітаємо вас з Міжнародним днем сім’ї і пропонуємо переглянути відеолистівку-привітання від наших читайликів.
     Бережіть сімейний вогник, свої рідних! Нехай у кожній сім’ї буде непохитна твердість родинних стосунків, мир і злагода, а це свято стане для кожного з нас продовженням великого сімейного щастя!


14.05.2021

До Дня Європи в Україні

     Хочете дізнатися цікаві факти про Колізей, чим відома Пізанська вежа, яка висота Ейфелевої вежі і скільки років будувався Собор Парижської Богоматері? Вам цікаво дізнатися, як відкрити в собі приховані здібності, відвідавши Ракотцбрюке?
     Пропонуємо вам переглянути віртуальний журнал "Туристичні перлини Європи" і прочитати книги про цікаві міста Європи.



13.05.2021

До 150-річчя від дня народження Василя Стефаника

     У травневі дні українська спільнота вшановує пам'ять видатного письменника-реаліста, громадського та політичного діяча, неперевершеного майстра соціально-психологічної новели Василя Стефаника.
     З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження письменника пропонуємо вам переглянути літературний п’єдестал «Великий син України».

Се правдивий артист із Божої ласки,
яким уже нині можемо повеличатися перед світом.
Іван Франко

      До 150-річного ювілею Василя Стефаника бібліотека презентує книжкову виставку «Кленові листки Василя Стефаника», яка познайомить вас із життєвим і творчим шляхом письменника, що увійшов в історію не лише української, а й світової літератури як автор правдивих психологічних новел з життя галицького селянства.

       Пропонуємо вам переглянути біобібліографічну пам’ятку "Маестро української прози", з якою можна ознайомитися за поcиланням...



08.05.2021

До Дня Матері

     Вітання всім матусям від користувачів бібліотеки.


08.05.2021

До Дня Матері

     А яке ж свято без сюрпризів і подарунків? Дорогі матусі! Для Вас віршовані вітання від наших маленьких користувачів! Будьте всі здорові і щасливі.


08.05.2021

До Дня Матері

      Свято Матері схоже на ніжну травневу квітку, від якої не хочеться відводити очей.
     Мама, мати, матуся… Скільки теплих спогадів таїть це магічне слово, бо називає людину, яка завжди для нас найближча, наймиліша. Фахівцями відділу обслуговування користувачів молодшого віку для учнів 2-А кл.ЗОШ №12 (класний керівник Л.В. Диченко) було проведено на платформі Microsoft Teams поетичний онлайн-вернісаж «Веселкова брама – свято МАМИ». Під час розповіді бібліотекаря та перегляду презентації учасники заходу дізнались про історію заснування свята та традиції його святкування в Україні.


07.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Онлайн-читання
"Схилися над могилами солдатів"


07.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Відеолистівка-привітання


07.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Нам не треба війни, не треба...

     Про таке мирне майбуття України мріють наші маленькі користувачі.


07.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Вклоняємося! Вшановуємо! Пам’ятаємо!!!

     З нагоди Дня пам’яті та примирення і 76-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в бібліотеці організовано виставку-пам'ять «Уклін – живим, загиблим – слава!», де представлено документи та матеріали, що присвячені трагічним подіям найкровопролитнішої війни в історії людства, спогадам безпосередніх учасників бойових дій.
     Це своєрідний літопис тих вогняних днів і ночей, пам’ять про світлі подвиги і трагічні жертви. З документами, представленими на виставці, можна буде ознайомитися після закінчення карантину.


07.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Червоний мак - символ пам'яті

     Напередодні Дня пам’яті та примирення, який відзначають 8 травня, пропонуємо долучитися до майстер-класу з виготовлення символу пам’яті – червоного маку. Згадаймо всіх загиблих в роки Другої світової війни!


06.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Не погасити пам'яті вогонь

     Напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Європі фахівцями відділу користувачів молодшого віку для учнів ЗОШ №12, 2-А класу (класний керівник Л.В. Диченко) була проведена історична година «Не погасити пам’яті вогонь» (на платформі Microsoft Teams). Під час розповіді бібліотекаря, перегляду презентації та відео, діти дізнались про трагічні події війни. А ще учасники заходу зворушливо згадували своїх прадідусів, які брали участь у бойових діях, та декламували вірші про війну.


06.05.2021

До Дня Перемоги над нацизмом в Європі

Заради майбутнього

Великий день переможної весни 1945 року все далі від нас в часі. І, на жаль, все менше живих серед тих, хто виборов для нас Перемогу в тій страшній війні. Але й через 76 років потому пам’ять про їх подвиги та ті страшні події – жива.

докладніше...


30.04.2021

Переможців визначено!

     З задоволенням повідомляємо, що у Сумській обласній бібліотеці для дітей було підведено підсумки обласного туру Всеукраїнського конкурсу дитячого екомалюнка «Книга і діти, екологія і світ» і визначено його переможців. Діти творчо та креативно підійшли до створення малюнків, вклавши у кожен частку своєї душі та відобразивши в них відношення до питання екологічного оздоровлення Планети та охорони навколишнього середовища. Тому, завдання у голови і членів журі було не з легких – із 109 робіт визначити авторів найкращих малюнків.

докладніше...


30.04.2021

До Великодніх свят

    Великдень – найважливіше із 12 головних християнських щорічних свят. Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, його святкують практично у кожній українській родині. Безліч традицій, прикмет, обрядів та застережень існувало й досі існує, пов’язаних із цим особливим днем для кожного українця. Про деякі з них можна дізнатися, переглянувши літературний відеокалейдоскоп «Писанки, мов пишні квіти, розкотилися по світі», підготовлений працівниками відділу обслуговування користувачів молодшого віку.


28.04.2021

До Великодніх свят

    Воскресіння Христове – найбільше християнське свято, коли все навколо наповнюється світлом, радістю та добром. Українці шанують його здавна як родинне та мають чимало великодніх традицій. Запрошуємо разом згадати їх і відсвяткувати Великдень!


27.04.2021

До Великодніх свят

Творча майстерня
"Великоднє натхнення"

    В Європі є добра традиція – прикрашати двері в оселі на Різдво і Великдень декоративними віночками. Створіть і ви довкола себе атмосферу свята! Потіште рідних або друзів гарним подарунком до свята – великоднім віночком.


27.04.2021

До Великодніх свят

Майстер-клас
"Виготовлення великоднього сюрпризу"

    Великдень – родинне свято. І дорослі, і діти долучаються до святкових приготувань – прибирають та прикрашають оселю, випікають паски, займаються декоруванням писанок. Хочемо нагадати вам, як це зробити, і в нагоді вам стане майстер-клас «Виготовлення великоднього сюрпризу», який ми підготували для вас у минулому році.
     Не бійтесь експериментувати, фантазуйте, творіть!


26.04.2021

День Чорнобильської трагедії

Атомна весна України

     26 квітня, у день Чорнобильської трагедії, фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей проведено години пам’яті в режимі онлайн «Атомна весна України» (для учнів 2-А класу ЗОШ № 12 – класний керівник Диченко Л.В.) та «Гірка зірка полину» (для учнів 8-Б класу ССШ № 9). Під час заходів бібліотекарі за допомогою відеоматеріалів розповіли про події тієї страшної трагедії та її наслідки, а діти емоційно, зворушливо до сліз читали вірші про Чорнобильську катастрофу.



Вірші про Чорнобильську трагедію.
Читають учні 2-А класу ЗОШ №12





26.04.2021

День Чорнобильської трагедії

Попіл Чорнобиля стукає в серце

     Все далі й далі відходить від нас та страшна весна 1986 року. Та не стираються з пам’яті ті події.
     35 років тому 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства. О першій годині 23 хв., коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано спалахнуло велетенське полум’я. Здригнулася земля… Стався вибух…
      Щороку в Сумській обласній бібліотеці для дітей проводилися заходи, під час яких діти мали змогу зустрітися з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС, послухати розповіді свідків тих страшних подій, переглянути книжкові виставки, присвячені даній темі, відео чи електронні презентації…
      Але рік 2021 особливий, «карантинний», ми не маємо змоги безпосереднього спілкування з нашими користувачами. Але не маємо права забувати ті події, які змінили життя багатьох людей, і пропонуємо до перегляду книжкову виставку «Попіл Чорнобиля стукає в серце» та відеохроніку «Щоб мудрість не стала безумством», підготовлені працівниками бібліотеки.


23.04.2021

Успішний і незалежний - Андрій Курков

     23 квітня відзначає 60-річний ювілей найвідоміший у світі сучасний український письменник, журналіст, кіносценарист – Андрій Курков. Він написав понад 20 книг, є автором сценаріїв до художніх та документальних фільмів. Його твори перекладені 36 мовами, видані в більш як 65 країнах світу.
      Твори письменника популярні серед користувачів нашої бібліотеки. Тож книжкова виставка «Успішний і незалежний – Андрій Курков», що представляє твори відомого автора, запрошує до читання.


      Пропонуємо вам також переглянути віртуальний бібліографічний огляд з яким можна ознайомитися за поcиланням...

      Чекаємо вас після завершення карантину!


22.04.2021

Всесвітній день Матері-Землі

     22 квітня у всьому світі відзначають День Землі. Земля – наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій його красі і різноманітності. Пропонуємо вам переглянути екомандрівку «Яскрава усмішка Землі» та відповісти на питання онлайн-вікторини «Зігріємо Землю красою й любов’ю».




20.04.2021

Валеологічний проєкт
"Абетка здоров'я. Частина 2"

     До вашої уваги друга частина валеологічної «Абетки здоров’я». Під час перегляду ви дізнаєтесь чому важливо дотримуватися безпечної поведінки, що таке бронхи і яку важливу роль вони відіграють в організмі людини, а, також, про бактерії як корисні, так і шкідливі.
       Абетку здоров’я вивчай та про своє здоров’я дбай!!!


19.04.2021

Увага! Міжрегіональний конкурс "Бібліотека моєї мрії"!

     З 23 квітня 2021 року стартує Міжрегіональний конкурс дитячої листівки «Бібліотека моєї мрії». Долучайтеся! З деталями конкурсу можна познйомитися за поcиланням...



16.04.2021

Краєзнавча мандрівка
"Сім чудес Сумщини"


15.04.2021

Валеологічний проєкт
"Абетка здоров'я. Частина 1"

     Дорогі наші юні користувачі Якщо ви за здоровий спосіб життя, прагнете зберігати та зміцнювати здоров'я, уникати шкідливих звичок, тоді наш новий валеологічний проєкт «Абетка здоров’я» саме для вас!
      У першій частині Проєкту ви дізнаєтеся, що апетит – це емоційне відчуття, пов’язане із вживанням їжі; антибіотики – органічні речовини, які пригнічують хвороботворні мікроби, а антисептики знищують збудників інфекційних хвороб на шкірі людини.
      БУДЬТЕ ЗДОРОВИМИ!!!


15.04.2021

Правознавчий відеопроєкт
"Ази знань про державу та право. Частина 2"

    Право, закон супроводжують людину все життя. Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба їх знати. Запрошуємо Вас переглянути ІІ частину правознавчого відеопроєкту «Ази знань про державу та право».


14.04.2021

До Всеукраїнського дня довкілля

Відеодайджест
"Все, що навколо тебе, слід берегти й любити"

    Природа – це головне багатство людини. Любити, а тим більше охороняти її, наше першочергове завдання. Як не нашкодити природі, як жити з нею в злагоді і взаєморозумінні, ви дізнаєтеся, переглянувши відеодайджест «Все, що навколо тебе, слід берегти й любити».


13.04.2021

До 115-річчя від дня народження Оксани Іваненко

Казки, написані серцем

     13 квітня – день народження відомої української письменниці, перекладача та педагога Оксани Дмитрівни Іваненко. Вона стала засновником сучасної української літературної природознавчої казки, їй належить провідне місце у жанрі історичного роману для дітей та юнацтва.
      До 115-річчя від дня народження Оксани Іваненко підготовлено інформаційний список «Казки, написані серцем», з яким можна ознайомитися за поcиланням...



12.04.2021

До всесвітнього дня космонавтики та авіації

Онлайн-вікторина
"Космічна азбука"

     Любі друзі! Перевірте свої знання, відповівши на запитання вікторини «Космічна азбука».



12.04.2021

До 60-річниці польоту Ю.Гагаріна в космос

Онлайн-інформіна
"Зоряний час"

    Ракетою мчить до нас День космонавтики – чергова річниця першого польоту людини на орбіту Землі. Краса і таємниця зоряного неба завжди приваблювала людей. Всіх, чиє серце б’ється швидше при одному лише погляді на зоряне небо, ми запрошуємо здійснити космічну подорож у далекі світи.


07.04.2021

Літературна онлайн-панорама
"Легенди кримського народу"


06.04.2021

Арт-простір
"Яскраві та ніжні барви весни"


05.04.2021

     У рамках заходів до 150-річчя від дня народження Лесі Українки бібліотека продовжує знайомити з чарівним Лесиним словом і запрошує переглянути поетичний вернісаж «Зоря української поезії».


05.04.2021

Підсумки Всеукраїнського тижня дитячого читання

Книга, читання, бібліотека

      З 25 березня по 01 квітня в Сумській обласній бібліотеці для дітей було проведено традиційний Всеукраїнський тиждень дитячого читання під гаслом: «Яснішає у світі, коли читають діти». Це унікальне свято для тих, хто любить книгу і читання.
      Цьогорічний Тиждень, на жаль, закінчився! Але він був неймовірно насичений цікавими тематичними днями – «Улюблений автор – читачам», «На крилах книг», «Ігроленд у бібліотеці», «Поетичний віночок», «Сузір’я новинок», «Книга усмішку дарує» та онлайн-заходами. До уваги читайликів і мешканців міста були організовані креативні, оригінальні, яскраві та цікаві книжкові виставки, як у відділах бібліотеки, так і у віконних вітражах.
      Любімо КНИГУ – невичерпне джерело знань, БІБЛІОТЕКУ – справжній храм Книги, та запрошуємо до ЧИТАННЯ!!







04.04.2021

Інтернет - світ безмежних можливостей

        4 квітня відзначається Міжнародний день інтернету і День веб-майстра. Щороку святкування відбувається у день пам’яти святого Ісидора Севільського - заступника Інтернету. Він, вважається, вперше застосував у своїй праці систему перехресних посилань, яка віддалено нагадує гіперпосилання, використовувані в Мережі.


02.04.2021

      Літературний глобус "Улюблені письменники різних країн світу" познайомить вас не тільки з відомими, а й з улюбленими письменниками багатьох поколінь читачів.


02.04.2021

      Міжнародний день дитячої книги – свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку 02 квітня у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального розвитку дитини. Запрошуємо вас до арт-клубу "КАЗКА, ВИСТАВА, ФІЛЬМ..."


01.04.2021

Всеукраїнський тиждень дитячого читання

      Свято гумору продовжується... Запрошуємо вас послухати "КВІТНЕВІ ЖАРТИ".


01.04.2021

Всеукраїнський тиждень дитячого читання

Онлайн-подорож
«Перше квітня в різних країнах світу»

      Звичай обманювати 1 квітня існує з дуже давніх часів...Ця традиція поширена у багатьох країнах світу. Пропонуємо вам познайомимося з деякими. Приємного перегляду!


01.04.2021

Всеукраїнський тиждень дитячого читання

Літературна онлайн-карусель
«Гумор надає людині сили»

      1 квітня - День сміху. Всім відомо, що сміх не тільки піднімає настрій, а й продовжує життя. Жартувати можуть і дорослі, і діти.
      Пропонуємо вам онлайн-карусель "ГУМОР НАДАЄ ЛЮДИНІ СИЛИ".


01.04.2021

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Любі наші Читайлики! Пропонуємо вам переглянути квітневий номер газети "Буквоїд" за поcиланням...



01.04.2021

Всеукраїнський тиждень дитячого читання

Онлайн-вікторина
"Світ книжок Анни Коршунової"

     Любі наші друзі!
   Пропонуємо Вам познайомитися з творами сумської дитячої письменниці Анни Коршунової та дати відповіді на питання онлайн-вікторини.
     Для того, щоб відкрити вікторину, натисніть на зображення.
     Бажаємо успіхів!