Шапка
40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 51 тел./факс 8(0542) 22-00-82 E-mail:sodb@ukr.net

Архів новин за ІV квартал 2021 року

31.12.2022

     Любі друзі! До вашої уваги інформаційний список літератури, що надійшла до Сумської обласної бібліотеки для дітей у 2021 році "Новинки краєзнавства" за лінком...



31.01.2022

До 85-річчя від дня народження Віктора Кави

       Пропонуємо вашій увазі рекомендаційний список літератури "Вірний дитинству: Віктор Кава", з яким можна ознайомитися за поcиланням...


30.12.2021

Майстер-клас "Новорічний символ"


29.12.2021

     Приємно та радісно зустрічати Новий рік з друзями! У зимові свята ми, як ніколи, налаштовані дарувати та отримувати подарунки.
      29 грудня 2021 року, за доброю традицією, відбувся інтегрований новорічний захід «З передзвоном на поріг скоро ступить Новий рік», підготовлений спільними зусиллями працівників та відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» і фахівців Сумської обласної бібліотеки для дітей, безпосередньо за місцем надання соціальних послуг.

докладніше...


27.12.2021

      Ви ще й досі не прочитали книгу Кристини Нестлінгер "Обзивають мене мурахоїдом"? І нічого про неї не знаєте? Познайомтесь з нашим буктрейлером. Якщо цікаво, то книга чекає на нас у нашій бібліотеці!


22.12.2021

Норвегія: блакитно-смарагдова казка

     21 грудня користувачі-учні 2 класу ЗОШ № 12 Сумської обласної бібліотеки для дітей побували у блакитно-смарагдовій казці. Фіорди і тролі, вікінги і море, гори і нафта, Ібсен і Тур Хейєрдал – це Норвегія. Юні мандрівники віртуально відвідали музеї китів, кораблів вікінгів в Осло та дізналися навіщо місту Рьюкан дзеркала.

докладніше...


22.12.2021

Творча майстерня "Новорічна листівка"


22.12.2021

Рівні можливості – кожній дитині

      Продовжується творча співпраця Сумської обласної бібліотеки для дітей та Сумської обласної організації УТОГ. Реалізуючи літературний проєкт «Живе зима у казці», фахівцями відділу обслуговування користувачів молодшого віку були записані оповідання та вірші, які супроводжували мовою жестів перекладачі-дактилологи Ковтун Олеся Володимирівна та Івченко Оксана Василівна. Велика їм подяка!!!!


20.12.2021

     17 грудня завідувач відділу інформації та маркетингу Сумської обласної бібліотеки для дітей Наталія Нагорна взяла участь в VI Обласному патріотичному онлайн-форумі «Єдині серцем», організатором якого була Харківська обласна бібліотека для дітей. Учасники заходу – діти, активні читачі бібліотек Харківщини, учасники, переможці та лауреати районних та обласних етапів Всеукраїнських конкурсів «Творчі канікули», «Книга і діти, екологія і світ», «Незалежна і єдина – моя Україна», «Я і мої права», «Киргизстан: безмежно унікальний», «Лідер читання» та Міжрегіонального конкурсу «Бібліотека моєї мрії». Під час виступу Наталія Борисівна від імені директора Сумської обласної бібліотеки для дітей Лілії Тогобіцької привітала учасників і переможців Конкурсу, а також подякувала колегам за запрошення і реалізацію такого чудового спільного проєкту – Міжрегіонального конкурсу «Бібліотека моєї мрії».

докладніше...



12.12.2021

Валеологічний проєкт
"Абетка здоров'я. Частина одинадцята"

      Допитливий чомусик та питайлик, а чи знаєш ти яку роль виконує серце та скелет в організмі людини? А як працює система травлення тобі цікаво. На всі ці питання ти знайдеш відповідь перегорнувши сторінки нашої «Абетки здоров’я».
     Абетку здоров’я вивчай – про своє здоров’я дбай!


08.12.2021

Знай свої права, дитино!

     У грудні є дуже важливий день – Міжнародний день прав людини. Кожна держава повинна піклуватися про своїх дорослих і маленьких громадян. Права дітей гарантуються Конституцією України, а ще у них є і своя Конституція, яка називається «Декларація прав дитини».
     Саме до цього дня маленьких користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей – учнів 1-Б класу ЗОШ№4 була проведена правова абетка «Перехрестя мудрого закону». Уважно, з непідробним інтересом діти слухали розповідь бібліотекаря про справді великі права маленької дитини, яка супроводжувалась оглядом плакатів «Кожна дитина має право», потім здійснили подорож сторінками книги «Знай свої права, дитино!» та залюбки взяли участь у літературному колажі «Порушення прав казкових героїв».

докладніше...


08.12.2021

     Зима – чудова, казкова пора року, коли трапляються дива! А відбувається диво, саме у зимові свята. День святого Миколая, Новий рік, Різдво - свята, з якими у кожну оселю приходить казка. Вони веселі, цікаві і досить незвичайні. Запрошуємо одягнутися тепленько та завітати на гостини до самої панни Зими, переглянувши презентацію «Зима щедра святами».


07.12.2021

Створення буктрейлерів

     Ми живемо у ХХІ столітті, яке диктує нові шляхи в літературі та культурі. Це зумовлено швидким розвитком інформаційних технологій. Сьогодні всі говорять про те, що телевізор, комп’ютер, гаджети витіснили стару добру книгу. Тому перед бібліотекарями постає питання, чи зможемо ми, використовуючи Інтернет, зберегти цікавість до книги. Так, зможемо. Сучасна реклама книги – це буктрейлери, основні завдання якого яскраво, образно, візуально презентувати книгу, заінтригувати читача, спонукати до читання. Щоб йти в ногу з часом, володіти сучасними методами залучення дітей до книги і читання бібліотекарі постійно удосконалюють свої професійні навички.

Слайд-презентація
"Створюємо буктрейлери. Основні вимоги та етапи створення"


докладніше...


06.12.2021

Щоб вам служилось добре на Вкраїні милій

Збройні Сили України –
Слава, гордість, міць країни!
Захищають мир, свободу
Служать рідному народу!

     Святкового дня 6 грудня на честь Збройних Сил України в Сумській обласній бібліотеці для дітей у відділі обслуговування учнів 5-9 класів бібліотекарі урочисто привітали військовослужбовців Національної гвардії України та провели патріотичну годину «На варті Вітчизни».
     Це свято об’єднує всіх захисників країни, що стоять на варті захисту своєї держави. Книжкові виставки «За Україну, за її волю», «Щоб вам служилось добре на Вкраїні милій» були чудовим доповненням до вітань, що лунали на адресу воїнів з нагоди свята. Відеоролики «ЗСУ», «Захисник» та вірш «Чуєш…Ти чекай мене» викликали багато емоцій у військовослужбовців.

докладніше...


03.12.2021

     3 грудня 2021 року Сумська обласна бібліотека для дітей разом з усією світовою спільнотою відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.
     Фахівці бібліотеки запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» до участі в мистецьких посиденьках. Програма зустрічі включила мистецькі storytelling’s “Скульптури з льоду та снігу», ігри, танцювальну руханку, селфі-сесію, традиційне чаювання зі смаколиками.

докладніше...


02.12.2021

Порушення прав казкових героїв

     Другого грудня на маленьких читайликів, вихованців НВК «Просперітас», у Сумській обласній бібліотеці для дітей чекав незвичайний захід – літературний дайджест «І у казці, і насправді ніхто немає права жорстоко ставитись до нас». Діти слухали казки і дізнавалися, які саме права були порушенні у того чи іншого героя. Кожен висловив свою думку, а деякі, навіть, запропонували свій варіант закінчення казки – без порушення жодних прав казкових героїв. Так, «Колобка» ніхто не хотів з’їсти, а Лисичка стала його найкращою подружкою. Казочки, представлені на книжковій виставці «Порушення прав казкових героїв», допомогли малятам познайомитися з багатьма героями, права яких були порушенні.

докладніше...


02.12.2021

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Любі наші друзі! Пропонуємо вам переглянути свіжий зимовий номер газети "Буквоїд" за поcиланням ...



29.11.2021

До 70-річчя від дня народження Назарія Яремчука

     Пісня… Що не кажіть, а з усіх видів мистецтва вона здатна найшвидше западати у людське серце. Згадуючи про пісню, неможливо не згадати про відомого українського співака Назарія Яремчука.
     До 70-річчя від дня народження народного артиста України запрошуємо вас разом із нами згадати про улюбленого співака.


24.11.2021

Сучасний український казкар

     Сашко Дерманський, автор пригодницьких казкових повістей, святкує день народження. З цієї нагоди у відділі обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей для юних чомусиків 24 листопада відбулося літературне знайомство «Казки про все на світі». Кожний, хто відвідав цього дня бібліотеку, дізнався чому дракони присмачують перцем навіть морозиво, а лихий чаклун щодня п’є смолу, чому ніхто не купається в Чорному озері і як виглядає чудове чудовисько? Цікавий світ книг Сашка Дерманського населений добрими буками, драконами, жуками і комахами. Кожен знайшов для себе цікаву історію на книжковій виставці «Казки про все на світі». Якщо ви ще й досі не знайомі з творами сучасного українського казкаря, запрошуємо вас до нашої бібліотеки.

докладніше...


24.11.2021

Рівні можливості – кожній дитині

     Сьогодні до Сумської обласної бібліотеки для дітей завітали незвичайні гості – керівник Сумської обласної організації УТОГ Ковтун Олеся Володимирівна та перекладач-дактилолог Івченко Оксана Василівна.
     У рамках плану дій щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору та забезпечення рівних можливостей кожній дитині фахівцями відділу обслуговування користувачів молодшого віку були записані оповідання та вірші у рамках літературного проєкту «Осіннє мереживо», які супроводжувались сурдоперекладом Олесі Володимирівни та Оксани Василівни.
     У планах на майбутнє спільна реалізація літературного проєкту «Живе зима у казці».

докладніше...


24.11.2021

Казкар з Флоренції

     Любі друзі! До вашої уваги віртуальний бібліографічний огляд, присвячений 195-річчю від дня народження італійського письменника Карло Коллоді за лінком...



23.11.2021

     23 листопада юні користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, учні 4-Б класу ЗОШ №4, взяли участь у екологічному телетайпі «Книга скарг природи». Всі ми давно знаємо, що природу треба берегти. І щоб про це ніхто не забував, була створена «Червона книга», яка містить відомості про рідкісні та зникаючі види тварин і рослин. А ще вона має сторінки різних кольорів: чорні, червоні, білі, сірі та зелені. Разом із бібліотекарем діти розкрили таємницю кольорових сторінок і дізналися багато цікавого про значення живої природи в житті кожної людини, переглянули слайд-презентацію «Сторінками Червоної книги». В нагоді стали і книги, представлені на книжковій полиці «Червона книга України».

докладніше...


21.11.2021

Щорічні зустрічі мереж ЄС!

      18-19 листопада завідувач сектора інформаційних технологій, електронних ресурсів та обліку користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей Тетяна Ємельяненко взяла участь в онлайн-зустрічі за участю Представництва ЄС в Україні, який організувала команда проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні».
      З привітальним словом до учасників зустрічі звернувся Заступник Голови Представництва ЄС в Україні пан Ремі Дюфло, який подякував Євроклубам та бібліотекам України за плідну співпрацю протягом двох років, наголосив на тому, що новий культурний проєкт подовжено на дворічний період та закликав і надалі співпрацювати з дітьми та молоддю.

докладніше...


21.11.2021

Правознавчий відеопроєкт. Частина 11
"Державний Герб України"

      Пропонуємо Вам переглянути наступну частину правознавчого відеопроєкту «Держава та право», присвячену Державному Гербу України – нашому національному символу.
     Отже, доступно про історію тризуба прямо зараз.


21.11.2021

До Дня Гідності та свободи

"Герої у пам'яті - біль у серці"

      21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Це свято – символ боротьби українських громадян за свої права. Революція Гідності залишила глибокий і незабутній слід в історії та серцях всіх українців. Вона офіційно визнана одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.


18.11.2021

До Всесвітнього дня дитини

Музей одного дня
"Дитина у творах українських художників"


18.11.2021

До Всесвітнього дня прав дитини

Правова вікторина
"Чи обізнаний ти з правами дитини?"

      Знати свої права - наполовину володіти ними. Пропонуємо вам перевірити свої знання, відповівши на запитання правової вікторини "Чи обізнаний ти з правами дитини?"


17.11.2021

Золотий письменник України – Андрій Кокотюха

      Золотий письменник України 2012 року, багаторазовий переможець конкурсу «Коронація слова», відомий український письменник-сучасник, журналіст, кіносценарист, засновник українського готичного детективу Андрій Кокотюха 17 листопада відзначає свій день народження.
     На абонементі відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей розгорнута книжкова виставка «Різноманітний Андрій Кокотюха», яка запрошує познайомитися з його творами.
      Приходьте, вибирайте, читайте, занурюйтесь у захопливий світ детективних історій від Андрія Кокотюхи.


17.11.2021

До Всесвітнього дня прав дитини

Знай свої права, дитино!

      Дитинство – найважливіший період людського життя. Про це має пам’ятати кожен дорослий і знати кожен маленький українець. Всі діти повинні мати якнайкращі умови життя та можливості всебічного повноцінного розвитку. До Всесвітнього дня прав дитини у відділі обслуговування користувачів молодшого віку організовано книжкову виставку «Твої права» та тематичну поличку «Великі права маленької дитини».

докладніше...


16.11.2021

16 листопада – Міжнародний день толерантності

      У Міжнародний День толерантності є чудова нагода допомогти дітям зрозуміти себе та інших за допомогою дитячої книги. У Сумській обласній бібліотеці для дітей організовано книжкові виставки «Толерантність – це доброта душі…» та «Дружба – найцінніший скарб», де представлено матеріали, які допоможуть розв’язати проблеми недостатньої толерантності дітей, зрозуміти причини тієї чи іншої ситуації. Крім цього, для користувачів відділів обслуговування були проведені бесіда-спілкування «Планета Толерантність» та літературна бесіда «Дружба нам дарує дуже сильні крила», де діти поділилися своїми думками, що таке справжня «толерантність», чому вона вкрай необхідна, чому потрібно цінувати та берегти справжню дружбу, чому треба допомагати іншим людям та ін.

докладніше...


16.11.2021

До Міжнародного дня толерантності

8 мультфільмів, які навчають толерантності

      Дуже важливо навчити дитину з самого дитинства не засуджувати інших і не боятися «особливих» дітей, вміти співчувати, бути толерантними. Поговорити з малюком про важливе допоможуть добрі мультфільми, в яких закладена глибока ідея.


11.11.2021

Академія для допитливих
"Що у шафі ховається і як воно називається?"


09.11.2021

До Дня української писемності та мови

Поетичний вернісаж
"Ну що б здавалося слова..."

      9 листопада – День української писемності та мови. Мова - це дух народу. Плекаймо всі разом ту мову, що дісталася нам у спадок від наших пращурів!


09.11.2021

До Всеукраїнського дня працівників культури

Привітання


08.11.2021

"Ази знань про державу та право. Частина 10.
Національна валюта України"


05.11.2021

До 85-річчя від дня народження Миколи Вінграновського

Відеопрезентація "Я повів своє слово просто..."


04.11.2021

30 знакових книг Незалежної України

      Український інститут книги оголосив перелік 30-ти знакових книг Незалежної України, обраних читачами за умовами онлайн-голосування. Проєкт присвячений літературним творам і виданням, які були опубліковані з 1991 по 2021 рр. і є визначними для нашої культури.
      У відділі обслуговування учнів 5-9 класів організовано книжкову виставку «30 знакових книжок нашої Незалежності».
      Сподіваємося, що більшість книг із переліку увійдуть до списку вашого читання!


03.11.2021

Ходить гарбуз по городу...

      Дорогі наші друзі! Сьогодні розмова піде про осінь. Мінливу, сумну, веселу, задумливу, мрійливу, тривожну, таємничу та надзвичайно щедру!
     Природа святкує зрілість, вражає розкішшю та пишністю, обдаровує нас своїм багатством та нагадує, що треба встигнути зробити до кінця осені: прогулятися осіннім парком; спекти яблука з медом і корицею; написати хайку про осіннє листя, що падає з дерева; приготувати гарбузовий латте зі спеціями і прочитати книжку з осіннім настроєм.


03.11.2021

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Як читання впливає на наш мозок? Як незрячі люди «бачать» навколишній світ? Яких домашніх тваринок використовують при лікуванні артриту? Коли відзначають Всесвітній день ґудзиків?
      А щоб насолодитися читанням в повній мірі, зробіть собі зігріваючий чай або латте зі спеціями. Його рецепт знайдете на останній сторінці газети.
      Пропонуємо вам переглянути свіжий номер газети "Буквоїд" за поcиланням ...




01.11.2021

Все починається з рідної мови

      Кожного року 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Дата припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
      Відеовиставка «Все починається з рідної мови» пропонує познайомитися з книгами, в яких ти знайдеш багато цікавих фактів про мову, скарби народної мудрості, словники та абетки. цінуйте та пишайтеся рідною мовою!


29.10.2021

Зустрічаємо весело Hallowen

      Дуже давно різні народи відзначають свої свята і фестивалі.
      Hallowen – найбільш «страшне» і цікаве свято, історія якого налічує тисячоліття. Це свято несподіваних жартів, смішних страшилок… Його батьківщиною вважається Ірландія. Кольори свята – помаранчевий і чорний, які символізують збір врожаю та темряву. Якщо ви любите книги про жахливих істот: відьом, привидів, вампірів і різних страховиськ, то виставка-інсталяція «Зустрічаємо весело Hallowen» саме для вас!

докладніше...


29.10.2021

До Всесвітнього тижня
медійної та інформаційної грамотності

Безпечне життя онлайн

      Друже! В інтернеті повно пречудових можливостей, але, як і в реальному світі, ще й безліч потенційних небезпек і труднощів. Ти маєш знати, чого остерігатися і як себе захистити! Чому небезпечно викладати забагато інформації в соціальних медіа, чому руткіти є найнебезпечнішими, яким чином шкідливі додатки поширюються світом, як уберегтися від вірусів та бути в безпеці онлайн? Про це та інше ти знайдеш відповіді, ознайомившись з книгами Євгена Маєвського "ІТ-енциклопедія для дітей", Луї Стовелла "Життя онлайн" та «Створюй відеоігри за допомогою Скретч», які отримані нашою бібліотекою з Українського інституту книги.




29.10.2021

Валеологічний проєкт
"Абетка здоров'я. Частина десята"

     Маленькі наші питайлики та чомусики, а чи знаєте ви що одна із найважливіших функцій головного мозку є пам'ять і що її треба постійно тренувати? Як рухова активність впливає на самопочуття людей? Якщо ти поранився маленька рана може бути небезпечною? Перегорніть сторінки нашої «Абетки здоров’я» і дізнайтеся відповіді на ці запитання.
      Абетку здоров’я вивчай – про своє здоров’я дбай!


28.10.2021

До Дня визволення України
від фашистських загарбників

В ім’я життя

І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни…

      28 жовтня 1943 року Україна остаточно була визволена від нацистських окупантів. 78 років віддаляє нас від тієї дати. Так скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо про це пам’ятати. Ціною тяжких втрат, крок за кроком, звільнялися наші землі. Скільки горя, скільки страждань переніс наш народ, відстоюючи право на щастя, право на життя нашої Вітчизни.

докладніше...


27.10.2021

Буктрейлер на книгу Сергія Гридіна "Не такий"

      Пропонуємо переглянути буктрейлер на книгу українського письменника Сергія Гридіна «Не такий». Можливо, вона допоможе тобі знайти правильні шляхи самоствердження та досягнути взаєморозуміння з оточуючими.


27.10.2021

До 115-річчя від дня народження Михайла Лисенка

Мистецький портрет "Скульптор століття"



13.10.2021

До Дня українського козацтва

      День українського козацтва та День захисників і захисниць України відзначається щорічно 14 жовтня – у день Покрови Пресвятої Богородиці.
     У цей день українці шанують воїнів, які в різні часи обороняли і обороняють нашу незалежність і територіальну цілісність.

докладніше...


12.10.2021

      Дорогі наші Читайлики! Пропонуємо вам переглянути наступну частину правознавчого відеопроєкту «Держава та право», підготовлену до Дня українського козацтва і присвячену тим, хто з сивої давнини боровся за незалежність України.
      Отже, влаштовуйтесь зручно і дізнайтеся цікаві факти про мужніх і відважних козаків.


11.10.2021

Козак Мамай – сучасні зустрічі

      11 жовтня 2021 року арт-простір Сумської обласної бібліотеки для дітей запросив військових строкової служби до знайомства із запорожцем, воїном, жартівником і філософом, бандуристом і співаком, мудрим чарівником і безстрашним лукавцем – Козаком Мамаєм. Захід проведено до Дня українського козацтва в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Східним оперативно-територіальним об’єднанням Національної гвардії України та Сумською обласною державною адміністрацією, управлінням культури, обласними бібліотеками.

докладніше...


07.10.2021

Валеологічний проєкт
"Абетка здоровя'я. Частина дев'ята"

      Дорогі чомусики! А чи знаєте ви, що нюх допомагає нам розрізняти запахи та належить до п’яти органів чуття людини? Як правильно лікувати нежить? Чому вона трапляється? Перегорніть сторінки нашої «Абетки здоров’я» і дізнайтеся відповіді на ці та інші запитання.
     Абетку здоров’я вивчайте – про своє здоров’я дбайте!!!


07.10.2021

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Любі друзі! До вашої уваги черговий номер газети "Буквоїд" за лінком...



06.10.2021

Екологічна толока
"Суми - моє місто - зроблю його чистим"

      У Всесвітній день охорони місць проживання фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей долучилися до участі в екологічній толоці «Суми – моє місто – зроблю його чистим!». Разом із відвідувачами Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» на території Ботанічного саду Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка зібрали опале листя, підготували грядку для висадки квітів, підмели доріжки, згадали корисні поради з «Книжки про сміття» Галини Ткачук.

докладніше...



04.10.2021

      Сумська обласна бібліотека для дітей вітає переможців конкурсу «Книжкове літо – 2021». Бажаємо і надалі багато читати та перемагати!