ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ ТА ЯК НИМ КОРИСТУВАТИСЯ

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ ТА ЯК НИМ КОРИСТУВАТИСЯ

7 травня фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей і бібліотек Сумщини, що надають інформаційні послуги користувачам-дітям, долучилися до вебінару «Довідник безбар’єрності та як ним користуватися» у форматі онлайн. Організатор навчання – Міністерство культури та інформаційної політики України в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Ініціатива «Без бар’єрів» започаткована Першою Леді України Оленою Зеленською.

У заході взяла участь начальник відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства Леся Хемраєва, яка зазначила, що «…нам важливо зберігати повагу одне до одного і повагу до особистості незалежно від її фізичних, психологічних чи інших особливостей. Через правильне використання термінів та уважне ставлення до спілкування ми будемо створювати саме те середовище, де кожен себе відчує комфортно».

Керівники Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко та  Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін акцентували увагу на тому, що фахівці бібліотек повинні володіти новими нормами безбар’єрної мови.

Надзвичайно корисною та пізнавальною була презентація «Довідника безбарʼєрності». Його укладачка, виконавча директорка ГО «Точка опори ЮА», експерт із інклюзії Тетяна Касьян висвітлила основи безбар’єрної мови та звернула увагу на тому, що треба утримуватися від узагальнень, не грати на емоціях, не транслювати мікроагресію та слюр – образливі слова проти раси, національності тощо.

Навчаємось і вдосконалюємось!