Сумська обласна бібліотека для дітей

Рівні можливості для всіх

Любі наші користувачі!
Наша бібліотека відкрита для всіх!

Ми створюємо середовище, в якому вам буде комфортно, безпечно, затишно та цікаво.

Пропонуємо до вашої уваги книги шрифтом Брайля, які можна отримати в нашій бібліотеці, та переглянути літературні онлайн-проєкти з перекладом на жестову мову Оксани Івченко.


Книги шрифтом Брайля

Через зір людина отримує 85 % інформації. З порушенням зору такої можливості не має, тому іноді слух, нюх та дотик стають її очима. Робити навколишній світ більш дружнім і зручним для людей з вадами зору покликані книги, надруковані шрифтом Брайля. Це зручний спосіб отримувати нову інформацію та орієнтуватися в життєвому просторі.Пропонуємо до вашої уваги книги шрифтом Брайля, які можна отримати в нашій бібліотеці.

Назва книги
Лисичка і журавель [Шрифт Брайля] : укр. нар. казка / худож. О. Вишневська. – [Б. м.] : Безбар’єрна Україна, 2014. – 21 с. : іл.
Ілюстрована українська народна казка з яскравими зображеннями для тактильного сприйняття, видана шрифтом Брайля та адаптована для сімейного читання. Буде корисною для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку.
Рідна колисанка [Шрифт Брайля] : збірник народних колискових пісень / упоряд. І. Т. Бойко, К. Б. Айріян. – Київ : Республ. будинок звукозапису і друку УТОС, 2019. – 32 с.
Відібрані колисанки різних народів, які з давніх часів проживають в Україні, перекладені українською мовою. Книга є частиною однойменного інклюзивного проєкту, підтриманого Українським культурним фондом, що має на меті ознайомити дітей, їхніх батьків і педагогів з колисковими піснями народів, що з давніх часів проживають в Україні. Книга шрифтом Брайля має й друкований аналог, для роз’яснень можна скористатись словничком, а просканувавши поданий на кожній сторінці QR-код, можна прослухати колисанку у виконанні відомих співаків.
Рідна колисанка – 2 [Шрифт Брайля] : збірник народних колискових пісень шрифтом Брайля / упоряд. І. Т. Бойко та ін.; худож. О. Г. Здор. – Київ : Веселка, 2020. – 32 с.
У збірці представлені найпопулярніші колискові різних народів. Кожен розворот аналогічного друкованого збірника містить QR-код, який дозволяє зайти на сайт проєкту і прослухати відповідну колисанку. Нотний додаток, що йде в комплекті з кожним примірником книжки, дає змогу виконати колисанки на музичному інструменті.
Тільна Ольга. Жовтий підводний човен [Шрифт Брайля] : повість / Ольга Тільна. – Київ : Республіканський будинок звукозапису і друку УТОСу, 2014. – [133 с.].
Книга авторки комплексної програми реабілітації незрячих школярів для спеціальних навчальних закладів, яка сама має інвалідність по зору.
В повісті порушуються проблеми молодих людей з особливими потребами в сучасному суспільстві. Розрахована для читачів старшого шкільного віку.

Переклад творів жестовою мовою

ВАСИЛЬ ЧУХЛІБ “ВЕДМЕДИКОВІ ЖАРКО”

ІВАН БУТМІН “БОЯГУЗ”

ЛЮДМИЛА СУВОРОВА “АНДРІЙКОВА КАЗКА”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “ЯК КОТОВІ СОРОМНО СТАЛО”

ЮЛІЯ КАСПАРОВА “ХУЛІГАНСЬКЕ СОНЦЕ”

БОРИС ГРІНЧЕНКО “ДІТИ І ГНІЗДЕЧКО”

СВІТЛАНА ГОЛОСНА “МАРІЙКА І ПРОМІНЧИК”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “КАМІНЬ”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “ОБРАЗЛИВЕ СЛОВО”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “ЯК ДІВЧИНКА ОБРАЗИЛА БУКВАРЯ”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “ПОКИНУТЕ КОШЕНЯ”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “ЛЮДИНА ПРИНЕСЛА ЖИТТЯ”

АМЕЛІЯ ДЕФУР “ЯК БОБРИ СОБІ ХАТКУ БУДУВАЛИ”

МИКОЛА ВОЗІЯНОВ “ЯК ЗАЙЧИК КАЗКУ ШУКАВ”

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА КАЗКА “БДЖОЛА І ГОЛУБ”

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА КАЗКА “ЯК ХЛІБ РОСТЕ”

ВЕРДЖИНІЯ П’ЯТТІ “ЯК МАЛЕНЬКІ КРОЛЕНЯТА УПЕРШЕ З НОРИ ВИЛІЗЛИ”

ЛІДІЯ СУВОРОВА “ЛЮСТЕРКО В ПОДАРУНОК”

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА КАЗКА “ЗАЙЧИК І ВЕСНА”

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА КАЗКА “ЛАСТІВКА І ГОРОБЕЦЬ”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “ШПАК ПРИЛЕТІВ”

ВАЛЕНТИНА КАРАСЬОВА “ЗАЙЧИК”

НАТАЛІІЯ ПАШИНСЬКАЯ “ЄНОТ, ЯКИЙ ЛЮБИТЬ ЧИТАТИ”

НАТАЛІЯ ПАШИНСЬКА “ОДНОГО ЗИМОВОГО ДНЯ”

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ “КМІТЛИВИЙ СКЛЯР”

НАТАЛІЯ ПАШИНСЬКА “БР Р Р ТАМ ХОЛОДНО!”

ГАЛИНА МАЛИК “ЧОМУ РАВЛИК ХОВАЄТЬСЯ”

ГАЛИНА ДЕМЧЕНКО “СПАСИБІ ЛІСНИКОВІ”

НАТАЛІЯ ПАШИНСЬКА “ЧИЇ ЦЕ СЛІДИ”

НАТАЛІЯ ПАШИНСЬКА “ЩО Я ЗАГАДАЛА”

НАТАЛІЯ ПАШИНСЬКА “НАЙКРАЩА ЯЛИНКА ДЛЯ ОЛЛІ”

НАТАЛІЯ ПАШИНСЬКА “СВЯТКОВІ КУЛЬКИ”