ДИТЯЧА БІБЛІОТЕКА І ВІЙНА: У КОЖНОГО СВІЙ ФРОНТ

ДИТЯЧА БІБЛІОТЕКА І ВІЙНА: У КОЖНОГО СВІЙ ФРОНТ

18-19 жовтня на базі Національної бібліотеки України для дітей у форматі online проходить Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек для дітей «Бібліотека для дітей: користувачам, громаді, суспільству…».

З вітальним словом до учасників Конференції звернувся перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, який акцентував увагу учасників на подальших кроках державної політики щодо відновлення, збереження та підтримки закладів культури, зокрема дитячих бібліотек, особливо у постраждалих і тимчасово окупованих регіонах. Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко наголосила на активній роботі бібліотек для дітей у надзвичайних умовах та безперервній адаптації їхніх послуг до викликів воєнного часу, що дозволяє продовжувати бібліотечне обслуговування користувачів у змішаних форматах.

19 жовтня в рамках роботи секції «Війна. Бібліотеки. Діти» виконуюча обов’язки директора Сумської обласної бібліотеки для дітей Лілія ТОГОБІЦЬКА у своєму виступі «Дитяча бібліотека і війна: у кожного свій фронт» презентувала досвід роботи дитячих бібліотек Сумщини, які стали для своїх користувачів і точкою опори, і місцем сили, і простором для спільнодії в умовах воєнного стану. Лілія Миколаївна акцентувала увагу на тому, що з перших днів ворожого нападу дитячі бібліотеки Сумщини прагнули бути корисними своїм читачам, організовували заходи в зручному для них режимі, готували власні електронні продукти, видавали інформаційні матеріали для дітей і батьків, що читати під час війни та як себе вберегти. А ще активно займалися і продовжують займатися волонтерською діяльністю, разом з юними користувачами проводять патріотичні та благодійні акції, залучають фахівців, які проводять тренінги для дітей та батьків з усунення психологічних травм.

Наприкінці виступу Лілія Миколаївна наголосила на тому, що вклад дитячих бібліотекарів Сумщини у наближення такої бажаної Перемоги України неоціненний!

Робота конференції продовжується.