28 жовтня 2022 року фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей разом із учнями 4–А класу ЗОШ № 12 скористалися чудовою нагодою вшанувати городнього господаря – відзначити День гарбуза та дізнатися, що в Україні жовтогарячий символ осені займає почесне місце у гастрономії, народній медицині, обрядовості. Він так прижився на українській землі, що ми не уявляємо свого дитинства без гарбузової каші. Та хіба тільки кашу можна зварити з цього дива, адже крім перших і других страв можна зробити чудову випічку, десерти і, навіть варення.
Гарбузи були і є поживною ягодою, посудом, складом для насіння, іграшкою, музичним інструментом, декором оселі, шпаківнею чи годівничкою для птахів, ялинковою прикрасою – це зовсім неповний список потрібних і корисних речей, які можна зробити своїми руками з гарбуза, вирощеного на городі.
Отже, якщо життя піднесло вам гарбуза – зваріть із нього кашу та смакуйте із задоволенням!