СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО ЕМОЦІЙНОГО ПРОСТОРУ В БІБЛІОТЕЦІ ДЛЯ ДІТЕЙ

СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО ЕМОЦІЙНОГО ПРОСТОРУ В БІБЛІОТЕЦІ ДЛЯ ДІТЕЙ

На виконання наказу Департаменту культури, туризму та релігій Сумської обласної державної адміністрації 30 квітня п. р. на базі Сумської обласної бібліотеки для дітей було проведено обласний вебінар «Створення безпечного емоційного простору в бібліотеці для дітей», до участі в якому долучилися
33 бібліотеки області та понад 50 фахівців спеціалізованих бібліотек для дітей та публічних бібліотек Сумщини.

З вітальним словом до учасників професійного зібрання звернулися Раїса ГРИЦАЄНКО, заступник начальника управління культури – начальник відділу культурно-мистецької діяльності та мистецької освіти Департаменту культури, туризму та релігій Сумської обласної державної адміністрації, та Лілія ТОГОБІЦЬКА, керівник обласної бібліотеки для дітей, які наголосили на тому, що зараз бібліотеки не тільки виконують інформаційну, освітню та культурно-дозвіллєву функції, а й є центрами психологічної підтримки наших юних користувачів, що надзвичайно важливо в умовах повномасштабного вторгнення в нашу країну.

Під час професійного спілкування фахівцями обласної бібліотеки для дітей Наталією НАГОРНОЮ, Марією КРУПІНОЮ та Катериною ПОПРУЖНОЮ було висвітлено досвід роботи з організації в бібліотеці дитячої майстерні з елементами арттерапії «Вмілі рученята» та створених у відділах обслуговування користувачів зон релаксу: «Чарівний бібліотечний килимок» та «Острівець гармонії». Родзинкою професійної зустрічі була презентація «тихих» книг «Рукавичка» і «Дуже голодна гусениця», створених власноруч фахівцем бібліотеки Марією КРУПІНОЮ, завдяки яким у дітей покращується дрібна моторика рук, тренується пам’ять, розвивається увага і фантазія, збільшується словниковий запас. І головне – ці книги заспокоюють дитину!

Увагу присутніх було акцентовано на важливості підтримки ментального здоров’я наших користувачів, яке є невід’ємною складовою сучасного життя. Адже для нас важливо, аби юні користувачі завжди відчували, що бібліотека – місце, де можна отримати емоційну підтримку, забути про свої внутрішні страхи та тривогу.

Маленькі українці повинні бути захищеними!