СКОВОРОДИНІВСЬКЕ КОЛО: МАНДРИ З ФІЛОСОФОМ

СКОВОРОДИНІВСЬКЕ КОЛО: МАНДРИ З ФІЛОСОФОМ

Цьогоріч світ відзначає 300 років від дня народження Григорія Сковороди. Він був всебічно обдарованою людиною – філософом-мислителем, письменником, педагогом, музикантом, знавцем античності й середньовіччя, володів кількома мовами.

Життєвий і творчий шлях українського Сократа цікавив і цікавить не тільки науковців, а й пересічних громадян. Його пісні, байки, притчі, філософські праці ввійшли до світової скарбниці знань. Михайло Костомаров писав про Сковороду: «Його мандрівне життя є предметом оповідань і легенд».

Тому, актуальною і цікавою була проведена 30 листопада онлайн-конференція «Сковородинівське коло: мандри з філософом». Організатори онлайн-активності – Харківська обласна бібліотека для дітей спільно з Департаментом культури i туризму та Харківською обласною військовою адміністрацією.

Серед учасників Конференції – не тільки наукові співробітники, кандидати філософських наук, історики, краєзнавці, дослідники історії Слобожанщини, викладачі Харківської державної академії культури, доценти кафедри теорії культури і філософії науки Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, видавці, а й бібліотечні працівники України.

Це була чудова нагода приєднатися до когорти шанувальників мандрівного філософа і помандрувати разом «колом» ідей Сковороди. З привітальним словом до учасників заходу звернулися директор Харківської обласної бібліотеки для дітей Галина Трохименко та заступник директора з науково-методичної роботи Національної бібліотеки України для дітей Людмила Полікарпова.

«Г.С. Сковорода і Сумщина» – з такою темою виступила бібліотекар Сумської обласної бібліотеки для дітей. У своїй розповіді Тетяна Михайлівна акцентувала увагу учасників Конференції на тому, що просвітницька діяльність Григорія Сковороди тісно пов’язана із Сумщиною. Відправною точкою, з якої мандрівний філософ вирушив у свою велику легендарну подорож, стало одне з найдревніших міст Сіверщини – Глухів. «Суми, Охтирка, Глухів, Лебедин, Рябушки, Боромля. Тут ходив «перший розум наш» – тут ходив Сковорода. Благословенні ті сліди», писав Максим Рильський про перебування славетного сина українського народу Григорія Савича Сковороди у нашому краї, на Сумщині. Свій виступ Тетяна Михайлівна доповнила слайд-презентацією.

«Г.С. Сковорода і Сумщина» та оглядом заходів бібліотек області з вшанування пам’яті великого українського філософа і поета, байкаря і композитора, богослова і педагога.