Шапка
40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 51 тел./факс 8(0542) 22-00-82 E-mail:sodb@ukr.net

Архів новин за 2023 рік

27.12.2023


21.12.2023

НАРОДОЗНАВЧА АКАДЕМІЯ «СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО РІЗДВА»

     Я малий колядничок, дайте грошей кулачок,
    Дайте грошей повну жменю, я сховаю у кишеню.
    Не давайте копійки, бо дрантиві кишеньки,
    А давайте паперові, будьте газди гонорові.

    Цього року Україна вперше відсвяткує Різдво 25 грудня разом із країнами Європейського Союзу та США.
    Тож 21 грудня 2023 року, напередодні свята, фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей вирішили розповісти відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» про речі, які об’єднують нас у цьому святі: від історії, звичаїв і традицій Різдва до найвідоміших мелодій, колядок і різдвяних іграшок.
    А головне – мали на меті підтримати один одного у важкі часи нашої історії та дати можливість відчути, як із маленької радості проростає велика надія.


14.12.2023

ПРИКРАСЬ ДО СВЯТА СВОЮ КІМНАТУ

     Геть нудьгу!
    На порозі Новий рік, а отже, наближаються святкові клопоти, приємні всім. Подарунки і прикраси (рідним, друзям і собі, звичайно) майструються, шиються, виліплюються, вирізаються…
    14 грудня 2023 року творча майстерня «Прикрась до свята свою кімнату» в Сумській обласній бібліотеці для дітей запропонувала відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» самим створити новорічну гірлянду привітань на втіху собі й іншим.
    Мабуть, і вам приємно буде потішити когось таким подарунком-сюрпризом. Тоді беріться до справи!


07.12.2023

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА ЩИРІ СЕРЦЯ!

     6 грудня 2023 в рамках патріотичної акції «Ми незламні, ми сильні, ми вільні» в Сумській обласній бібліотеці для дітей було проведено благодійний ярмарок «Наближаємо Перемогу!».
    Щиро дякуємо всім, хто долучився до нашого заходу – батькам, які надали своїм діткам, нашим маленьким читайликам з добрими та щирими серцями, кошти, небайдужим читачам, які приготували домашні смаколики чи внесли певну суму в нашу скарбничку, вчителям і вихователям, які привели дітей в цей день до бібліотеки.
    Ми з вами зробили неймовірну справу! Кошти, зібрані на ярмарку в сумі 5200 грн, та грошова допомога від нашої бібліотечної родини будуть сьогодні передані нашій колезі, чоловік якої після важкого поранення знаходиться на лікуванні в м. Київ.


06.12.2023

Патріотична акція «МИ НЕЗЛАМНІ, МИ СИЛЬНІ, МИ ВІЛЬНІ»

     6 грудня українці відзначають важливе державне свято – День Збройних Сил України, яке збігається з початком Першого Зимового Походу армії УНР. Воно було встановлене постановою Верховної Ради України в 1993 році. Українські військові, наші захисники й захисниці – це справжня армія незламних і нескорених бійців, патріотів, які вже котрий рік в умовах війни демонструють мужність, звитягу, силу духу, волю та неабияке бажання перемогти ворога.
    До цього Дня в Сумській обласній бібліотеці для дітей підготовлено проморолик біля книжкової виставки «Слава, гордість, міць країни», проведено (на платформі сервісу Zoom) мистецькі storytelling «Упізнай Героя за шевроном» для учнів 4-х класів СПШ № 28 і патріотичну акцію «Ми незламні, ми сильні, ми вільні». У рамках Акції працівники бібліотеки організували та провели благодійний ярмарок «Наближаємо Перемогу!». Користувачі закладу та його працівники приготували дуже багато домашньої випічки: кексики, горішки, тортики, пиріжки, печиво та інші смаколики. На ярмарку були представлені і текстильні вироби ручної роботи та сувеніри, зроблені майстерними руками бібліотекарів, відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» та добрими друзями бібліотеки. Виручені кошти будуть адресно передані на підтримку і реабілітацію важко пораненого захисника, чоловіка нашої колеги.
    Також у рамках Акції фахівці бібліотеки передали нашому давньому та щирому другу, неодноразовому учаснику бібліотечної спортивної команди обласних спартакіад серед профспілкових працівників обласних закладів культури – Володимиру, військовослужбовцю в/ч реактивної артилерійської бригади ім. кошового отамана Петра Калнишевського м. Суми, комплект одноразових грілок для рук TakeHot.
    Вітаємо нашу гордість і найцінніше багатство України – всіх її військовослужбовців. Вони – наші захисники і захисниці, наша надія і наша опора!
    Разом до ПЕРЕМОГИ!


06.12.2023

СВІТОМ МИКОЛАЙ МАНДРУЄ, ЩАСТЯ Й МИР УСІМ ДАРУЄ

     Під такою назвою в Сумській обласній бібліотеці для дітей було проведено цикл заходів, присвячених доброму чарівнику, якого ототожнюють з образом Миколая Чудотворця. День Святого Миколая є невід’ємною частиною української культури та історії, знати яку не лише важливо, але й цікаво. Нині традиція святкувати цей день відроджується по всій Україні 6 грудня.
    Особливо люблять Святого Миколая діти, бо щороку вони нетерпляче чекають подарунків. Але отримують їх тільки ті, які були ввічливими і слухняними протягом року. Про це йшлося під час години народознавства «Миколай вночі мандрує, сном і казкою чарує», учасниками якої були учні 6-х класів ЗОШ №4.
    Маленьких Читайликів з центру сімейного розвитку «Гармонія» чекала ігрова програма «З нетерпінням всі чекали День Святого Миколая». Святкове театралізоване дійство було продовжено для учнів 2-х класів групи продовженого дня ЗОШ №12. Казкові герої завітали до школи і весело провели з дітлахами час. Чудові конкурси: «Загадки-добавлянки», «Зимова круговерть», «Весела руханка», вікторини «Казки переплутались» і «Впізнай героя зимової казки» дали змогу всім відчути атмосферу свята. Найбільше Слухнянчики і Розумники зраділи, коли на свято завітав сам Миколай і всіх пригостив солодкими подарунками. Дітлахи із захопленням розповідали йому вірші, а потім побажали нашій країні та всім українцям миру, спокою, щасливого майбутнього.
    Відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» у цей святковий день завітали на виставу «Чарівна ніч Святого Миколая» бібліотечного театру ляльок «Кукляндія» і пригостилися солодощами біля бібліотечної ялинки.
    Гарним доповненням святкових пізнавально-розважальних заходів були відеопрезентація «Всі чекають, виглядають Чудотворця Миколая» та книжкові виставки «День Святого Миколая», «Чудотворець Миколай, ти усіх оберігай», «В український рідний край поспішає Миколай».
    Наші дорогі Читайлики!
    Зі Святом!


30.11.2023

Буктрейлер на книгу Світлани Вертоли "Юна війна"


27.11.2023

УСІ МОЇ ДУМКИ ТОБІ, НАРОДЕ ВІЛЬНИЙ, І ПІСНЯ СЕРЦЯ, МУЗИКА ДУШІ, ТОБІ!

     27 листопада українці вшановують 160-ліття від дня народження найвідомішої української письменниці, громадської діячки та важливої постаті раннього модернізму в українській літературі – Ольги Юліанівни Кобилянської.
    Її ім’ям названа літературно-мистецька премія. Багато її творів екранізовано. Кращі повісті письменниці вийшли у перекладах багатьма мовами, піднімаючи міжнародний престиж українського художнього слова.
    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка «Сила таланту Ольги Кобилянської», на якій представлені твори та матеріали про життєвий і творчий шлях письменниці.
    А також пропонуємо вам переглянути відеопрезентацію, присвячену ювілейній даті Ольги Юліанівни Кобилянської «Я вірю в силу волі нашого народу».


24.11.2023


21.11.2023

МОДНІ КНИГИ

     Як не «підчипити» осінню хандру? Допоможуть вам «модні книги». Вони наповнять життя позитивними емоціями.
    Завітайте до нашої бібліотеки за новинками! «Модні книги» чекають на вас! Ми з радістю допоможемо підібрати книги для осіннього читання.
    Читайте з насолодженням!


14.11.2023

ТЕПЛІ ІСТОРІЇ

     З приходом осінніх холодів, як ніколи, хочеться тепла. У нашій бібліотеці ви знайдете безліч книг, які будуть зігрівати вас довгими осінніми вечорами.
    Книги чекають на вас! Приємного читання і душевного тепла!


27.10.2023

І знову приємна звістка з Києва від Національної бібліотеки України для дітей!

     ВЛАДИСЛАВА, користувачка Попівської сільської бібліотеки-філії Центру культури, дозвілля та спорту Попівської сільської ради Конотопського району, посіла ІІІ місце у Всеукраїнському дитячому конкурсі поезії «Стукіт серця Петефі на берегах Дніпра» з нагоди 200-річчя від дня народження національного угорського поета Шандора Петефі, який проходив з березня по жовтень цього року.
    Понад 425 конкурсних робіт надійшло на розгляд журі. Місію визначити найкращих взяли на себе представники Посольства Угорщини в Україні, Національної бібліотеки України для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги UA_IBBY, Національної спілки письменників України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Було обрало переможців, чиї роботи захопили креативним баченням та інтерпретацією творчості поета. Серед них і робота ВЛАДИСЛАВИ, яка творчо та креативно підійшла до підготовки конкурсного завдання, вдало підібрала твір для декламування – вірш Шандора Петефі «Коли ти муж, будь мужнім…», в якому автор закликає людей цінувати не комфорт і багатство, а волю, правду, справедливість, хоча іноді здобути їх можна лише дорогою ціною власного життя.
    Щиро вітаємо переможця!Так тримати!


26.10.2023

СЛОВО – ХРАМ ДУШІ

     Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.
    Пропонуємо до перегляду відеопрезентацію «Слово – храм душі».


26.10.2023

СЛОВО НАШЕ РІДНЕ, СЛОВО УКРАЇНСЬКЕ!

     26 жовтня до Дня української писемності та мови у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей було проведено онлайн-спілкування (на платформі Google Meet) з учнями 5-х класів ЗОШ №23. Фахівець відділу, спілкуючись з дітьми, наголосила на тому, що мова – це велике національне надбання, коштовний скарб: у ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об’єднаних в єдине ціле – народ. Зацікавлено діти сприйняли мовні цікавинки з історії виникнення свята, з великим захопленням розгадували ребуси, мовні загадки-жарти, висловлювали свої емоції «вподобайками». Інформаційним доповненням заходу була презентація «Слово – храм душі», з якої діти дізналися про Нестора Літописця, історію старовинних літописів та одну із найвагоміших пам’яток української культури «Повість временних літ».

     Мова – це наша зброя, мова – це наш генетичний код!


26.10.2023

СТАРА І ВІЧНО НОВА – МОГУТНЯ РІДНА МОВА

     День української мови та писемності важливий для кожного, особливо, для дітей. Для них рідна мова має стати невимушеною, природною як для повсякденного спілкування, так і для піднесених думок. 26 жовтня бібліотекар Сумської обласної бібліотеки для дітей завітав з мовним вернісажем до маленьких користувачів, учнів 1-А класу ЗОШ № 12. Цікавий і пізнавальний захід захопив маленьких чомусиків. Граючись, діти поринули у світ рідної мови, згадали колискові, забавлянки, лічилки, змагалися у читанні скоромовок, складали однокореневі слова, розгадували ребуси про мову. А книги з книжкової виставки «В ній материнство, ласка та любов» допомогли діткам знайти для себе багато цікавого.


26.10.2023

БІБЛІОТЕКИ ДЛЯ ДІТЕЙ В КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ

     25 жовтня на базі Обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Житомирської обласної ради під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної бібліотеки України для дітей розпочала свою роботу Всеукраїнська науково-практична конференція керівників обласних бібліотек для дітей «Бібліотеки для дітей в культурно-освітньому просторі України: перспективи та шляхи розвитку в умовах війни».
    З вітальним словом до учасників звернулися почесні гості: Ростислав КАРАНДЄЄВ, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України; Віталій БУНЕЧКО, начальник Житомирської обласної військової адміністрації; Юрій ДЕНИСОВЕЦЬ, заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації; Володимир ШИРМА, заступник голови Житомирської обласної ради; Віктор НАЗАР, керуючий справами виконавчого апарату Житомирської обласної ради; Анатолій ДУШКО, начальник управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації; Богдан ЧЕРВАК, перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України; Брюс ЕДВАРДС, Надзвичайний та Повноважний Посол Австралії в Україні; Владислав БЕРКОВСЬКИЙ, виконавчий директор Українського культурного фонду, які в своїх промовах наголошували на унікальності функцій бібліотек для дітей, необхідності всебічного сприяння розвитку дитячого читання та поповнення фондів новою якісною дитячою літературою.
    Під час роботи професійного заходу керівники бібліотек України для дітей обговорюватимуть спектр актуальних питань щодо функціонування спеціалізованих бібліотек для дітей в умовах воєнного стану; проєкти міжнародного партнерства; популяризацію читання як основу інтелектуального і творчого розвитку, психологічну допомогу та підтримку дітей внутрішньо переміщених осіб; гуманітарні та волонтерські ініціативи тощо.
    У перший день конференції було презентовано унікальний проєкт «Україна вишивана», який об’єднав бібліотекарів і користувачів з усієї України. До нього долучилися і юні користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, які своїми рученятами вишили карту Сумської області.
    До роботи конференції долучилась онлайн і в.о. директора КЗ СОР «Сумська обласна бібліотека для дітей» Лілія ТОГОБІЦЬКА, яка презентуватиме колегам досвід роботи закладу щодо створення безпечного емоційного бібліопростору для користувачів-дітей в умовах війни.
    Робота конференції триватиме до 27 жовтня.


24.10.2023

Завершено Всеукраїнський конкурс дизайнерських проєктів «Моя нова бібліотека», підбито на національному рівні його підсумки.

     Це перший Конкурс, організований Національною бібліотекою України для дітей у партнерстві з Національною спілкою художників України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, де діти-учасники мали змогу відчути себе трішки архітекторами, художниками та дизайнерами, розкрити творчий потенціал.
    Головним завданням Конкурсу було створення дизайну оновленої сучасної бібліотеки або окремого її простору, який буде покладено в основу відбудови пошкоджених та зруйнованих під час війни бібліотек для дітей.
    Насамперед Конкурс показав, що сучасні користувачі-діти мріють про екологічність, інноваційність, універсальність та навіть мобільність бібліотечних просторів, де приємно комунікувати з друзями, провести дозвілля чи навіть приготувати домашні завдання.
    Складна місія була у Головного журі, до складу якого входили Алла Гордієнко, генеральний директор НБУ для дітей, кандидат культурології, заслужений працівник культури України; Костянтин Чернявський, голова Національної спілки художників України, кандидат мистецтвознавства, заслужений художник України; Тетяна Букорос, директор науково-технічної бібліотеки Київського національного університету технологій та дизайну, кандидат політичних наук, доцент, віцепрезидент Європейського інституту безперервної освіти ((EIDV), Словаччина) – із 170 надісланих робіт вибрати найкращі. Та вони з цим впоралися!
    Надзвичайно хвилюючим і приємним є те, що у Конкурсі перемогли 3 творчих проєкти дітей з Сумщини.
    Щиро вітаємо Діану (дитячий відділ КЗ «Недригайлівська публічна бібліотека») за зайняте 1-е місце у номінації «3D-аплікація», Сніжану (Хоружівська сільська бібліотека-філія КЗ «Недригайлівська публічна бібліотека», Роменський р-н) за 2-е місце у номінації «Графічні проєкти» та Марину (Сумська обласна бібліотека для дітей) за 3-е місце у номінації «Цифрові проекти»!
    Дякуємо за небайдужість та творчість!


02.10.2023

У КОЖНІЙ КАЗЦІ – МУДРОСТІ ПЕРЛИНА

     У рамках літературного онлайн-проєкту до вашої уваги оповідання Василя Сухомлинського «Камінь». Жестова мова Оксани ІВЧЕНКО.
    Слухайте та міркуйте!


02.10.2023

Артпростір відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей презентує вернісажі жовтня.

     До вашої уваги виставка малюнків «Рідне місто моє» народної студії образотворчого мистецтва «Країна мистецтва» відділу декоративно-прикладної творчості Сумського Палацу дітей та юнацтва. У кожній роботі живе особливий настрій, фантазія, щирість, безпосередність та улюблений куточок рідного міста.
    Виставка «Обереги долі» зразкового колективу «Художнє ткацтво та текстиль» Сумського Палацу дітей та юнацтва запрошує всіх охочих до світу прадавньої культури, традицій і світовідчуття наших пращурів.
    «Чарівний гачок» – виставка творчих робіт у техніці амігурумі нашої талановитої колеги, бібліотекаря І категорії Сумської обласної бібліотеки для дітей Бойко Вікторії, доводить, як багато можна зробити за допомогою книги, що відкриває допитливому читачу безмежні можливості творити піднесений настрій своїми руками.
    Творіть, експериментуйте, втілюйте свої мрії та задуми в реальність!
    Запрошуємо всіх бажаючих на перегляд!


01.10.2023

КНИГА – ЦЕ ЗБРОЯ! А БІБЛІОТЕКА – ЇЇ АРСЕНАЛ!.

     Протягом багатьох років останній вересневий день є святом усіх працівників бібліотечної ниви і тих, хто пожинає її щедрі плоди, святом великої бібліотечної родини і багатомільйонної читацької аудиторії. На превеликий жаль, вже другий рік поспіль Всеукраїнський день бібліотек має гіркий присмак та попри все залишається святом для тих, хто присвятив своє життя Книзі та Читачеві!
    На бібліотечні гостини до Сумської обласної бібліотеки для дітей завітали директор Департаменту культури, туризму та релігій Юрій ГЛАДЕНКО, заступник директора Департаменту культури, туризму та релігій Євген БАЛЕНКО і заступник начальника Управління культури Раїса ГРИЦАЄНКО. Вітаючи бібліотечних працівників, шановні гості наголосили на тому, що у цей нелегкий час бібліотека для дітей є державний гарантом забезпечення інформаційними послугами юних користувачів згідно з Конвенцією ООН «Про права дитини», зберігає Книгу – інтелектуальне й духовне надбання нашого народу, місцем, де всі об’єднуються та спільно діють, наближаючи таку бажану для всіх Перемогу, а бібліотекарі з усією стійкістю та волелюбністю тримають у своїх ніжних жіночих руках мирний культурний фронт.
    Приємним моментом зустрічі було відзначення кращих з кращих! Юрій ГЛАДЕНКО вручив Грамоти голови Сумської обласної державної адміністрації Тетяні Бурятовій та Ользі Литвиненко, Подяки Сумської обласної ради – Яні Білаш і Ользі Попковій.
    Надзвичайно емоційним було привітання керівника бібліотеки Лілії ТОГОБІЦЬКОЇ. Слова щирої вдячності за відданість професії у такий нелегкий для країни час звучали від неї не тільки на адресу фахівців бібліотеки, а й всіх тих, хто щоденною працею причетний до розвитку закладу – працівників бухгалтерії та господарського відділу. Лілія Миколаївна також відзначила Грамотами найкращих!
    Працюємо і творимо для дітей!


29.09.2023

ПРИГОДИ У БІБЛІОТЕЦІ

     Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили вихованців Простору розвитку дитини TiMi Kids у подорож до книжкового міста. Разом із героями книжки Паулі Лоренца і Шерер Катрін «Лисичка йде до бібліотеки» ми потрапили до надзвичайно цікавого світу дитячої бібліотеки, де панують пригоди, загадки, історії та улюблена казка.


11.09.2023

У КОЖНІЙ КАЗЦІ – МУДРОСТІ ПЕРЛИНА

     Сьогодні у рамках літературного онлайн-проєкту до вашої уваги оповідання Василя Сухомлинського «Покинуте кошеня». Жестова мова Оксани ІВЧЕНКО
    Слухайте та міркуйте!


08.09.2023

ЛЮДИНА ПРАЦЕЮ ВЕЛИЧНА

     Сьогодні бібліомайданчик «Читай! Пізнавай! Мрій!» запросив маленьких чомусиків погратися в професії. Загадковий кросворд, літературна вікторина, торбинка з загубленими речами «Знайди власника», цікаві пазли – все було присвячено її величності ПРАЦІ. З самого раннього дитинства корисно привчати себе до праці: допомагати батькам в будинку, на подвір’ї, прибирати в своїй кімнаті тощо. Адже всі повинні знати та пам’ятати – щоб досягти великого, треба почати з малого!
    Було весело, цікаво, круто!


06.09.2023

МОЄ КОЛЬОРОВЕ МІСТО

     Для того, хто вивчає свій край, цікавиться історією свого роду, місто Суми не тільки зберігає мистецькі об’єкти, які складають його власну історію, а й кожного дня додає до їх переліку щось нове та цікаве. У цьому переконались відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» під час пішохідного бібліотечно-краєзнавчого мистецького екскурсу «Моє кольорове місто», який провела для них завідувач відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей. Це не тільки знайомство з «роботами» видатних майстрів живопису від Леонардо да Вінчі до Рене Магрітта, а й інший погляд на рідне місто, можливість знову відкрити його для себе, чудова нагода просто поспілкуватися й отримати позитивні емоції.


06.09.2023

6 вересня – ДЕНЬ ЧИТАННЯ КНИГ

     Книги — наші вірні порадники, вони вчать нас мислити, відкривають нам невідоме. А тому її роль в житті людини дуже велика: своїй грамотності, освіченості ми зобов’язані книзі. Вона вчить нас бути чесними, працьовитими, любити свій край, поважати інших.
    Радимо вам в цей день розслабитись, прочитати книгу від корінця до корінця та отримати задоволення.


04.09.2023

У КОЖНІЙ КАЗЦІ – МУДРОСТІ ПЕРЛИНА

     28 вересня – 105-річниця від дня народження Василя Сухомлинського. Геніальний учитель, який більш за все хотів навчити дітей думати, відчувати, радіти й сумувати не лише своїми власними радощами й печалями. Тому він писав казки, оповідання, притчі, в яких розповідав про широкий, різноманітний, різнобарвний світ, що оточує кожну дитину. Читаючи твори Василя Сухомлинського, вкрай важливо, щоб дитина поміркувала над прочитаним, зробила певні висновки та власні кроки до того, аби стати справжньою людиною. До вашої уваги літературний онлайн-проєкт «У кожній казці – мудрості перлина».
    Слухайте твори Василя Олександровича та міркуйте!


01.09.2023

ВУЛИЦІ, ЩО ТВОРЯТЬ ОБРАЗ МІСТА

     До Сумської обласної бібліотеки для дітей на краєзнавчий пікнік «Вулиці, що творять образ міста» завітали відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня». Дружні посиденьки з цікавими фактами про рідне місто Суми не залишили нікого байдужим.
    01 вересня 2023 року, напередодні Дня міста, яке відзначається у першу суботу вересня, краєзнавчий пікнік з дивовижними історіями про Сумин городок запросив до зустрічі на платформі сервісу Zoom і учнів 4-х класів СПШ № 28, користувачів відділу естетичного виховання.


01.09.2023

ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ – ЦЕ СВЯТО,
ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ ЗНАНЬ

     1 вересня 2023 року користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, учні 2-Б класу СПШ №28, стали учасниками інтелектуально-розважального дійства, присвяченого початку нового навчального року, «Перше вересня – це свято, перше вересня – день знань». Цей день не можна уявити без книг. Стовідсотково, що цікавих, розумних, захоплюючих книжок за літо дітлахи прочитали чимало, тому залюбки відповідали на запитання вікторини «Впізнай літературного героя», відгадували загадки про школу та шкільні предмети.
    А ще хлопчики й дівчатка з задоволенням ознайомилися з літературою про рідну країну, її державні й національні символи, першу вчительку та школу, що представлені на книжкових виставках «Моя країна Україна» та «Країна Знань».
    Час сплинув швидко, діти отримали купу позитивних емоцій та нових знань!


01.09.2023

#співаємо_разом


01.09.2023


31.08.2023

ЧИТАЙ! ПІЗНАВАЙ! МРІЙ!

     І знову маленькі читайлики зустрілися на бібліомайданчику. Майстер-клас «Соняшник своїми руками», патріотична вікторина «Це моя Україна» не залишили байдужими ні дітей, ні батьків. Кожен зробив для себе маленький соняшник – символ пам’яті. А яскраві малюнки на асфальті додали гарного настрою всім присутнім. Час пролетів непомітно.
    Було весело, цікаво, круто!


30.08.2023

     Протягом літа колектив та користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей збирали пластикові кришечки HDPE на БПЛА для ЗСУ в рамках Всеукраїнського мегазбору. Майже 10 кг пластику було надіслано до ГО «Місто майбутнього».
    Радіємо з того, що зробили свій невеликий внесок у наближення нашої Перемоги!


29.08.2023

СОНЯХ – СИМВОЛ ПАМ'ЯТІ

     29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Традиційним символом пам’ятного дня є соняшник, квіти якого здавна вважали символом любові до Батьківщини. Коли сонце сідає за небокрай, сонях сумно опускає голівку – ніби сумує за кожним загиблим воїном. Користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей мали змогу зробити соняшник своїми руками під час майстер-класу «Сонях – символ пам’яті». Із задоволенням долучилися до цікавого процесу не тільки діти, а й батьки, тим самим віддаючи шану полеглим синам України.


28.08.2023

ЗА УКРАЇНУ, ЗА ЇЇ ВОЛЮ

     29 серпня один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. До цього дня у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка-спогад «За Україну, за її волю», біля якої була проведена година пам’яті «Ми йшли на смерть, а жити так хотілось…». Діти вшанували пам'ять героїв, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
    Живі, поки пам’ятаємо!


25.08.2023

ЛІТНЯ ФІШКА – ЧИТАЙ З БАТЬКАМИ ЦІКАВУ КНИЖКУ

     Для кожного користувача Сумської обласної бібліотеки для дітей, навіть для самого-самого маленького, завжди знайдеться цікава, яскрава, захоплююча книга. А найцікавіше її читати разом з мамою, братиком або сестричкою… В цьому переконалися учасники нашого літературного проекту.
    Читайте залюбки, читайте разом з батьками.


25.08.2023

#День_Незалежності_України


24.08.2023

#День_Незалежності_України


24.08.2023

#День_Незалежності_України


24.08.2023

#День_Незалежності_України


23.08.2023

#День_Незалежності_України


23.08.2023

#День_Незалежності_України

УКРАЇНА МОЯ КАЛИНОВА – НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПРАВДА СВЯТА

     Навіть найменші жителі нашого міста є щирими патріотами рідної країни. В цьому переконалися бібліотекарі Сумської обласної бібліотеки для дітей, завітавши до маленьких вихованців ЗДО № 21 «Волошка». Година юного патріота перетворилася на справжнє свято, присвячене Дню Незалежності. Одягнені у вишиванки та віночки маленькі користувачі були справжніми українцями. З цікавістю слухали про герб та прапор рідної країни, співали гімн України, з жовтих та синіх паперових аркушів склали живий прапор нашої держави, складали пазли, знайомилися з книгами про Україну. А на завершення разом з бібліотекарями заспівали «Ой у лузі червона калина».


23.08.2023

#День_Незалежності_України

МИ – УКРАЇНЦІ!

     До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України в Сумській обласній бібліотеці для дітей проведено вуличну патріотичну локацію «Ми – українці!». Цікавою та насиченою була програма заходу: діти з задоволенням відгадували кросворд «Що я знаю про Україну», складали пазли «Я люблю свою Батьківщину», віртуально подорожували разом з бібліотекарем різними куточками нашої неповторної країни, долучилися до майстер-класу «Мій дарунок тобі, Україно!» та переглянули літературу з книжкових виставок. А ще всі учасники заходу, крім гарного настрою та позитивних емоцій, отримали солодощі.
    Яскравим доповненням заходу стала фотозона «З любов’ю до тебе, моя Україно!». Кожного, хто завітає до бібліотеки, привітно зустрічає чудова лялька-мотанка, створена вмілими руками бібліотекаря Марії Крупіної.


22.08.2023

#День_Незалежності_України

МАНДРУЄМО УКРАЇНОЮ

     Ми – українці й пишаємося цим! Україна – край мальовничої краси, неповторної пісні, волелюбного лицарства… Край, де нині боронять свою історію і незалежність її вірні дочки й сини.
    До Дня Незалежності України відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» спільно з фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей складали мистецькі пазли «Мандруємо Україною». Учасники заходу разом з бібліотекарем згадали найважливіші історичні події, давні національні традиції, поняття, символи, страви, з якими асоціюється рідна країна, провели паралелі між минулим і сучасністю. А також створили у творчій студії патріотичне «Серце любові» та за доброю традицією зробили фото на згадку.


22.08.2023

Напередодні Дня Незалежності України ми отримали чудовий подарунок!!!

     Щиро вдячні Сергію ГРОБОВОМУ та нашим гостям з країни сонця, що сходить – Японії, SEI ADACHI та YUYA за небайдужість, щирість, підтримку, подаровані нові книги українською мовою та солодощі для дітлахів, маленьких користувачів нашої бібліотеки!


22.08.2023

#День_Незалежності_України

ЛЕЛЕКА – ЦЕ СИМВОЛ УКРАЇНИ, ЯК ОБЕРІГ ВЕЛИКОЇ РОДИНИ

     Напередодні знакового свята для кожного українця, Дня Незалежності України, фахівці відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей завітали до вихованців ЗДО № 32 «Ластівонька» та провели для них майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки «Лелека – це символ України, як оберіг великої родини». Цей птах – символ любові до батька-матері, котрі благословили нас на світ, сімейного благополуччя, рідної землі та Батьківщини. Про це маленькі чомусики дізналися з розповіді бібліотекаря, тому з задоволенням взяли активну участь у створенні ляльки-мотанки.
    Сподіваємося, що символічні лелеки, зроблені дитячими рученятами, принесуть мир для України та будуть оберегом затишку, добробуту, злагоди!


22.08.2023

#День_Незалежності_України

Українцям є чим пишатися і що захищати!!!


21.08.2023

УКРАЇНІ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

     До Дня Незалежності України в Сумській обласній бібліотеці для дітей розпочато цикл заходів, присвячених цьому важливому святу в житті кожного українця. У відділах обслуговування бібліотеки організовані книжкові виставки. Безліч книг присвячено Україні: її історії, сучасності, культурі, мистецтву, традиціям тощо. Змістовні, цікаві та гарно проілюстровані видання, що представлені на виставках, розповідають про талановитий і стійкий український народ з унікальною історичною долею, що будує незалежну європейську державу і бореться за її цінності.
    ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!


21.08.2023

ЛІДЕР ЧИТАННЯ – 2023

     У Сумській обласній бібліотеці для дітей було підбито підсумки обласного туру Всеукраїнського конкурсу «ЛІДЕР ЧИТАННЯ – 2023», який проходив з червня по серпень п.р. на виконання плану роботи управління культури Сумської обласної державної адміністрації на 2023 рік. У ньому взяли участь найактивніші, найерудованіші читачі Сумщини, вірні друзі Книги і Бібліотеки. Загальна кількість учасників понад 260 дітей.
    28 учасників, переможців районних/міських етапів Конкурсу з 19 бібліотек області, представили на розгляд обласного журі свої роботи (буктрейлери, електронні презентації, відеоролики), створені за мотивами улюблених творів, та презентували візитні картки «Лідера читання». Відрадно, що діти в роботах не оминули увагою тему року – відзначення ювілеїв українських письменників: Марка Вовчка, Ольги Кобилянської, Бориса Грінченка відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 роках»
    Надскладне завдання стояло перед членами журі, головою якого була Раїса ГРИЦАЄНКО - заступник начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації. Учасники Конкурсу вразили журі своєю ерудованістю, начитаністю, знанням творів української і зарубіжної літератури. Це є справжні ЛІДЕРИ ЧИТАННЯ!
    За рішенням обласного журі, переможцем Конкурсу стала Катерина Порохня, користувач Соснівської сільської бібліотеки-філії КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту Попівської сільської ради Конотопського району». Саме вона виборола почесне звання «ЛІДЕР ЧИТАННЯ – 2023», з чим ми її щиро вітаємо!!! Разом із переможцями з інших областей Катерина увійде до складу національного дитячого журі Міжнародної премії IBBY.
    Також радіємо за Герасименко Каріну (центральна міська бібліотека для дітей м. Ромни), Безкоровайного Дмитра (Вирівська сільська бібліотека-філія КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту Попівської сільської ради Конотопського району»), Кікотя Давіда (публічна бібліотека Конотопської міської ради), Рибалку Олександру (дитяча бібліотека Великописарівської ПБ), Чуб Ангеліну (Курманівська сільська бібліотека-філія КЗ «Недригайлівська публічна бібліотека»), Олійник Тетяну (Іваницька сільська бібліотека-філія КЗ «Недригайлівська публічна бібліотека»), які стали кращими читачами 2023 року.
    Щиро вітаємо КАТЕРИНУ, всіх фіналістів і висловлюємо подяку бібліотекарям області за належну організацію та проведення Конкурсу на Сумщині. Читайте, отримуйте задоволення і знання від Книг!!!


18.08.2023

Завершено обласний тур Всеукраїнського конкурсу «ЛІДЕР ЧИТАННЯ - 2023»

     Сьогодні члени обласного журі Конкурсу ознайомилися з візитними картками учасників та переглянули їх творчі роботи. Складно визначити переможця, адже за словами голови журі Раїси Грицаєнко, заступника начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації, – кожна з надісланих робіт є неповторною, цікавою та захоплюючою.
    Всім успіхів і перемоги!


18.08.2023

#Топвинаходи_українців


17.08.2023

БІБЛІОМАЙДАНЧИК «ЧИТАЙ! ПІЗНАВАЙ! МРІЙ!»

    17 серпня БІБЛІОМАЙДАНЧИК «ЧИТАЙ! ПІЗНАВАЙ! МРІЙ!» Сумської обласної бібліотеки для дітей запросив маленьких чомусиків на інформаційний калейдоскоп «Правила дорожні – не слова порожні», де відбувалися дуже цікаві події. Світлофор, «зебра», дорожні знаки – все нагадувало справжню дорогу. Дітлахи разом з бібліотекарями потрапляли в різні ситуації й разом знаходили вірні рішення. Згадали про дорожні знаки, про правила поведінки на дорогах, адже всі стали учасниками дорожнього руху. А ще кожен мав можливість знайти цікаву книгу, скласти пазли, дати відповіді на питання літературного бліц-турніру «Важкий шлях» та вікторини «Правила дорожнього руху».
     Було весело, цікаво, круто!


02.08.2023

РАЙДУЖНЕ КНИЖКОВЕ ЛІТО

    Літо продовжує тішити дітлахів і теплим сонечком, і веселим дощиком. А цікава книга завжди допоможе зробити літній відпочинок ще й корисним, саме сьогодні в цьому впевнилися вихованці дитячого центру розвитку «АБВГДейка». Під час літніх читань разом з бібліотекарем відділу обслуговування користувачів молодшого віку, діти дізналися багато цікавого з книжок про літо, тварин, рослини, а ще з задоволенням слухали цікаві та повчальні українські казки. Кожен мав змогу роздивитися своїх улюблених героїв, гортаючи сторінки книжок.


28.07.2023

ТИ І Я – МИ ДІТИ УКРАЇНИ

    У світі є багато країн, але для кожної людини найкраще місце у світі – рідний дім. Наш рідний дім – це Україна і ми усі її діти, ми українці. Це найрідніша земля не лише наших батьків, а й дідів та прадідів. Ми маємо цінувати своє право на життя в Україні, дотримуватись законів нашої держави, шанувати українські традиції, плекати українську мову, бути справжніми патріотами своєї Батьківщини. Саме на це бібліотекарі звертали увагу хлопчиків і дівчаток, учасників патріотичної бесіди «Ти і я – ми діти України», яка була проведена в Сумській обласній бібліотеці для дітей напередодні найважливішого свята в житті кожного українця – Дня Української Державності. Доповненням до заходу була тематична поличка «День Української Державності», яка зацікавила не тільки маленьких користувачів, а й їхніх батьків, кожен знайшов щось цікаве для себе.
    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів бібліотеки організована книжкова виставка «Сильна та вільна Українська Держава», на якій презентовано різноманітні книжкові видання, що висвітлюють розвиток державності на українських землях, історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення, вклад великих українців у створенні власної держави.


30.06.2023

ЦЮ КНИЖКУ ЧИТАЮТЬ НАВІТЬ ТІ,
ХТО НЕ ЛЮБИТЬ ЧИТАТИ

    Збірка кумедних історій про (не)дивну вчительку викликає усмішку і навіть руйнує стереотипи. Тамарочку Павлівну вже люблять 200 учнів, 30 колег, 22 родичі, чоловік-офіцер і кішка Мурка. Її – харизматичну і незвичну –полюбите й ви.


29.06.2023

ПЕРЕМОЖЦІ
ІІ Всеукраїнського онлайн-конкурсу із правового просвітництва
«Конституція для всіх: і великих, і малих»

    27 червня 2023 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася пресконференція на тему: «Підсумки ІІ Всеукраїнського конкурсу з правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих», під час якої були оприлюднені результати й оголошені переможці! Організували подію Національна бібліотека України для дітей та ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України».
     До участі долучилися Алла Гордієнко – в.о. генерального директора Національної бібліотеки України для дітей; Володимир Кравчук – суддя Верховного Суду, автор Всеукраїнського правоосвітнього руху «Конституція для всіх»; Ірина Шаганян – координатор Всеукраїнського правоосвітнього руху «Конституція для всіх»; Тетяна Репеде – голова правління Благодійного фонду «Здорове дитинство без меж», модератор; Тетяна Єрмак – директор НВК 157 (м. Київ).
     Конкурс об’єднав майже 3000 учасників-дітей молодшого та середнього шкільного віку від 6 до 12 років, які створили і надіслали колективні відеоролики-презентації.
     Всього на розгляд журі було представлено 365 відеороликів, в яких колективи дітей декламують статті з книжки «Конституція для всіх: і великих, і малих».
     Переможців оголошено! Приємна і святкова новина для бібліотечної спільноти Сумщини.
     CУМСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ увійшла до списку переможців у номінації «Вибір журі» і Топ-20, визначених НБУ для дітей.
     ВЕЛИКОБУБНІВСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ отримала Спеціальну відзнаку журі у номінації «Креатив».
     ВІТАЄМО всіх наших юних учасників і фахівців бібліотек з долученням до Всеукраїнського правоосвітнього руху "Конституція для всіх: і великих, і малих". Вітаємо наших юних читайликів, правознавців і розумників та бібліотечну спільноту Сумщини з Днем Конституції України. І пропонуємо усім до перегляду роботи переможців:
     Cумська обласна бібліотека для дітей


     Великобубнівська сільська бібліотека-філія


29.06.2023

ДЕКАДА ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

    У рамках проведення Декади до Дня конституції України для юних користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей відбулася низка заходів, які познайомили юнь з головним законом держави, з їх конституційними правами та обов’язками.


23.06.2023

    Продовжуємо захоплюючу подорож Країною Читання.
    Цього разу, любі друзі, ми пропонуємо вам зазирнути у світ через віконця книг, де сюжет і герої керують ходом подій і дозволяють втекти хоча би на мить з реальності. Бо саме книги зі своєю чарівністю здатні передавати різні емоції. Тож нехай вони стануть вашими вірними друзями у будь-який час і допоможуть знайти внутрішню рівновагу та натхнення, які так необхідні зараз.


15.06.2023

    Пригодницькі книги дозволяють відкривати світ і потрапляти у місця, недосяжні у реальному житті. Разом із головними героями пропонуємо вам, любі наші друзі, взяти участь у захоплюючих, часом ризикованих випробуваннях, шукаючи втрачений скарб, борючись із небезпечним драконом тощо.

     Все це захоплює з головою і просто не дозволяє відірватися від книги.


08.06.2023

ДИТЯЧА БІБЛІОТЕКА ЯК АКТИВНИЙ УЧАСНИК ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ ЮНИХ КОРИСТУВАЧІВ

    «І будем ми! І вишні зацвітуть у рідному моєму краї» – такими чудовими словами з вірша поетеси Світлани Будницької розпочалося 08 червня на базі Сумської обласної бібліотеки для дітей обласне професійне онлайн-навчання «Дитяча бібліотека як активний учасник формування національної свідомості юних користувачів», відповідно до наказу управління культури Сумської обласної адміністрації.
    До нього долучилося майже 70 фахівців бібліотек Сумщини, що надають інформаційні послуги користувачам- дітям.
    Вітання та побажання миру, добра, щастя і такої бажаної для всіх Перемоги від управління культури Сумської обласної державної адміністрації передала учасникам навчання заступник начальника управління Раїса Грицаєнко.
    Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення рф в нашу країну актуальними й надзвичайно важливими є питання популяризації українського слова, української книги та виховання юних патріотів, адже українська книга – це зброя, а бібліотека – її арсенал! Для бібліотечної спільноти області були цінними думки знаних українських письменників і поетів – Дари Корній, Тетяни Горицвіт (Луньова), Марини Товстенко, Тамари Герасименко, Владислава Івченка, які долучилися до участі в заході. В ході спілкування з ними були досягнуті домовленості щодо подальшої співпраці з метою підтримки юних читачів, у т.ч. і тих, які знаходяться за кордоном, та популяризації української книги та української мови.
    Далі роботу онлайн-навчання продовжила інформаційно-професійна платформа «Палітра бібліотечного досвіду», під час якої провідні фахівці обласної бібліотеки для дітей і бібліотек Сумщини висвітлили такі питання, як «Нові реалії національно-патріотичного виховання юних користувачів у контексті часу», «Україна читає – Перемогу наближає!» та «Мій край, прадавній і сучасний» тощо.
    Для тих, хто не зміг долучитися до участі або бажає ще раз переглянути презентації, всі матеріали обласного професійного онлайн-навчання будуть викладені на вебсайті бібліотеки.
    Підсумовуючи роботу професійного зібрання, керівник Сумської обласної бібліотеки для дітей Лілія Тогобіцька подякувала всім за відданість бібліотечній справі, любов до дітей і книги та побажала миру всім нам.


06.06.2023


06.06.2023


01.06.2023

СВЯТО ДЛЯ МАЛЕНЬКИХ МРІЙНИКІВ

    У перший літній день в Україні, як і у всьому світі, відзначають добре і радісне свято – День захисту дітей. Для своїх найкращих друзів, маленьких читайликів, фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей підготували літературне театралізоване свято «Нехай дитячі мрії збуваються і книга ніколи не забувається». Адже саме книги відкривають дітям нові світи, разом з ними вони мандрують і насолоджуються читанням. У кожній дитячій книзі живуть веселі, добрі, розумні і неймовірно цікаві герої.
     Сьогодні з деякими з них і познайомилися юні користувачі бібліотеки, учні 2-Б класу ЗОШ № 4 та 4-Г класу ЗОШ № 17, які завітали на Свято.
     Зі сторінок книжок до дітей завітала Мудра Сова, яка хотіла стати жайворонком, Лисичка, яка випадково потрапила до бібліотеки, Вовчик, який випав зі своєї книги і ніяк не міг її знайти, а улюблених героїв лісової школи Всеволода Нестайка представляв Колько Колючка. Дуже всім сподобалися і чарівні дами з книги Ганни Коршунової Мамзель ТЮГ та пані Щепка Академічна. Герої книг запропонували дітворі цікаві ігри, конкурси, вікторини. А після вистави діти з задоволенням взяли участь у майстер-класі «Пташка-антистрес» з Мамзель ТЮГ та пані Щепкою Академічною, конкурсі малюнка на асфальті «Світ щасливого дитинства» – з Вовчиком, Лисичкою та Їжачком і грі-подорожі «Країна дитинства скликає друзів» – разом з Мудрою Совою.
     Родзинкою свята стало нагородження кращих читачів бібліотеки. Всі отримали гарний настрій, багато усмішок і щасливих хвилин.
     Вітаємо зі святом ДИТИНСТВА!!!


31.05.2023

ПРОШУ ЛЮБИТИ СУМИ …

    1 червня – Всесвітній день батьків, тепле сімейне свято, присвячене найважливішим людям у нашому житті!
     В перший день літа на підтримку батьків в усьому світу проводяться різноманітні заходи, спрямовані на вшанування традиційних сімейних цінностей, ролі і значення батьків для всіх поколінь. Ось і фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запропонували батькам відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» пізнавальний відпочинок – пішохідний бібліотечно-краєзнавчий мистецький екскурс із запитань та відповідей.
     Міський парк, фонтан «Садко», Сумський обласний художній музей, контактна скульптура «Веселий сумчанин», візитівка міста – Альтанка, Сумський обласний краєзнавчий музей, пам’ятник Івану Герасимовичу Харитоненку, скульптурна композиція Михайла Лисенка «Партизанський рейд», Покровська площа, контактна скульптура «Дама з парасолькою», Сумська обласна бібліотека для дітей – таким був маршрут краєзнавчого квесту «Прошу любити Суми …». Долаючи маршрут крок за кроком, учасники отримували не тільки цікаву інформацію, а й естетичне задоволення від спілкування зі світом прекрасного та один з одним.
     У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх батьків, теперішніх та майбутніх! Бажаємо батькам міцного здоров’я, мудрості і сил!


18.05.2023

    З ДНЕМ ВИШИВАНКИ




18.05.2023

З ДНЕМ ВИШИВАНКИ, МОЯ УКРАЇНО!

    Вишиванка – символ України,
    Дзеркало народної душі…

    З нагоди Дня вишиванки, свята яке об’єднує багатонаціональний український народ, фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей провели для юних користувачів, учнів 4-А класу ЗОШ №12 та 4-Г ЗОШ №17, на бібліотечному майданчику патріотичне свято «З Днем вишиванки, моя Україно!».

    Дітлахи мали змогу долучитися до локацій: «Вишивана моя країна», «Що я знаю про Україну», «Книжкова», «Дивовижна вишиванка», «Вишиваю карту Сумщини».

    Локація перша запропонувала учасникам заходу створити карту України, де кожен регіон позначений характерним візерунком- вишиванкою; завдання локації «Що я знаю про Україну» – дати відповіді на питання патріотичного кросворду та розгадати гасло «Україна понад усе»; локація «Книжкова» презентувала дітям книжково-ілюстративну виставку «З Україною в серці», на якій представлено видання, які знайомлять з історією українського костюму, технікою вишивки сорочок, тематикою орнаменту і традиційними кольорами вишиванки. Відвідавши локацію «Вишиваю карту Сумщини», кожен бажаючий мав змогу вишити кілька елементів карти.

    А локація «Дивовижна вишиванка» запросила всіх дітей до майстер-класу, під час якого кожен створив свою особисту, неповторну, унікальну вишиванку.

    У цей же день учні 2-Б класу ЗОШ №4 завітали до мистецької вітальні «Вишиванка: від традиції до сучасності».

    Ми вільні, сильні та незламні.

    Тільки такий народ гідний носити вишиванку!


10.05.2023

    9 травня Україна вперше відзначала День Європи синхронно з ЄС. З деякими цікавими фактами про Євросоюз можна ознайомитися, переглянувши презентацію «Калейдоскоп цікавих фактів».


09.05.2023

Любі друзі!

    До вашої уваги проморолик "Відкрий для себе Європу".


09.05.2023

    Символічно, що в День Європи в бібліотеці звучить Гімн «Ода радості» у чудовому виконанні Семена Пімоненка, користувача відділу обслуговування молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей.


09.05.2023

Книжкова виставка «Відкрий для себе Європу»

    З нагоди Дня Європи в Сумській обласній бібліотеці для дітей організована книжкова виставка «Відкрий для себе Європу», на якій представлено літературу, що знайомить юних користувачів з країнами Європи, дає відповіді на запитання: що таке Європа, Євросоюз, які його цінності та яку роль він відіграє в світі?
    Перевірити свої знання, ерудицію, кмітливість діти мали змогу під час географічної гри «Що? Де? Коли?». Всі з азартом взяли участь у пізнавальній вікторині «Знавці Європи», казковому лото «З якої країни казковий герой?», турнірі ерудитів «Прапор країни». Географічна гра викликала неабияке зацікавлення і учасники не лише показали свою ерудованість, але й дізналися чимало нового.
    Завдяки проведеному заходу діти упевнилися в тому, що Україна – частина Європи, країна, якою ми всі пишаємося.


05.05.2023

КНИГА. БІБЛІОТЕКА. ЧИТАЧ.

    Книга – одне з найбільших чудес, створених людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє!
    Фахівці відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей завітали до НВК «Просперітас» і разом із малечею відправились у цікаву подорож до чарівної країни книжок, познайомились з її мешканцями та дізнались про цікавинки зі світу загадкових бібліотечних скарбів. Пригадали, хто ж такий читач, як треба себе поводити в бібліотеці, ставитися до книг тощо.


05.05.2023

Вісім порад як зняти якісний відеоролик

    Вісім порад як зняти якісний відеоролик отримали фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей від провідного інженера з комп’ютерних систем Павла Ладигіна під час тренінгу, який було проведено 04 травня 2023 року. Надані рекомендації щодо освітлення, розташування камери, використання аудіозаписів та інші допоможуть фахівцям створювати більш якісні відеопродукти.


04.05.2023

АГЕНЦІЯ ВІРТУАЛЬНИХ ПОДОРОЖЕЙ «МОСТИ, ПАРКИ ТА КОРОЛІВСЬКІ ЗАМКИ ПОЛЬЩІ»

    04 травня 2023 року Агенція віртуальних подорожей відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросила відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» до знайомства з Польщею – країною Європи з давньою історією, багатогранною культурою і красивою природою.
    Спілкуючись дізналися багато цікавих фактів про нашого сусіда та доброго друга України, що підтримує Україну на багатьох рівнях – від військового до гуманітарного. А ще познайомилися з різноманітними об’єктами культурної спадщини Польщі: природними, історичними, пам’ятками архітектури та містобудування. І, звичайно, з кращими бібліотеками!
    Подорож склалася вдало!


03.05.2023

ПРАВИЛА ДОРОЖНІ ТРЕБА ЗНАТИ, ЩОБ В БІДУ НЕ ПОТРАПЛЯТИ

    Для користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей, учнів 4-В класу ССШ № 2, була проведена інформаційна бесіда «Правила дорожні треба знати, щоб в біду не потрапляти», адже правила дорожнього руху необхідно вивчати з дитинства – ці знання дадуть змогу уникнути неприємностей, які можуть трапитися на вулиці, а іноді й урятувати життя. Під час перегляду слайд-презентації «Азбука доріг», діти дізналися, як правильно ходити тротуаром, де можна гратися, як правильно переходити проїзну частину, знайомилися з дорожніми знаками. А ще охоче відгадували загадки про транспорт, відповідали на запитання вікторини про безпечну поведінку на вулиці.
    З особливим інтересом дітлахи переглядали сторінки пізнавальних бібліотечних книжок по темі заходу. Велика кількість ілюстрацій, цікавих віршів допомогли їм ще краще засвоїти такі важливі та необхідні правила дорожнього руху.


01.05.2023

#Літературний_календар


28.04.2023

ПОДОРОЖ ІЗ ТАНЦЕМ ДО БАЛЕТУ

    Жодне свято не обходиться без танців. І хай не всі вміють танцювати, але безумовно одне – краса танцю зрозуміла всім.
    28 квітня 2023 року мистецькі storytelling «Подорож із Танцем до Балету» до Міжнародного дня танцю запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» познайомитися з невід’ємною частиною будь-якої культури і вічним джерелом натхнення для художників, дизайнерів, скульпторів, режисерів театру і кіно – танцем: народним, класичним, естрадним, бальним, сучасним. До речі, деякі хореографи вважають, що за рухами тіла ховаються справжні рухи душі.


28.04.2023

У СВІТІ ЗВИЧАЙНИХ РЕЧЕЙ НЕ БУВАЄ

    Цілий каскад інформаційних повідомлень про давно відомі речі підготував бібліотекар Сумської обласної бібліотеки для дітей вихованцям центру соціально-психологічної реабілітації дітей області.
    Юні читайлики дізналися про те, якою була раніше всім відома голка і де її використовують у сучасному житті, чим відрізняються перші годинники, мобільні телефони, окуляри від сучасних, що таке жуйка і навіщо люди її придумали. Всі одностайно вирішили, що жуйку краще все таки не вживати, особливо дітям.
    Зацікавлено сприйняли дітлахи розповідь бібліотекаря про улюблений десерт багатьох ласунів – цукерки. А хіт-парад цікавинок «Дещо з історії цукерок» неабияк здивував дітвору.
    Цікава презентація доповнила розповідь бібліотекаря. А ще маленькі читайлики з задоволенням переглянули яскраві, гарно ілюстровані бібліотечні книги, знайшли в них відповіді на свої численні запитання та дізнались про щось новеньке, невідоме досі.


27.04.2023

Книжкова карусель «Пригода за пригодою – читаємо з насолодою»

    Цікава, захоплююча книжкова карусель «Пригода за пригодою – читаємо з насолодою» продовжує знайомити маленьких користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей з неймовірними історіями. 27 квітня учні перших класів ЗОШ №15 долучилися до знайомства з чудовими книгами, які дозволяють поринути у яскравий світ пригод і пережити разом з головними героями низку захопливих подій.


27.04.2023

ДОСВІД КОЖНОГО - БАГАТСТВО ВСІХ

    27 квітня на базі Сумської обласної бібліотеки для дітей проведено обласний методичний бібліомайданчик «Досвід кожного – багатство всіх» на тему «Всеукраїнські та обласні конкурси, проєкти, акції – крок до читацького зростання», до участі в якому долучилися понад 50 фахівців спеціалізованих бібліотек для дітей та публічних бібліотек Сумщини.
    У своєму виступі завідувач відділу інформації та маркетингу обласної бібліотеки для дітей наголосила на тому, що тема професійного спілкування надзвичайно актуальна, адже у 2023 році з ініціативи НБУ для дітей буде проведено вісім Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів дитячої творчості й дитячого читання, серед яких ІІ Всеукраїнський конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих», пізнавально-краєзнавчий онлайн-екскурс «Діти єднають країни. Пізнаємо Україну разом» до Року української культури в Республіці Молдова, «Лідер читання», «Творчі канікули» та ін. Основна мета ініційованих Конкурсів – це розвиток інтелектуального потенціалу дітей України, пошук нових дієвих та гармонійних форм національно-патріотичного виховання, заохочення дітей та підлітків до систематичного читання, популяризація та підтримка дитячого читання.
    Особливу увагу під час проведення заходу було звернуто на Всеукраїнський конкурс дизайнерських проєктів «Моя нова бібліотека», адже його головним конкурсним завданням є створення дизайну оновленої сучасної бібліотеки або окремого її простору, який буде покладено в основу відбудови пошкоджених та зруйнованих під час війни бібліотек для дітей.
    Практичні рекомендації щодо підготовки дітей до обласного туру Всеукраїнського дитячого конкурсу читців поезії «Стукіт серця Петефі на берегах Дніпра» з нагоди 200-річчя від дня народження національного угорського поета Шандор Петефі надав артист вищої категорії, завідувач трупою Сумського обласного академічного театру для дітей та юнацтва Сергій Демиденко.
    Підтримаємо наших користувачів-дітей разом! Бо вони в нас найкрутіші, найталановитіші та найкращі!!!


27.04.2023

#Топвинаходи_українців


26.04.2023

Проблемно-цільове навчання «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках»

    24 квітня 2023 року на базі Національної бібліотеки України для дітей в режимі онлайн розпочалося проблемно-цільове навчання «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках», в якому бере участь провідний бібліограф Сумської обласної бібліотеки для дітей Андросова Лариса.
    В рамках програми навчання відбулися цікаві спілкування з директором видавництва «Час майстрів» Олегом Симоненком; вражаючою та змістовною була лекція-інтерактив доктора філологічних наук, професора кафедри фахових методик і технології початкової освіти Прикарпатського Національного університету ім. Василя Стефаника Тетяни Качак «Канон української книжки для дітей та юнацтва доби незалежності».
    Надзвичайно актуальними, цікавими, корисними і пізнавальними були консультації провідних фахівців Національної бібліотеки України для дітей Наталії Загоруйко, Наталіі Марченко, Валентини Красножон, Наталії Турчин, Наталії Невмержицької, Наталії Загайної, які поділилися досвідом роботи з популяризації літератури та використання електронних ресурсів, за що всім велика подяка. Навчання триватиме до 28 квітня.


26.04.2023

ПЛАЧ МЕРТВОЇ ЗОНИ

    26 квітня виповнюється 37 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Час пливе невпинно, спливають роки, сплітаючись у десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії залишається найбільшим горем країни.
    Напередодні річниці аварії фахівці відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей зустрілися з учнями 5-х і 6-х класів
    ЗОШ №4 та провели годину пам’яті «Плач мертвої зони». Діти дізналися про Чорнобильську катастрофу, її наслідки та вшанували подвиг пожежників-ліквідаторів, які першими вступили в боротьбу з наслідками планетарної катастрофи, пожертвувавши своїм життям.
    На абонементі учнів 5-9 класів бібліотеки до цієї сумної дати організована книжкова виставка «Попіл Чорнобиля стукає в серце», на якій представлена література, документи, історичні факти, події до і після Чорнобильської катастрофи. Пам’ятайте! Чорнобиль гірким спомином стукає в серце…


25.04.2023

НЕ ВТРАЧАЄМ ЧАСУ МАРНО, КАЗКУ ВІДГАДАЄМ ГАРНО

    25 квітня 2023 року дітлахи групи продовженого дня ЗОШ № 12 із задоволенням взяли участь у літературних розвагах «Не втрачаєм часу марно, казку відгадаєм гарно», де на них чекали: загадковий конкурс «Хто я?», бюро знахідок «З якої казки ці речі?», вікторина «Розсели казкових героїв», бліц-турнір «Знавці казок». А тематична поличка «Світ казки, затишку і ласки» допомагала дітям знаходити відповіді під час літературних розваг.


24.04.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги казка Амелії Дефур «Як бобри собі хатку будували» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


20.04.2023

ВІЛЬНЮСУ – 700!

    З січня по квітень 2023 року серед користувачів сільських, селищних, міських бібліотек віком до 18 років проводився обласний тур Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку «Вільнюсу – 700» з нагоди відзначення 700-річчя столиці Литовської Республіки, ініціаторами якого є Посольство Литовської Республіки в Україні та Національна бібліотека України для дітей.
    Надіслані до Сумської обласної бібліотеки для дітей творчі роботи розкривають бачення українськими дітьми символів литовської столиці, культурних історичних цінностей, прагнення до збереження миру між нашими народами. Всі малюнки були сумлінно переглянуті членами обласного журі.
    Нещодавно було підбито підсумки Конкурсу та визначено Переможців! Ними стали:
    у віковій категорії дошкільники та учні 1-4 класів: Сема Ярослава (м.Суми), Масензова Ангеліна (м.Путивль, Конотопський район), Дегтяренко Анна (м.Суми);
    у віковій категорії 5-8 класи: Судар Ярослава (с.Слобода,Буринська ОТГ, Конотопський район), Лук’янцева Ярослава (м.Буринь, Конотопський район), Король Інна, Дараган Софія (м.Суми);
    у віковій категорії 9-11 класи: Богданов Павло (смт.Кириківка, Охтирський район), Кириченко Валерія (с.Рябина, Охтирський район), Шевченко Анна (смт.Кириківка, Охтирський район).
    Дякуємо і дітям, і бібліотекам – всім, хто долучився до участі в Конкурсі, за привітання литовських дітей з днем народження міста Вільнюс і підтримку культурних зв’язків між українським та литовським народами
    Вітаємо переможців і бажаємо їм подальших успіхів!


20.04.2023

ВУЛИЦЯ, ЩО ТВОРИТЬ ОБРАЗ МІСТА

    Неповторна історія нашого міста постає у назвах вулиць, провулків, майданів і площ. В їх іменах дбайливо зберігається пам'ять волелюбних Сум.
    20 квітня 2023 року фахівці відділу естетичного виховання запропонували відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» краєзнавчий екскурс «Вулиця, що творить образ міста». Учасники заходу здійснили віртуальну прогулянку центральними містоформуючими вулицями – Соборній, Троїцькій, Воскресенській, Петропавлівській, переглянули світлини, електронну презентацію «Прогулянка вулицями рідного міста» та ознайомилися з літературою, яка розповідає про історію виникнення вулиць нашого міста та їх назви.


20.04.2023

ДИВА І ТАЄМНИЦЯ ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ

    Ми живемо на найдивовижнішій планеті – планеті світлих сонячних ранків, яскравих лагідних днів і тихих зоряних ночей. 22 квітня відзначається Міжнародний день Землі. Про багату і різноманітну природу, дивовижні рослини та унікальні тварини дізналися учні 3-го класу СПШ № 32 під час заходу на тему «Дива і таємниці планета Земля». Дітлахи активно відповідали на питання вікторини «Юний еколог», із задоволенням взяли участь в екологічних іграх «Зробимо Землю здоровою, зеленою, красивою» та «Допоможемо один одному».
    Доповненням до заходу були слайд-презентація та книжкова виставка «Нам із Землею разом жити».


19.04.2023

ЯНГОЛИ-ОБЕРЕГИ

    А ви знаєте як зробити оберіг своїми руками? Таке запитання почули діти військовослужбовців добровольчого формування «Лісовик» та маленькі користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, коли завітали на майстер-клас до відділу обслуговування користувачів молодшого віку. І тут почалися дива, адже оберіг був незвичайний. Та побачити його діти змогли тільки коли закінчили роботу. А до того, це був справжній сюрприз. Кожен працював з захопленням. І ось, нарешті, у кожного малюка з’явився маленький янгол з білими крильцями, в руках якого УКРАЇНА.


17.04.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги казка Миколи Возіянова «Як зайчик казку шукав» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


14.04.2023

ВЕЛИКДЕНЬ НА ГОСТИНИ ПРОСИТЬ

    Світле Свято Великодня – найбільше і найсвітліше християнське свято, встановлене на честь Воскресіння Христового. Це свято весняного пробудження природи та добрих справ, яке має в Україні надзвичайно багату історію зі своєрідними традицями, звичаями та обрядами. Українці свято бережуть їх та передають від покоління до покоління.
    У передсвяткові дні в Сумській обласній бібліотеці для дітей організовані книжкові виставки, на яких представлено літературу, що розповідає про те, як святкують Великдень в Україні, що є символами свята і символізує вічне життя, оновлення та світло – паска, писанка, світло пасхальної свічки.
    Тож запрошуємо всіх бажаючих здійснити цікаву та пізнавальну подорож святковими виставками та поринути в атмосферу добра, віри, надії й любові.


14.04.2023

НАМ ІЗ ЗЕМЛЕЮ РАЗОМ ЖИТИ!

    День довкілля – екологічне свято, яке відзначається щорічно в третю суботу квітня, починаючи з 1999 року. Цей день об’єднує народи планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа. Шановні користувачі, до вашої уваги слайд-експедиція «Збережімо довкілля!».


13.04.2023

БЕЗПЕКА НА ТРАНСПОРТІ ТА ДОРОГАХ

    Дорогі наші юні читайлики і батьки!
    Сьогодні не втрачає актуальності та набула нових викликів безпека громадян, у тому числі на транспорті та дорогах. Міжнародний благодійний фонд “Допомоги постраждалим внаслідок ДТП” спільно з Міністерством освіти та науки України пропонує до вашої уваги навчально-методичний посібник «Безпечна дорога додому», в якому у доступній для дітей мовою та в ілюстрованій формі пояснюються правила поведінки пішоходів, надаються рекомендації до використання (носіння) світлоповертальних елементів заради безпеки на дорозі, а також основи страхування життя, здоров’я та майна.
    Ви можете познайомитись з посібником «Безпечна дорога додому» за посиланням https://dopomogadtp.com/metodychni-materialy-z-bezpeky.../ )
    Міжнародний благодійний фонд на своєму вебсайті представляє фото, відеоматеріали, які стосуються різних аспектів безпеки на дорозі. Все, що повинні знати діти – дорожні знаки, правила поведінки пішоходів, користування громадським транспортом, персональним електротранспортом тощо.
    До вашої уваги також відеоролик «Безпечна країна. Очима наших дітей» за посиланням https://dopomogadtp.com/bud-pomitnym-na-dorozi/
    Все це буде вам цікаво!
    Бажаємо усім приємного перегляду, цікавих корисних порад і лише безпечних доріг!


13.04.2023

ЗУСТРІЧАЄМО СВІТЛИЙ ВЕЛИКДЕНЬ

    Писанка – символ народного живопису. Вкрите візерунками яйце сповіщає про свято, вселяє віру в незнищенність життя і краси.
     12 квітня 2023 року народознавчі мандри «Зустрічаємо світлий Великдень» відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» у безкінечний світ українських традицій святкування Великодня. Творчим доповненням зустрічі стала можливість розписати власну писаночку та разом зробити прикрасу до свята.


12.04.2023

#Топвинаходи_українців


07.04.2023

ВЕРБНА НЕДІЛЯ

    Весна в Україні. Воскресає природа, воскресає життя, зеленіє оновлена земля, приходять до нас Великодні свята! А за тиждень до Пасхи ми святкуємо одне з 12 найбільших свят Православ’я – Вербну неділю. Цього дня освячують вербові гілочки, а потім ними жартома «б’ють» друзів і рідних, примовляючи: «Верба б’є, не я б’ю, за тиждень – Великдень! Уже недалечко Червоне яєчко».
    Про історію виникнення свята, традиції та звичаї цього дня, про те, як святкують в Україні Вербну неділю йшла мова на народознавчій вітальні «Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає». Маленькі користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, учні першого та другого класів групи продовженого дня ЗОШ №12 та учні першого класу СПШ №32 не тільки почули цікаву інформацію, а й познайомилися з яскравими бібліотечними книгами.


10.04.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги українська народна казка «Бджола і голуб» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


07.04.2023

#Всесвітній_день_здоровя

Юні наші читайлики! Пропонуємо вам дізнатися про правильний спосіб життя з мультимедійної презентації «Бути здоровим – це стильно!».


07.04.2023

    Фахівцем Наталією Руденко були створені онлайн-вікторини «Навколо спорту» та «Знавці спорту» у новітній програмі LearningApps . В нагоді стали набуті знання, які вона отримала під час тренінгу «Створення дидактичних вправ у сервісі LearningApps», проведений провідним інженером комп’ютерних систем бібліотеки Павлом Ладигіним, та використала в своїй роботі.
    Всіх бажаючих запрошуємо долучитися до онлайн-вікторин та перевірити свої спортивні знання!


07.04.2023

#Всесвітній_день_здоровя

ЗДОРОВ’Я – СКАРБ

    Найцінніше, що є в людини – це її життя. А щасливим життя буває тільки в здорової людини. Тому здоров’я – це безцінний дарунок, який треба берегти з самого дитинства.
    Сьогодні, у Всесвітній день здоров’я, найменші користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, вихованці НВК «Просперітас», відправились у літературно-ігрову подорож «Щоб здоров’я мати, про нього треба дбати». Багато цікавого чекало на маленьких чомусиків. Вони почули і про мікроби та віруси, і чому треба робити зарядку, і як правильно харчуватися, і чи корисно їсти багато смаколиків, і чому не треба боятися лікаря. А ще пограли в «Так чи ні», послухали казочки про мікроби та хлопчика, який не любив вмиватися. Ну і, звичайно ж, познайомилися з розумними, яскравими книжечками про веселі уроки здоров’я.
    Фахівці відділу обслуговування учнів 5-9 класів запропонували своїм користувачам пізнавально-розважальну вікторину «Спорт-знайка» біля книжкової виставки «Дужими зростаємо, про здоров’я дбаємо», на якій представлена література про здоров’я та здоровий спосіб життя. Діти із задоволенням відповідали на питання та дізнавались цікаві факти про відомих українських спортсменів, види спорту та правильне харчування.
    Хай життя дарує вам справжню радість і здоров’я!


05.04.2023

Всеукраїнський тиждень дитячого читання–2023 на Сумщині завершено!

    Він приніс дітям нашого краю багато позитивних вражень, додав знань, а бібліотекам – нових користувачів!
    Наразі книжкове свято – це нагадування про важливість читання у нашому житті. Нехай буде радість і мир з новими, цікавими книгами!
    Нація, яка читає – непереможна!


04.04.2023

ВЧИМОСЯ ОНЛАЙН

    На виконання наказу управління культури Сумської обласної державної адміністрації 04 квітня п. р. на базі Сумської обласної бібліотеки для дітей було проведено заняття обласної онлайн-школи «Вчимося онлайн» на тему «Створення дидактичних вправ у сервісі LearningApps» для фахівців дитячих бібліотек області, відділів обслуговування користувачів-дітей публічних бібліотек сільських, селищних, міських рад. До заходу долучилося близько 50 учасників. Не всі мали необхідне технічне обладнання (вебкамери, мікрофони), але бажання навчатися, удосконалюватися, осучаснюватися перемогло!
    Відкрила онлайн-школу керівник Сумської обласної бібліотеки для дітей Лілія Тогобіцька, яка побажала цікавого і корисного навчання, легкого засвоєння матеріалу, творчих і креативних ідей під час створення власних електронних продуктів.
    Учасники заходу дізналися про онлайновий сервіс, що дозволяє створювати інтерактивні вправи. Як зареєструватися, працювати з інтерфейсом програми, зображеннями, текстом, звуком, відео, посиланнями, шаблонами, вбудовувати вправи в онлайнові середовища розповів провідний інженер з комп’ютерних систем сектору інформаційних технологій, електронних ресурсів та обліку користувачів бібліотеки Павло Ладигін.
    Тож навчаємося і вдосконалюємося!


04.04.2023

Книга Владислава Івченка "Після 24-го"


03.04.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги українська народна казка «Як хліб росте» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


02.04.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023

ЧИТАЄМО І ТВОРИМО КРАСУ

    02 квітня 2023 року в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання у Сумській обласній бібліотеці для дітей проходив День дитячої книги і творчості. Майстер-клас «Читаємо і творимо красу» запросив усіх творчих бажаючих спробувати створити власну унікальну прикрасу до Великодня, яка допоможе внести в наше нелегке сьогодення більше яскравих, позитивних, весняних кольорів. І вийшло дуже гарно! Великодні зайчики, закладки для книги з елементами великоднього декору – у кожної родини неповторні!
    Книжкова виставка відділу естетичного виховання «Читаємо і в творчості зростаємо» доповнювала атмосферу творчості, дала змогу поринути у дивовижний світ рукоділля, відкрити для себе нові захоплення, подарувала читачам натхнення, безліч нових ідей та можливість висловити себе у власних творіннях!


02.04.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023

ВИСТАВКА ДИТЯЧИХ САМОРОБОК
«ВІД ЧИТАННЯ – ДО ТВОРЧОСТІ»

    Чим би ти не захоплювався – малюванням, вирізанням, плетінням, ліпленням чи виготовленням фігурок з усього, що є під рукою – у відділі естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей зібрано багато цікавих книжок, які допоможуть тобі постійно робити щось новеньке. Щодня протягом року!
    Так, як це робить користувач відділу Дитюк Тетяна, талановиті роботи якої представлені на виставці дитячих саморобок «Від читання – до творчості». Яскраві й неповторні пластилінові шедеври, створені Тетянкою, надихнули до творчості інших наших читачів. Дворніченко Тимур, використавши весь зелений пластилін, що був удома, поповнив колекцію відділу чарівним хамелеоном.
    Викладена у книгах проста почерговість покрокових інструкцій, зрозуміти які дуже легко, дозволить будь-кому насолодитися творчістю.
    Головне – прийти до бібліотеки!


30.03.2023

    01 лютого по 20 березня серед юних користувачів бібліотек територіальних громад Сумщини за підтримки управління культури Сумської обласної державної адміністрації проводився обласний тур ІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках». Тема цього року: вплив війни на природу України: наслідки та шляхи відновлення».
    96 талановитих дітей Сумщини надіслали свої роботи до участі в ньому. Роботи розкрили авторське бачення проблеми знищення природи України в результаті війни, сучасної або майбутньої екологічної ситуації в Україні, прагнення до відновлення і збереження природних ресурсів. Пропонуємо переглянути ці роботи – хроніку війни і нашої майбутньої перемоги в цій війні очима дітей!
    Велика подяка всім, хто долучився до участі в Конкурсі, за небайдужість до проблем екології та майбутнього нашої планети Земля! Продовжуємо виявляти таланти наших дітей і пишаємося ними!


30.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023


29.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023

    Не читали повість Івана Франка у школі?
    Ідіть до бібліотеки та читайте!
    Читали? Перечитайте ще раз!
    А ближче познайомитися з головними героями твору, вам допоможе перегляд відеоряду «Парад улюблених героїв» за повістю «Захар Беркут».


29.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023
#День_інформації

КНИГА - ЮВІЛЯР РОКУ

    Повість «Захар Беркут» є найвідомішим твором Івана Франка на тему історії. Книга розповідає про протистояння монголо-татарам, котре описане поєднанням творчої вигадки автора з народною творчістю та доповнене легендою Галичини й Закарпаття про затоплення монгольського війська 1241 року.
    Ця історія про мудрого старійшину громади Захара Беркута, про вільний український дух і свободу! В уста персонажів вкладені такі слова, які пробуджують роздуми на сучасний стан речей в Україні, від цих слів щемить у грудях, бо це про тривалу боротьбу, навіть коли "вороже військо переважає в тисячі разів".
    Книга про обов'язок та віру, без напущеного пафосу. Це велика-превелика любов до України та до своїх таких же волелюбних співгромадян.
    Не читали повість Івана Франка у школі?
    Ідіть до бібліотеки та читайте!
    Читали? Перечитайте ще раз!


29.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023

СПРАВЖНІ ДРУЗІ МАЛЕНЬКИХ ЧИТАЙЛИКІВ

    Книги, як і люди, святкують ювілейні дати. 29 березня 2023 року літературний колаж «Справжні друзі маленьких читайликів» запросив дітлахів відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей познайомитися з книгами-ювілярами 2023 року, а саме:
    50-річний ювілей відзначає трилогія Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки», яка ось уже півстоліття залишається візитівкою української дитячої літератури; 185 років виповнилося зворушливій казці датського письменника Х. К. Андерсена «Стійкий олов'яний солдатик», яка доводить, що за жодних важких обставин треба вірити в краще і йти вперед до своєї мрії; 140 років відзначає повчальна повість-казка італійського письменника К. Коллоді «Піноккіо», яка вчить дітей усвідомлювати наслідки нечемної поведінки та винагороди за добрі вчинки. Діти мали змогу взяти книги додому та ще раз насолодитися їх сюжетом.


29.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023
#День_інформації

Відкритий перегляд "ВЕРНІСАЖ ОДНІЄЇ КНИГИ"


29.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023
#День_інформації


29.03.2023

#Тиждень_дитячого_читання_2023
#День_інформації

ПАМ’ЯТКА УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕНСТВА

2023 рік – це ювілейний рік «Енеїди». Першій друкованій українській книзі – поемі Івана Петровича Котляревського «Енеїда», що написана живою народною мовою, виповнилося 225 років! Вихід у світ «Енеїди» став епохальною подією в культурному житті України. Цій ювілейній даті присвячено День інформації «Пам’ятка українського письменства», з матеріалами якого і пропонуємо вам ознайомитися, адже твір увійшов в золотий фонд не лише української, а й світової культури, а історія його створення досить цікава і для тих, хто читав поему, і для тих, хто лише збирається ознайомитися з його змістом.
Запрошуємо всіх охочих до перегляду!


28.03.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги казка Верджинії П'ятті «Як маленькі кроленята уперше з нори вилізли» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


27.03.2023

Відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання-2023

Любі наші читайлики! Запрошуємо всіх, хто не зміг долучитися у бібліотеці до відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання-2023, переглянути відеоекскурс «Все, як у казці» та разом з улюбленими літературними героями з відомих творів «Лісова пісня» Лесі Українки та «Дивовижні пригоди в лісовій школі» Всеволода Нестайка – Мавкою, зайчиком Вуханем Косею, їжачком Кольком Колючкою, рисеням Раїскою Мняу та сонячним вовчиком Вовченко завітати до незвичайної – лісової бібліотеки, щоб ще раз впевнитися в тому, що КНИГА і ЧИТАННЯ – це КЛАСНО!


24.03.2023


23.03.2023

ІГРОТЕКА «ТЕСТ ГЛЯДАЧА»

    Лунає дзвінок – гасне світло – і починається диво. Люди на сцені перевтілюються у птахів і звірів, розмальоване полотно стає хащами, а ти – завороженим глядачем.
     23 березня 2023 року ігротека відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запропонувала відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» пройти «Тест глядача» і поринути у чарівний світ театру на сцені і за лаштунками.


21.03.2023

ШЕДЕВРИ УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА

«Поезія – це свято, як любов…»
Ліна Костенко
Сьогодні поезія – це популярно, престижно і модно! Любімо поезію, відчуваймо її гармонію, дихаймося нею, аби змінювати світ на краще!
Запрошуємо всіх бажаючих переглянути поетичний віночок «Шедеври українського слова» у виконанні користувачів і фахівців Сумської обласної бібліотеки для дітей.


21.03.2023

ПОЕЗІЯ – ЦЕ ЗАВЖДИ НЕПОВТОРНІСТЬ…

    Минає березень, а сонце за вікном пригріває все більше. У цей чудовий день людство відзначає Всесвітній день поезії.
     Поезія допомагає відобразити внутрішній світ автора та зв'язати його душу і думки з читачем. Читаючи вірші, ми привчаємо себе до естетики, виховуємо у собі моральні цінності та просто з насолодою проводимо час.
     До речі, якщо сьогодні у вас віднайдеться вільна хвилинка, не полінуйтеся прочитати вірш і насолодитись цим моментом. Можете це зробити і в Сумській обласній бібліотеці для дітей, де для вас, справжніх шанувальників поетичного слова, у відділі обслуговування учнів 5-9 класів організована книжкова виставка «Поезія – це завжди неповторність…». Представлена література познайомить вас з ліричними творами Ліни Костенко, Василя Симоненка, Павла Тичини, Лесі Українки, Миколи Томенка, Вадима Крищенка та багатьох інших авторів, які вражають своєю романтичною схвильованістю почуттів і тонкою, проникливою лірикою.
     День поезії покликаний об’єднати всіх людей, відданих поезії. Запрошуємо всіх бажаючих у творчий політ поетичного слова.


21.03.2023

Рєпін, Малевич та інші..., чиї імена привласнила росія


20.03.2023

МАЙБУТНЄ ПЛАНЕТИ У НАШИХ РУКАХ

    З 01 лютого по 20 березня серед юних користувачів бібліотек територіальних громад Сумщини за підтримки управління культури Сумської обласної державної адміністрації проводися обласний тур ІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках. Тема цього року: вплив війни на природу України: наслідки та шляхи відновлення». Метою Конкурсу було привернення уваги до проблеми знищення природи України в результаті війни та виховання у дітей бережливого ставлення до природи та навколишнього середовища.
     Організаторами Конкурсу є Національна бібліотека України для дітей, Національна Спілка Художників України, Державна екологічна інспекція України.
     195 талановитих дітей Сумщини долучилися до участі в ньому. На конкурс надійшли роботи, які розкривають авторське бачення проблеми знищення природи України в результаті війни, сучасної або майбутньої екологічної ситуації в Україні, прагнення до відновлення і збереження природних ресурсів.
     17 березня на базі Сумської обласної бібліотеки для дітей було підбито підсумки Конкурсу. Перед членами обласного журі: головою Сумської обласної організації Національної спілки художників України Іваном Гапоченко (голова обласного журі), старшим науковим співробітником Сумського обласного художнього музею ім. Н.Онацького Ганною Святець, викладачем Сумської міської дитячої художньої школи ім. М.Лисенка Любов Ярцовою та в.о. директора Лілією Тогобіцькою і провідними фахівцями обласної бібліотеки для дітей Наталією Нагорною, Тетяною Бурятовою, Ольгою Литвиненко, постало доволі складне завдання – із 96 робіт визначити авторів найкращих, яскравих, тематично актуальних, автентичних за ідеєю та художнім втіленням малюнків.

ПЕРЕМОЖЦІВ визначено!!!

     Ними стали:
     у номінації «Вплив війни на природу»
  • у віковій категорії дошкільники та учні 1-4 класів
    Оніщенко Каріна (м. Ромни)
  • у віковій категорії 5-8 класи
    Маєр Анна (м. Середина-Буда, Шосткинський район)
  • У віковій категорії 9-11 класи
    Ведмідь Владислава (с. Перехрестівка, Роменський район);

     у номінації «Наше майбутнє чисте й доглянуте»
  • у віковій категорії дошкільники та учні 1-4 класів
    Тітаренко Аделіна (м. Середина-Буда, Шосткинський район)
  • у віковій категорії 5-8 класи
    Могилко Римма (м. Буринь, Конотопський район)
  • у віковій категорії 9-11 класи
    Брик Святослав (м. Буринь, Конотопський район);

     у номінації «Скажемо «НІ» забрудненню Землі»
  • у віковій категорії дошкільники та учні 1-4 класів
    Авраменко Ярослав (с. Хоружівка, Роменський район)
  • у віковій категорії 5-8 класи
    Поповченко Єва (м. Шостка, Шосткинський район)
  • у віковій категорії 9-11 класи
    Лукашову Владислава (м. Суми),
    Верімеєнко Вікторія (с. Воскресенка, Конотопський район).

     Вітаємо переможців і бажаємо їм подальших успіхів!
     Велика подяка всім, хто долучився до участі в Конкурсі, за небайдужість до проблем екології і майбутнього нашої планети Земля!


20.03.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги казка Лідії Суворової «Люстерко у подарунок» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


16.03.2023

МИСТЕЦЬКІ STORYTELLING «У СВІТІ СНОВИДІНЬ»

    16 березня 2023 року до Міжнародного дня сну мистецькі storytelling
    «У світі сновидінь» підготували відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» безліч подарунків: колисанки різних народів світу; давні та сучасні картини зі снами та сновидіннями; від українських поетів – чудові вірші про казкові сни. І ще багато цікавих фактів про такий життєво необхідний нам сон.


15.03.2023

    Детальніше з умовами Екскурсу можна ознайомитися за посиланням https://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=10554


15.03.2023

    З деталями проведення Конкурсу можна ознайомитися за посиланням https://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=10548


14.03.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги українська народна казка «Зайчик і весна» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


14.03.2023

Любі користувачі!

    Запрошуємо вас до читання творів сучасних українських авторів


09.03.2023

#Шануємо_Шевченка

    Кожного року в березні місяці українці вшановують пам’ять видатного Кобзаря, патріота України, великого її сина – Тараса Григоровича Шевченка. Поетична спадщина Кобзаря налічує понад 240 творів, а живописна – близько 1200 робіт.
    Сумська обласна бібліотека для дітей у ці шевченківські дні запрошує відтворити живий і неповторний образ Шевченка, переглянувши книжкові виставки «Поетичне слово Кобзаря» і «Ми пам’ятаємо тебе, Тарасе!». Представлені до перегляду книги і видання, альбоми та інші документи присвячені життю і творчій діяльності Великого Кобзаря.
    Найменші користувачі бібліотеки 7-8 березня стали учасниками літературно-поетичного альманаху «Геній українського народу», під час якого дізналися про маловідомі факти з життя Тараса Шевченка, та артпростору «Він любив усе прекрасне…» відділу естетичного виховання, який презентував вихованцям НВК «Просперітас» картини Шевченка-художника.


09.03.2023

#Шануємо_Шевченка

Пропонуємо переглянути відеочитання «Поетичний вінок Кобзаря».


09.03.2023

#Шануємо_Шевченка

Пропонуємо переглянути декламування твору Т. Г. Шевченка «Розрита могила» у виконанні користувачів та фахівця бібліотеки Наталії Руденко.


09.03.2023

#Шануємо_Шевченка

    Хто такий Шевченко? Видатний гравер, живописець, поет, прозаїк, драматург, співак, актор, режисер, скульптор, фотограф? Зрештою, як казав
    36-й президент США Ліндон Джонсон: «Він був більше ніж поет – він був безстрашний борець за права та волю людей».
    08 березня 2023 року березнева сторінка «Шевченко від А до Я» запропонувала відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» абетку, складену із цікавих фактів про Кобзаря.
    А ще кожен бажаючий отримав змогу створити портрет-колаж «свого» Шевченка.


08.03.2023

О ЖІНКО! ТИ БОГИНЯ НА ЗЕМЛІ!

У цей особливий весняний день Сумська обласна бібліотека для дітей пропонує переглянути відеовітання «Жінка – ніжність, краса і натхнення» та книжкову виставку «О жінко! Ти богиня на землі».
Зі святом найпрекраснішу, найчарівнішу половину людства – її Величність Жінку!


08.03.2023

Жінки в літературі: авторки, що отримали Нобелівську премію

Світ динамічно змінюється, жінки невтомно працюють задля розвитку світової науки та культури. Їхні найвищі досягнення у письменстві високо оцінені критиками. До вашої уваги письменниці, які отримали найвищу – Нобелівську – премію з літератури у період з 1901 до 1991 рр.


07.03.2023

МОЯ МАМА НАЙКРАЩА У СВІТІ!!!

Зі святом весни, чарівності, краси і жіночності вітають матусь читайлики Сумської обласної бібліотеки для дітей. Чому мама найкраща людина у світі? Яка вона? Що подарувати матусі на свято? Про все це ви дізнаєтесь, переглянувши відеоролик «Моя мама найкраща у світі».


07.03.2023

Конституція для всіх: і великих, і малих

    Витяг з книги «Конституції для всіх…» за посиланням
https://chl.kiev.ua/MBM/Book/View/717#page/1/mode/2up
     Відео надсилати за посиланням
https://docs.google.com/.../1e7QC3n9dJhRQl72w.../viewform...


06.03.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМОНІЯ ДИТЯЧИХ КНИГ». До вашої уваги українська народна казка «Ластівка і горобець» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


03.03.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «ВЕСНЯНА СИМФОНІЯ ДИТЯЧИХ ДУШ» продовжує знайомити з чудовими українськими казками. До вашої уваги твір Василя Сухомлинського «Шпак прилетів» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


01.03.2023

#Топвинаходи_українців


28.02.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Валентини Карасьової «Зайчик» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


27.02.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Наталії пашинської «Єнот, який любить читати» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


24.02.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Наталії Пашинської «Одного зимового дня» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


24.02.2023

#Топвинаходи_українців


22.02.2023

БЕРЕЖЕМО ЧИСТОТУ РІДНОЇ МОВИ!

    Ігротека «По слідам Суржика» запропонувала відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» вирушити по слідах підступного пана Суржика.
    На городі, у кав’ярні, у тролейбусі, у крамниці ми виправили всі мовні недоречності, які він розкидав. Послухали гумореску «Кухлик» Павла Глазового, пограли у настільні розважальні ігри для вдосконалення мови: «Скажи «паляниця»» та «Встигни за 6 секунд».


21.02.2023

МОЯ ВЕЛИЧНА УКРАЇНСЬКА МОВА!

    Ну що б , здавалося, слова…
    Слова та голос – більш нічого.
    А серце б’ється – ожива, як їх почує!
    Тарас Шевченко

    
    Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Міжнародний день рідної мови – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.
    До цього Свята у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка «Моя велична українська мова!», яка знайомить юних читачів з книгами, що розповідають про довгий і тернистий шлях розвитку української мови, з добрими порадниками і помічниками – словниками, довідниками і новинками літератури із серії «Вивчаємо українську».
    Кожен народ безмежно любить свою мову, називає її рідною, материнською, єдиною. Та тільки українці називають її солов’їною, калиновою, барвінковою, багатою. А чому саме так дізнались молодші користувачі бібліотеки, учні 4-А класу ЗОШ №12, «відкривши» мовну скриню «Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата». Скільки там було цікавого!!! Діти почули, що таке паліндроми, послухали легенду про «Мовний Вавилон», розгадували криптограми, знайомилися з цікавими фразеологізмами, погралися в мовну плутанину, а на завершення позмагалися з бібліотекарем у читанні скоромовок.


20.02.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Василя Сухомлинського «Кмітливий скляр»» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


20.02.2023

НЕБЕСНА СОТНЯ В ВИРІЙ ПОЛЕТІЛА

20 лютого в Україні пам’ятний день – День Героїв Небесної Сотні. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про тих, хто заплатив за свої переконання найвищу ціну – власне життя.
    До вашої уваги пропонуємо переглянути відеопрезентацію «Небесна Сотня в вирій полетіла».
    Вічна пам’ять Героям!


17.02.2023

Шановні колеги, друзі, читачі бібліотек!

    Запрошуємо взяти участь у Національному читацькому марафоні «Діти України читають»!
    Для участі в марафоні потрібно:
    1) Обрати уривок із книги, яка асоціюється у вас із незламністю, і яка додала стійкості дитині у 2022-му році.
    2) Зняти горизонтальне відео, тривалістю до двох хвилин.
    3) Надіслати відео до 10 березня на адресу: nbudd@ukr.net
    Роботи будуть оприлюднені під час Тижня дитячого читання вже
    цієї весни на YouTube-каналі та facebook-сторінці НБУ для дітей.
    Детальніші умови участі за посиланням: https://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=10505
    Вйо, до читання!


17.02.2023

НЕБЕСНА СОТНЯ НА ВАРТІ ПАМ’ЯТІ

    День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, які віддали найцінніше – своє життя за майбутнє України.
    До цієї дати у відділі обслуговування учнів 5-9 класів організована книжкова виставка «Небесна Сотня на варті пам’яті», на якій представлені книги та документи, що висвітлюють події на Майдані під час Революції Гідності.


16.02.2023

Скарбничка цікавого «Штучки-закарлючки»

    16 лютого 2023 року скарбничка цікавого «Штучки-закарлючки» познайомила відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» з історією, стилями та іншими особливостями каліграфії — мистецтвом письма.
    Присутні на заході дізналися, що історія каліграфії пов'язана з розвитком образотворчого мистецтва і літератури, що каліграфія дозволяє поліпшити психологічне та фізичне здоров'я і використовується як терапевтичний метод, а проаналізувавши почерк людини, можна зрозуміти, в якому настрої вона писала цей текст, як вона ставиться до життя і до людей, який тип темпераменту притаманний лише їй та багато іншого.
    Родзинкою зустрічі була можливість повправлятися у створенні власних штучок-закарлючок.


16.02.2023

МОВНІ БАРВИ

    21 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Багата, мелодійна і барвиста мова українського народу. Це краса нашого життя, наше майбутнє. Рідне слово – невмируще джерело, з якого ми пізнаємо навколишній світ, свою родину, свій народ.
    До цього свята фахівці бібліотеки підготували мультимедійний захід «Мовні барви» і запросили взяти у ньому участь користувачів-учнів 2-х класів ЗОШ № 12. Діти порівнювали запозичені слова та українські відповідники, відгадували криптограми-прислів’я, мовні загадки, розгадували ребуси та самостійно створювали нові зі слова «Доброчинність». А ще із задоволенням декламували вірші про рідну мову.
    Бережімо, шануймо, любімо, вивчаймо рідну мову – невмирущий голос України!


16.02.2023

ДЕНЬ ЄДНАННЯ

    16 лютого в Україні відзначають День єднання. Цей День вперше був запроваджений у 2022 році відповідно до Указу Президента України. Українці відзначають його, створюючи «живі ланцюги» єднання по всій країні. У відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організований відкритий перегляд літератури, приурочений Дню єднання.
    Ми – єдині, бо в єдності наша сила!


15.02.2023

СТРІЧАЄМО ВЕСНУ РАЗОМ

    Як нестримно летить час. Ще зовсім недавно випав перший сніг, а вже на дворі останній місяць зими. Хоча й зветься він лютим, але сонечко вже повертає на весну. А ще його називають межень, тому що саме в лютому настає межа між зимою і весною. 15 лютого в Україні святкують Стрітення. Маленькі читайлики Сумської обласної бібліотеки для дітей, учні перших класів ЗОШ № 12 та вихованці Сумського центру соціально-психологічної реабілітації дітей області, мали чудову нагоду дізнатися про історію свята, почути легенди та оповідки і про зустріч Зими з Весною, і про зустріч маленького Ісуса з священиком Симеоном під час народознавчої бесіди «Зимонька, прощавай, весну-красну зустрічай».


15.02.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Наталії Пашинської «Бр-р-р! Там холодно» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


15.02.2023

#Письменники_захисники_України

    …Автори, які стали на захист України: військові, які стали письменниками, або письменники, які стали військовими…
    У них різні долі, вони пишуть різні книжки. Але об’єднує їх любов до рідної Батьківщини.
    Мартин Якуб


14.02.2023

Лише любов дарує крила

День Святого Валентина неофіційне свято усіх закоханих, яке пройшло крізь століття, і сьогодні широко відзначається у всьому світі. Запрошуємо вас до перегляду проморолика "Лише любов дарує крила"


10.02.2023

ЛЮТИЙ ЗИМУ НА НІЧ ЗАМИКАЄ

    Народознавча академія «Лютий зиму на ніч замикає» підготувала для відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» оповідь про Стрітення (Громниці) – одне з 12 найбільших свят християнського року, яке завершує Різдвяний цикл.
    Традиції, прикмети, загадки, пісні, ігри, святкові страви, рукомесло – такий собі мистецький путівник, що робить святковий день особливим і пам’ятним.


10.02.2023

#Топвинаходи_українців


07.02.2023

#Письменники_захисники_України

    …Автори, які стали на захист України: військові, які стали письменниками, або письменники, які стали військовими…
    У них різні долі, вони пишуть різні книжки. Але об’єднує їх любов до рідної Батьківщини.
    Мартин Якуб


03.02.2023

СВІТ ФАНТАЗІЙ ВІКТОРІЇ НОВІКОВОЇ

    Днями Сумська обласна бібліотека для дітей отримала подарунок із Путивля. Це перша збірочка поетичних і прозових творів Вікторії Новікової, юної читачки Путивльської бібліотеки для дітей, яка має назву «Світ моїх фантазій». Творчість – це особливість дитячого буття. У дитинстві все яскраве: враження, фантазії, відкриття. Автор збірки ділиться своїми баченнями, сприймаючи світ через призму власної уяви. Вікторія брала активну участь в обласному конкурсі «Проба пера», де отримала призові місця. Юна поетеса сумлінно працює зі словом, пробує себе в різних жанрах та друкує свої твори у літературних альманахах. У Вікторії ще все попереду. Плекай, Віко, у собі здатність творити! Натхнення і успіхів тобі!
    Ознайомитися з книгою можна в Сумській обласній бібліотеці для дітей.


02.02.2023

УКРАЇНА СОБОРНА. РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ

    На запрошення фахівців Сумської обласної гімназії-інтернату для талановитих та творчо обдарованих дітей Сумська обласна бібліотека для дітей взяли участь в онлайн-конференції на платформі ZOOM на тему «Україна Соборна. Разом до Перемоги».
    Працівники відділу обслуговування учнів 5-9 класів презентували проморолик «Моя Соборна, суверенна» та відеопрезентацію «Суверенна моя Україна». Учні долучилися до обговорення подій, які відбувалися 22 січня 1919 року. На онлайн-конференції був присутній волонтер Олександр Крамчанінов, який розповідав про свою волонтерську роботу, відповідав на численні питання присутніх. А також наголосив, що сьогодні, після сотень років роз'єднання та боротьби за суверенність і волю, – ми як ніколи об'єднані! Сили оборони, добровольці та волонтери нищать ворога по всій лінії фронту.
    Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Соборність – мета Перемоги!


03.02.2023

    Колектив Сумської обласної бібліотеки для дітей передав для військовослужбовців Сумської територіальної оборони дві зимові маскувальні сітки та невеличкі обереги від юних користувачів. У них щирі побажання ПЕРЕМОГИ та найскорішого повернення додому.
    РАЗОМ МИ СИЛА!


02.02.2023

#Письменники_захисники_України


01.02.2023

Глухів – осередок музично-театральної культури України XVIII століття

    01 лютого 2023 року фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» переглянути краєзнавчу презентацію «Глухів – осередок музично-театральної культури України XVIII століття». Учасники заходу ознайомилися з яскравими представниками золотої доби українського мистецтва Антоном Лосенко, Максимом Березовським та Дмитром Бортнянським, які народилися у співучому серці України – Глухові, навчалися у Глухівській співацькій школі.
    Мистецька спадщина наших земляків – найчудовіша сторінка української культури.


01.02.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У НАС ГОСТЮЄ ДИТЯЧА КАЗКА». До вашої уваги казка Галини Малик «Чому равлик ховається» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


01.02.2023

Глухів – осередок музично-театральної культури України XVIII століття

    01 лютого 2023 року фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» переглянути краєзнавчу презентацію «Глухів – осередок музично-театральної культури України XVIII століття». Учасники заходу ознайомилися з яскравими представниками золотої доби українського мистецтва Антоном Лосенко, Максимом Березовським та Дмитром Бортнянським, які народилися у співучому серці України – Глухові, навчалися у Глухівській співацькій школі.
    Мистецька спадщина наших земляків – найчудовіша сторінка української культури.


01.02.2023

Арттерапія «У країні емоцій»

    31 січня 2023 року школа шляхетності з елементами арттерапії «У країні емоцій» запросила вихованців НВК "Просперітас" разом із фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей до незвичайної країни, де живуть різні емоції. З деякими з них учасники заходу вже зустрічалися на сторінках книги Анни Льєнас «Монстрик і його кольори», а з деякими – у житті.
    До вже знайомих п’яти основних емоцій – радості, суму, гніву, страху, спокою, додалися інтерес, подив, сором, відраза. Діти разом з бібліотекарем спробували визначити емоцію за виразом обличчя, за інтонацією, повторили інструкції боротьби зі страхом та злістю, пограли в ігри-плескання. Також кожен отримав змогу намалювати будь-яку емоцію своєму монстрику.


30.01.2023

ДИТЯЧА КНИГА В УКРАЇНІ

    30 січня Сумська обласна бібліотека для дітей долучилась до круглого столу «Дитяча книга в Україні», який був ініційований Національною бібліотекою України для дітей і проведений в режимі онлайн.
     Захід відбувся за участі Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, його першого заступника Ростислава Карандєєва, представників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Держтелерадіо, давнього і щирого друга бібліотечної спільноти України Миколи Томенка, літераторів, видавців, книгорозповсюджувачів, бібліотечних фахівців з усіх куточків країни тощо.
     Мета зустрічі – громадська ініціатива щодо наповнення календаря ще однією гарною датою – Дня дитячої книги в Україні. За словами Ростислава Карандєєва, це надзвичайно актуально сьогодні, адже є речі, які навіть в умовах війни відкладати не можна – увага до дітей, турбота про їхній розвиток і самоствердження.
     Один із безпосередніх ініціаторів започаткування Дня дитячої книги в Україні Федір Шандор, академік Національної академії наук вищої освіти України, професор Ужгородського національного університету, приєднавшись до заходу онлайн із гарячої точки на фронті, наголосив, що Збройні Сили України воюють не лише за територіальну цілісність України, а й за українську дитячу книгу і українську культуру.
     Дата Дня дитячої книги в Україні – 30 січня, запропонована не випадково, адже в цей день народився видатний класик дитячої літератури, майстер пригодницько-авантюрних книг Всеволод Нестайко.


30.01.2023

ДИТЯЧИЙ СВІТ ВСЕВОЛОДА НЕСТАЙКА

    До уваги користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей книжкова виставка «Дитячий світ Всеволода Нестайка». Любі читайлики, на вас чекає безліч цікавих книжок на будь-який смак: про карколомні пригоди, про подорожі казкових героїв, про серйозне і не дуже, про кумедне та лякливе.
     Відкрийте для себе світ книг Всеволода Нестайка і ви не пошкодуєте.


27.01.2023

27 СІЧНЯ-МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ`ЯТІ І ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

    Цей день був проголошений резолюцією генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року. Дата вибрана не випадково - 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті «Аушвіц-Біркенау». У відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка «27 січня-Міжнародний день пам`яті і жертв Голокосту», на якій представлені документи та матеріали про ті трагічні події.


27.01.2023

Відеопрезентація «Крути – бій за майбутнє»

Шановні користувачі! Відеопрезентація «Крути – бій за майбутнє» запрошує вас поринути в історичне минуле нашої України та усвідомити суть трагедії, ім’я якої КРУТИ.


27.01.2023

КРУТИ-ТРАГЕДІЯ І ПЕРЕМОГА

    Події 29 січня 1918 року живуть в душі українського народу, ятрять його серце. З метою вшанування пам`яті Героїв Крут у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка «Крути-трагедія і перемога».
    Бій під Крутами був лише однією невеличкою віхою в українській визвольній боротьбі. Невеличкою, але значною за своїми наслідками. Він став символом героїзму нашого юнацтва та відданості національній їдеї. Про це розповідають книги, представлені на виставці.
І згадую чомусь я мимоволі
Великих лицарів своїх,
Лежать вони покинутими в полі
І без хрестів могили їх.
(О.Олесь)


26.01.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Галини Демченко «Спасибі лісникові» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


26.01.2023

#Топвинаходи_українців


25.01.2023

КОРОЛІВСТВА БУВАЮТЬ НЕ ЛИШЕ В КАЗКАХ

    Агенція віртуальних подорожей відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запропонувала відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» «гарячий» екскурсійний тур «Королівства бувають не лише в казках». Для знайомства з країною були представлені цікаві мистецькі, історичні факти та кулінарні рецепти з усіх куточків Великої Британії, нині великого друга України.


23.01.2023

#Письменники_захисники_України

    …Автори, які стали на захист України: військові, які стали письменниками, або письменники, які стали військовими…

    У них різні долі, вони пишуть різні книжки. Але об’єднує їх любов до рідної Батьківщини.

    Мартин Якуб


20.01.2023

МОЯ СОБОРНА, СУВЕРЕННА

У відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей до Дня Соборності України організована книжкова виставка «Соборність – свято вільної нації». Проморолик «Моя соборна, суверенна» познайомить вас з книгами, що представлені на виставці. Україна соборна, вільна, незалежна!


20.01.2023

#Письменники_захисники_України

    …Автори, які стали на захист України: військові, які стали письменниками, або письменники, які стали військовими…

    У них різні долі, вони пишуть різні книжки. Але об’єднує їх любов до рідної Батьківщини.

    Мартин Якуб


20.01.2023

НОВИНКИ

    У відділі обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей на маленьких чомусиків чекає книжкова виставка-презентація «Новинки». Назва виставки говорить сама за себе, на ній представлені чудові, яскраві, цікаві книги, які зовсім недавно з’явилися в бібліотеці. Немає в світі нічого кращого й захопливішого, аніж читати дитячі книги: вони розуміють дитячі мрії та фантазії, а ще допомагають побувати в невідомих світах.

    Запрошуємо всіх малят завітати до нашої бібліотеки та познайомитися з книжковими «новинками».


20.01.2023

#рівні_можливості

Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». До вашої уваги казка Наталії Пашинської «Чиї це сліди» у супроводі перекладу жестовою мовою Оксани ІВЧЕНКО.


19.01.2023

ЄДНАЮТЬСЯ ДОРОСЛІ І МАЛІ В ЛЮБОВІ ДО БАТЬКІВСЬКОЇ ЗЕМЛІ

Більше ста років тому сталася дуже важлива подія для всього українського народу, для всієї української землі. Споконвічною мрією українців було об?єднання частин України в одну державу. І ось 22 січня 1919 року злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. Саме цей для всіх українців є важливим національним святом. До вашої уваги відеоролик «Єднаються дорослі і малі в любові до батьківської землі».


19.01.2023

СКЛАДАЄМО СЕРВЕТКУ ДЛЯ СВЯТКОВОГО СТОЛУ

Вдало складена серветка це реалізація нових та стильних ідей, креатив, естетична привабливість, можливість здивувати гостей, позитивні емоції на період зимових (і не тільки) свят. Все це запропонував бібліотекар відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей під час майстер-класу з орігамі «Складаємо серветку для святкового столу» для відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня».


18.01.2023

ПЛЕТЕМО ПЕРЕМОГУ РАЗОМ

Наші захисники, ризикуючи життям, боронять нас від ворога і потребують підтримки. Днями в Сумській обласній бібліотеці для дітей відбулася передача для воїнів ЗСУ, бійців військової частини А0221, що стримують ворога на Бахмутському напрямку, сплетеної маскувальної сітки, окопних свічок і малюнків дітей. Маскувальні сітки – це збереження життів військових.
    Крім бібліотечних працівників долучилися до такої необхідної справи і наші користувачі. Щиро вдячні юним патріотам України за допомогу у плетінні сітки.


13.01.2023

    #Відеомандрівка_бібліотека

ПРИГОДИ КОТИКА В ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ

    Новорічно-різдвяні свята вже завершуються. Але у Котика є дещо цікаве для читайликів! Що саме? Подивись та дізнайся!


12.01.2023

ЗИМОВІ ВИТІВКИ АБО НОВОРІЧНІ ПРИГОДИ У БІБЛІОТЕЦІ

Час різдвяно-новорічних свят – це завжди весело та цікаво. Казкові дива, незвичайні пригоди, квести та подарунки. Напередодні улюблених народних українських свят Меланки (Щедрого вечора) та Василя до Сумської обласної бібліотеки для дітей з театральним дійством завітали вихованці вокального колективу «SoloWey», зразкового дитячого музичного театру «Дзвіночок». Це чудовий подарунок не тільки для користувачів бібліотеки, учнів 1-А класу ССШ №2, а й для батьків, бібліотечних працівників. У виконанні гостей звучали колядки, засівальні пісні та щедрівки. Розпочався захід Гімном України в чудовому виконанні користувача відділу естетичного виховання Ігора Боднара, він також подарував присутнім найулюбленішу пісню українців «Рідна мати моя».
    Цікавий і захоплюючий новорічний квест для учасників заходу підготували фахівці відділу обслуговування учнів 5-9 класів. На дітлахів чекали літературні ігри, конкурси та розваги: літературна ковзанка «Зимові герої з книжкової шафи», зимова мозаїка «Веселі візерунки», руханка «Танці-зігріванці», зупинка «Морозна». В іграх та розвагах із задоволенням брали участь не тільки діти, а й батьки, що створювало в бібліотеці атмосферу справжнього родинного затишку.
    Ну і які ж свята без подарунків?! На дітей очікував солодкий сюрприз під ялинкою.


12.01.2023

Голосні читання «У дивосвіті казок Шарля Перро»

    У дивосвіті казок Шарля Перро немає жодної людини, яка б в дитинстві не читала казки і не мала серед них декілька улюблених. І мало хто не знає одного із найкращих казкарів світу – Шарля Перро. Саме його називають першим казкарем. Історії своїх казок він брав не з книжок, а з приємних спогадів, коли в дитинстві няня розповідала йому народні казки, які він дуже любив, а потім вдало переказав їх. Казки Шарля Перро насамперед вчать дружбі і допомозі ближньому й надовго залишаються в пам'яті дорослих і дітей.
    Голосні читання «У дивосвіті казок Шарля Перро» для найменших користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей, вихованців НВК «Просперітас», були присвячені 395-річчю від дня народження всесвітньовідомого казкаря. Маленькі читайлики із захопленням слухали казки про спритного хлопчика з мізинчик, про нещасну принцесу, що вкололася веретеном й заснула на цілих сто років, про працьовиту Попелюшку, про хитромудрого кота у чоботях та маленьку дівчинку, у якої була червона шапочка. А ще малюки мали змогу переглянути книги з чудово проілюстрованими виданнями казок Шарля Перро.


12.01.2023

#Топвинаходи_українців


11.01.2023

АНГЕЛИ Є ПОВСЮДИ

    Образи ангелів у мистецтві мінливі та неоднозначні – кожна історія пропонує нам свою версію та щоразу розкриває інше «обличчя» цих духовних істот. У цьому переконалися відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» разом із фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей, склавши артмозаїку «Ангели є повсюди».
    Ангели є повсюди! Це не піддається сумніву. В буремні часи сьогодення наші ангели-охоронці – воїни ЗСУ, які дають нам можливість жити, працювати, спілкуватися.


11.01.2023

Онлайн-вікторини «Веселі перегони».

    Математику називають царицею наук, вона розвиває кмітливість, пам’ять, розумові якості. Дорогі наші користувачі! Бажаєте перевірити свої математичні здібності? Долучайтеся до онлайн-вікторини «Веселі перегони». Тож, вперед!


10.01.2023

    #рівні_можливості

    Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка» продовжує знайомити з чудовими українськими казками. До вашої уваги казка Наталії Пашинської «Що я загадала» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


08.01.2023

ПРИГОДИ КОТИКА В ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ

    Котик прагне розваг з читайликами! Яких саме? Подивись та дізнайся!


06.01.2023

РІЗДВЯНІ ДИВА

    Напередодні Різдвяних свят всі чекають на дива. І дива трапляються!
    Так і сталося в Сумській обласній бібліотеці для дітей. Для юних читайликів, учнів першого класу ССШ № 2, фахівці бібліотеки підготували літературно-мистецький ранок «Різдвяні дива».
    Дива розпочалися з казкового будиночка новорічного кролика, що привітно зустрів наших маленьких відвідувачів. Далі було все цікавіше і цікавіше: екскурсія бібліотекою, безліч яскравих і цікавих книг, літературна вікторина «Казкова плутанина», загадковий конкурс «Впізнай казкового героя». Ще одне диво! Дітлахи знали відповіді на всі запитання! Біля красуні ялинки співали колядки та щедрівки, читали новорічні вірші.
    Справжнім різдвяним подарунком стала вистава театру ляльок «Різдвяна дивоніч» – казкове завершення заходу!


06.01.2023

ВІНОЧОК РІЗДВЯНИХ ВІТАНЬ!

    Незабаром настане одне із найчарівніших і найулюбленіших українських свят – Різдво Христове. Його чекають всі, та найбільше, звичайно, діти. Бо це час див і здійснення заповітних мрій, оповитий запахом ялинки і радістю від отриманих подарунків. Сьогодні неочікуваним і найприємнішим подарунком для бібліотеки були різдвяні пісні, колядки, віншування від наших маленьких користувачів!


05.01.2023

НАРОДЕ МІЙ, ДО ТЕБЕ Я ЩЕ ВЕРНУ

    6 січня минає 85років від дня народження Василя Стуса – українського поета, прозаїка, перекладача, літературознавця. Його життя і творчість – це велика любов до України, до українського народу. Майже в кожній його поезії, у кожному образі вгадується Україна. Він – голос і сумління нації.
    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка «Народе мій, до тебе я ще верну». До уваги користувачів також пропонуємо переглянути відеочитання поезії Василя Стуса.


05.01.2023

МІСТЕРІЯ РІЗДВА

    Наближається найочікуваніше свято – Різдво Христове. У нашого народу є свої традиції його святкування. Згадаймо їх!


05.01.2023

АРИСТОКРАТ З КОЗАЦЬКИМ КОРІННЯМ

    7 січня виповнюється 180 років від дня народження письменника, збирача фольклору, історика, композитора, діяча культури та освіти, голови миколаївської "Просвіти", автора книги «Історія України-Русі» Миколи Аркаса.
    Шановні користувачі! До вашої уваги бібліографічний дайджест «Аристократ з козацьким корінням», який розповідає про одну з ключових фігур українського націєтворення.


05.01.2023


05.01.2023


04.01.2023

ВІД СНІЖИНКИ ДО РУКАВИЧКИ

    Новий рік та Різдво – чарівні свята, що люблять усі. На цей час ми всі стаємо чарівниками – щось вигадуємо, створюємо, у нас з’являються нові ідеї, мрії, фантазії.
    Творча студія «Від сніжинки до рукавички» відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросила відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» намалювати, за бажанням, усе, що пов’язує нас із зимою, святами – створити власноруч справжнє диво – зимову казку.
    Отримали масу задоволення, «зимовий» настрій та позитивні емоції!


04.01.2023

ЗИМА – ЧУДОВА ПОРА ПОРИНУТИ В КНИЖКОВІ ПРИГОДИ

    Літературне мереживо «Зима – чудова пора поринути в книжкові пригоди» запрошує читайликів під час зимових свят зануритися в казку! Адже дивні та захопливі історії про зиму зігрівають, піднімають настрій та додають бадьорості.


04.01.2023

    #рівні_можливості
    Літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка» продовжує знайомити з чудовими українськими казками. До вашої уваги казка Наталії Пашинської «Святкові кульки» у супроводі жестової мови Оксани ІВЧЕНКО.


04.01.2023

    До вашої уваги буктрейлер на книгу Сашка Дерманського «Різдвяна крамничка тітоньки Мальви».
    На вас чекає захоплююча, цікава історія сучасного українського майстра пера.