Шапка
40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 51 тел./факс 8(0542) 22-00-82 E-mail:sodb@ukr.net

Архів новин за ІIІ квартал 2022 року

30.09.2022

Всеукраїнський день бібліотек

    Всеукраїнський день бібліотек має у цьому році гіркий присмак. Та, попри все свято є свято! Надзвичайно приємним подарунком для всієї бібліотечної спільноти України було вітання Президента України Володимира Зеленського, який подякував, за те, що у цей нелегкий час бібліотечна громада працює заради перемоги, тримає культурний фронт, зберігає Книгу – інтелектуальне й духовне надбання нашого народу, очищає фонди від ворожої пропаганди, забезпечує українськими книгами дітей, змушених жити за межами Батьківщини, долучається до волонтерської роботи. Президент України впевнений, що разом ми переможемо!
     Цьогорічний девіз свята: Бібліотека – спільнодія для твоєї мрії. Зараз нашою спільною мрією є Перемога у війні з росією. І Будь яке свято – це завжди багато щирих, вірних друзів, це теплі слова вітань. Не виняток і наше чудове свято. На урочистості нагоди Всеукраїнського дня бібліотек до Сумської обласної бібліотеки для дітей завітала берегиня культури Сумщини, щирий друг і порадник Олена МЕЛЬНИК. Вітаючи бібліотечних працівників, Олена Петрівна наголосила на тому, що бібліотеки сьогодні є тим місцем, де всі об’єднуються та спільно діють, кожен на своєму місці, на своєму маленькому фронті з усією стійкістю та волелюбністю наближають таку бажану для всіх Перемогу.
     З нагоди професійного свята Олена Петрівна вручила Грамоти Сумської обласної державної адміністрації Наталії Руденко та Марії Крупіній, Подяку Голови Сумської обласної ради – Наталії Нагорній, також Олена Петрівна вручила бібліотечним працівникам Грамоти та Подяки Управління культури Сумської обласної державної адміністрації. З вітальним словом звернулася до колег виконуюча обов’язки директора бібліотеки Лілія ТОГОБІЦЬКА, яка подякувала за відданість професії, любов до користувачів і теж відзначила Грамотами найкращих працівників.


30.09.2022

Відеопривітання Тим, хто крила дарує щодня...


30.09.2022

    Перемога не за горами, перемога за нами. Книжкові та Збройні Сили України у поміч. Всеукраїнський день бібліотек у 2022-му році став насправді всеохопним, адже всі бібліотеки, бібліотекарі та діти країни об’єдналися і заспівали разом пісню перемоги – мотивуючий, бібліотечно-патріотичний гімн перемозі.
     Щиро дякуємо кожному бібліотекарю, кожній дитині, усім, хто взяв участь у зйомках кліпу на мотивуючу пісню «Книжкові Сили України». Співаємо та перемагаємо!


30.09.2022

    Відвідувачі та співробітники відділення "Спільнота "КУ СМТЦСО "Берегиня" вітають колектив Сумської обласної бібліотеки для дітей з Всеукраїнським днем бібліотек! Бажаємо, щоб кожен день приходили нові читачі, полиці поповнювалися новими книгами, а бібліотека завжди була тим місцем, куди хочеться прийти, де завжди цікаво і захоплююче!.


30.09.2022


29.09.2022

КНИГИ - РЕКОРДСМЕНИ СВІТУ

    Шановні користувачі!
     Пропонуємо вам переглянути book-мікс «Книги - рекордсмени світу» з цікавими, унікальними книжковими рекордами.
     Приємного перегляду!


29.09.2022

ТРАГЕДІЯ НАЦІЙ

    Бабин Яр…Наш біль… Наша пам'ять… Одна з найстрашніших сторінок літопису зла та страждань, написана людською кров’ю. 29 вересня, у роковини початку масових розстрілів єврейського населення.
    Шановні користувачі! Пропонуємо до вашої уваги проморолик до книжкової виставки «Трагедія націй», організованої у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей. На виставці представлено документальні видання, фотоматеріали, прозові та поетичні твори, що розкривають тему трагедії Бабиного Яру на тлі подій Другої світової війни.
    Читаймо, щоб пам’ятати!


28.09.2022

КНИГА – ПОДОРОЖ У ЧАСІ

    Книга – це велике диво, створене людиною. Але книга, в такому вигляді як зараз, до нас прийшла не відразу. У минулому в неї було багато прообразів. Користувачі відділу обслуговування молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей, учні ЗОШ №12 групи подовженого дня, разом з бібліотекарем Яною БІЛАШ з’ясували, який цікавий та складний шлях пройшла книга від сивої давнини до сьогодення. А ще малеча із задоволенням взяла участь у пізнавально-розважальній вікторині «Всезнайко».


28.09.2022

ПРИГОДИ У БІБЛІОТЕЦІ

    Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек фахівці відділу естетичного виховання запросили вихованців НВК Просперітас у подорож до книжкового міста. Разом із героями книжки Паулі Лоренца і Шерер Катрін «Лисичка йде до бібліотеки» учасники заходу потрапили до надзвичайно цікавого світу дитячої бібліотеки, згадали правила поводження з книгою, прочитали та розіграли за ролями українську народну казку «Рукавичка».


28.09.2022

ТЕПЛО НАШИХ СЕРДЕЦЬ

    І знову виготовляємо окопні свічки, такі необхідні нашим захисникам. Дякуємо провідному інженеру з комп’ютерних систем Павлу ЛАДИГІНУ за підготовку необхідного матеріалу та допомогу під час їх виготовлення. Силами бібліотекарів було підготовлено 164 заготівки, які будуть залиті воском або парафіном, та передані тим, хто має в них потребу.
    Щиро вдячні мешканці м. Суми Лідії ЄРОФЕЄВІЙ за надані матеріали, які були використали під час виготовлення заготівок, та кошти для придбання воску, передані нами у фонд «Благодій».
    Разом до ПЕРЕМОГИ!


28.09.2022

ДІМ, ДЕ ЦІКАВО ВСІМ

    Книга розповість вам про усе на світі: найдивовижніші пригоди, найпотаємніші секрети, найцікавіші факти. У цьому впевнилися відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» під час слайд-знайомства «Дім, де цікаво всім», яке підготували фахівці відділу естетичного виховання до Всеукраїнського дня бібліотек.


28.09.2022

    У п’ятницю відзначаємо знакову для нас дату – 30 вересня, Всеукраїнський день бібліотек. Сумська обласна бібліотека для дітей приєднується зі своїм плакатом до Всеукраїнського флешмобу #бібліотекаспільнодія.


27.09.2022

ДОСВІД КОЖНОГО – БАГАТСТВО ВСІХ

    Такою була тема обласної онлайн-години професійних порад, проведеної 27 вересня 2022 року Сумською обласною бібліотекою для дітей на виконання наказу управління культури Сумської обласної державної адміністрації. Мета заходу – підвищення фахового рівня бібліотечних працівників та висвітлення роботи дитячих бібліотек Сумщини в умовах збройної агресії.
    Тимчасово виконуюча обов’язки директора Сумської обласної бібліотеки для дітей Наталія Нагорна, наголосила на важливості проведення таких заходів з метою підвищення кваліфікації фахівців бібліотечної справи, які стимулюють розвиток і осучаснення професійної діяльності та презентувала досвід діяльності дитячих книгозбірень Сумщини в умовах воєнного стану.
    Під час онлайн-зустрічі провідними фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей Тетяною Осадчою та Ольгою Попковою були надані методичні рекомендації щодо популяризації української книги та актуалізації російськомовних видань в книжкових фондах дитячих бібліотек.


26.09.2022


22.09.2022

ВШАНОВАНІ НАВІЧНО

    У рамках програми «Акорди творчого єднання» з учнями 11 класів Сумської обласної гімназії-інтернату для талановитих та творчо обдарованих дітей на платформі ZOOM проведено краєзнавчо-мистецький екскурс «Вшановані навічно…», під час якого діти з зацікавленістю слухали розповідь про партизанську війну, цю окрему сторінку тих далеких військових подій. На жаль, про бойові подвиги, героїчне життя народних месників ми можемо дізнатися сьогодні тільки завдяки старим фронтовим світлинам, кінострічкам, пам’ятникам, творам документальної та художньої літератури.
    Інформаційним доповненням до заходів стали книжкова виставка-вшанування «Партизанськими стежками», на якій представлені документи, що відображають героїчні сторінки історії партизанського руху на Сумщині, та електронна презентація «Вшановані навічно…».


22.09.2022

ПАРТИЗАНСЬКИМИ СТЕЖКАМИ

    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів до Дня партизанської слави організована книжкова виставка «Партизанськими стежками», на якій представлена література про партизанський рух на Сумщині та героїзм патріотів-підпільників, які зробили свій неоціненний внесок у перемогу над нацистами.


22.09.2022

ПРО МУЖНІСТЬ, ГЕРОЇЗМ І ПЕРЕМОГУ

    22 вересня в Україні щорічно святкується День партизанської слави. Партизанський рух на Україні і, особливо, в Сумській області – героїчна сторінка боротьби народних месників проти нацистів в роки Другої Світової війни. Саме в цей день для учнів групи подовженого дня ЗОШ №12 та користувачів відділу молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей була проведена година пам’яті «Про мужність, героїзм і перемогу».
    З великим інтересом слухали діти розповідь бібліотекаря про наймолодших учасників партизанського руху на Сумщині, дізналися про легендарний партизанський рейд, якому була присвячена книга легендарного партизанського командира Сидора Артемовича Ковпака «Від Путивля до Карпат». Діти уважно розглядали фотодокументи, слухали голосні читання уривків із цієї книги.


22.09.2022


22.09.2022

ВИШИЙМО РАЗОМ РУШНИК ПЕРЕМОГИ

    21 вересня 2022 року у Міжнародний день миру та Різдва Пресвятої Богородиці в Національній бібліотеці України для дітей було презентовано новий проєкт «Вишиймо разом рушник Перемоги», у рамках якого відбулося відкриття унікальної виставки українських рушників і картин «Вишивана моя Україна». Почесними гостями на церемонії відкриття виставки були представники Міністерства оборони України, Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України, Національного військово-історичного музею України, Музею-майстерні Івана Кавалерідзе та українська письменниця Зірка Мензатюк.
    Фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей долучилися до цього національно-патріотичного заходу онлайн і побачили неймовірну красу – 60 полотняних вишитих шедеврів із приватних колекцій відомих українських майстринь Наталії Ребрик та Зої Ружин, а також велику сімейну колекцію рушників генерального директора НБУ для дітей Алли Гордієнко.
    А ще в бібліотеці почали вишивати рушник Перемоги. Перші хрестики на ньому зробили Алла Гордієнко та Зірка Мензатюк. Рушник виставлений у вестибюлі, і кожен охочий може додати свої хрестики до спільного вишивання.



21.09.2022

АРТБУК – КНИЖКА ВЛАСНОРУЧ

    21 вересня 2022 року фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей провели відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» в рамках заходів до Всеукраїнського дня бібліотек творчу майстерню «Артбук – книжка власноруч» зі створення власної книжечки за відомим віршем Олени Пчілки «Гарбузова родина».
     Всі разом переглянули слайд-презентацію «Ходить гарбуз по городу, відгадали загадки «з грядки», які допомогли учасникам майстерні визначитися з персонажами і послідовністю подій. У нагоді стали кольоровий папір і ножиці, клей та підготовлені зображення героїв.
     І ось чудовий результат – яскравий, оригінальний артбук, де кожна сторінка відображає появу нового персонажу величезної дружньої городньої родини.
    Всі отримали масу задоволення, гарний настрій та позитивні емоції!


20.09.2022


20.09.2022

НАЙДОРОЖЧА ЦІННІСТЬ ЖИТТЯ - МИР НА ПЛАНЕТІ!

    21 вересня відзначають Міжнародний день миру. В цей день люди в усьому світі збираються, щоб вшанувати пам’ять жертв війн і конфліктів, а також заявити про власну готовність будувати безпечний, справедливий світ без війни. Його емблемою є білий голуб з оливковою гілкою: голуб – прагнення до польоту, свободи, миру; білий колір – символ чистоти, чесноти, радості; оливкова гілка – символ перемоги, миру та примирення.
    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей, організована книжкова виставка «Найдорожча цінність життя - мир на планеті!», мета якої наголосити людям світу жити без війн, адже найбільше у світі щастя – це мир! Голуб миру, не забудь про Україну!!!


20.09.2022

Дорогі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги 10-ту історію інформаційного калейдоскопу «Історія міста Суми в слайдах». Далі буде….


19.09.2022


19.09.2022

19 вересня День народження смайлика

    Звідки ж вони з'явилися і хто їх придумав? Запрошуємо до перегляду слайд-мандрівки про маленьке жовте обличчя!


14.09.2022

МАЙСТРИ МОРСЬКОЇ СТИХІЇ

    У вересні відзначається Всесвітній день моря, який входить до переліку міжнародних днів під егідою Організації Об'єднаних Націй. Під час слайд-шоу «Майстри морської стихії», присвяченому цій події, фахівець відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей познайомив відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» з митцями та їх творами, головною темою яких було море.


14.09.2022

КОЛЬОРИ ЕМОЦІЙ

    Ви ніколи не помічали, що кольори, відповідно до наших емоцій, бувають веселі та сумні, пустотливі та похмурі, банальні та оригінальні, теплі та холодні. Про це дізналися вихованці НВК Просперітас під час презентації книги Анни Льєнас «Монстрик і його кольори». А ще разом із фахівцем відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей обирали відповідні кольори п’яти основних емоцій – радості, суму, гніву, страху, спокою.


13.09.2022

     Дякуємо мовознавцю РУСТАМУ ГАДЖІЄВУ за подаровані нашій бібліотеці книги "Помаранчева кудлата хмара". Ця п'єса написана лінгвістом, тому в ній багато різних мовних штук, а її герої - миші, кроти, лелеки, що мешкають у дивовижних місцинах, як Нижні Нори, Мишів, Їжачин, Чорногуз-Подільський - розмовляють подільським діалектом.


12.09.2022

ЗУСТРІЧ З НЕЗАБУТНІМИ ДРУЗЯМИ

    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів «відкрилося» бібліокафе «Зустріч з незабутніми друзями». До послуг читачів незвичайне меню з різноманітніми стравами: закуска «Детективна», солянка «Фантастична», гарячі страви «Пригодницькі» та десерт «Віршований». «Бібліоофіціанти» пропонують відвідувачам кафе книги українських авторів, які були улюбленими в свій час і є актуальними зараз. Запропоновані книги допоможуть доторкнутися до вічних істин добра і краси, збагнути загадковість і мудрість людської душі, поринути у світ історії, пригод і переживань.
    Завітайте в бібліокафе і оберіть «улюблену страву»!


09.09.2022

ФІЛЬМИ ПРО НЕЗАБУТНЄ

    09 вересня 2022 року до Дня українського кіно відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» під час ретроспективи «Фільми про незабутнє» разом із фахівцями відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей не тільки «перегорнули» золоті сторінки історії українського кінематографу, а й провели власний кастинг «нової» версії улюбленої кінострічки за мотивами однойменної комедійної п'єси Михайла Старицького «За двома зайцями».


09.09.2022

НОВА КНИГА – НАЙКРАЩИЙ ДРУГ

    Для маленьких читайликів відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей та вихованців закладу дошкільної освіти «Просперітас» було проведено бібліомікс «Нова книга – найкращий друг». Зустріч з книгою – це можливість дізнатися щось цікаве та пізнавальне. А особливо, коли ця книга нова, з яскравими ілюстраціями та цікавим дизайном. Із захопленням дітлахи знайомилися з бібліотечними новинками, мали прекрасну нагоду погортати сторінки нових книжечок та обрати для себе цікаву.


08.09.2022

ФІЛЬМИ ПРО НЕЗАБУТНЄ

    Щорічно у другу суботу вересня відзначається День українського кіно. До професійного свята працівників кінематографії у відділі естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей організовано книжкову виставку «Фільми про незабутнє…». Література, представлена на виставці, знайомить користувачів з представниками як української кіношколи, що збагатила світове кіно стрічками Олександра Довженка, Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука і багатьох їх талановитих творчих послідовників, так і з новим поколінням кіномитців, які увійшли в український кінематограф протягом останніх років.


08.09.2022

КОЛИ З ВОГНЕМ НЕВІРНО ПОВЕДЕШСЯ, ТО ТАК І ЛИХА НАБЕРЕШСЯ

    08 вересня 2022 року для учнів групи подовженого дня ЗОШ №12 фахівцями відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей була проведена бесіда-застереження «Коли з вогнем невірно поведешся, то так і лиха наберешся». Разом з бібліотекарем діти дізнавалися, що ж для людини вогонь – приятель чи ворог? Під час дидактичної гри «Поради пам’ятай, обережність не втрачай!» учасники заходу ознайомилися з протипожежними правилами, адже якщо з вогнем необережно поводитись, то може трапитись лихо. А ще залюбки відгадували загадки, відповідали на запитання вікторини, що треба робити в разі небезпеки, та переглянули бібліотечні книги з даної теми. Особливу зацікавленість у дітей викликала нова книга Іллі Калімуліна «Секрети вогню».


07.09.2022

Я ЛЮБЛЮ СПОРТ

    День фізичної культури і спорту України святкують у другу суботу вересня, це урочиста дата для всіх, хто цінує і шанує заняття спортом. Фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» на віртуальну прогулянку «Я люблю спорт». А ще були різноманітні спортивні ігри та вправи, фізкультурна руханка, море позитиву та гарного настрою.
>    Любіть спорт, рухайтеся, бігайте, стрибайте, адже це гарний привід щось змінити в своєму житті на краще. І перемагайте!!!


06.09.2022

Любий друже!

     Пропонуємо тобі відповісти на питання вікторини та перевірити свої "правові знання"


06.09.2022

ДЕНЬ ЧИТАННЯ КНИГ…

    Важко сказати чи це свято? Але привід для того, щоб читати – і справді вагомий. Хоча тим, хто любить книги, жодні приводи не потрібні. Вони просто це роблять – читають!
    Читали! Читаємо! Будемо читати!


02.09.2022

Книжкова виставка «Уклін – живим, загиблим – слава»

    До 79-ої річниці визволення міста Суми від нацистських загарбників у відділі обслуговування учнів 5-9 класів організована книжкова виставка «Уклін – живим, загиблим – слава». Книги, які представлені на виставці, знайомлять юних користувачів з героїзмом та подвигом визволителів, що відстояли місто Суми.
    Шануймо світлу пам'ять всіх, хто постраждав у тій борні!


02.09.2022

МІСТО НА БЕРЕЗІ ПСЛА

    02 вересня 2022 року фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей запросили відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» на краєзнавчий пікнік «Місто на березі Псла». Учасники заходу здійснили захоплюючу віртуальну подорож, під час якої згадали сторінки історії нашого міста, легенди та оповідки, познайомилися з пам’ятниками монументального мистецтва та визначними будівлями.
    Вітаємо всіх зі святом! Бережімо себе і своє місто!


02.09.2022

ГЕРОЇЧНА ХРОНІКА МІСТА СУМИ

    У Сумах щороку 02 вересня відзначають день, коли місто було повністю звільнене від нацистських окупантів у Другій світовій війні. Вдячні сумчани вшановують пам'ять захисників та урочисто святкують День міста. До цієї важливої події була проведена патріотична бесіда «Героїчна хроніка міста Суми», учасниками якої стали користувачі відділу молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей.
    Зацікавлено юні читачі слухали розповіді бібліотекаря про воїнів, які визволяли місто, наймолодшого учасника війни, нашого земляка Дмитра Баришева, легендарного аса льотчика-винищувача, тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба. Дітлахи здійснили віртуальну подорож до пам’ятників та монументів м. Суми, які нагадують про безсмертний подвиг визволителів та ознайомилися з книжками, представленими на тематичній поличці «Героїчна хроніка міста Суми».


01.09.2022

ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ – ЦЕ СВЯТО, ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ ЗНАНЬ

    День знань – особливе свято! Традиційно 1 вересня в усіх школах України починається новий навчальний рік.
    З нагоди цього важливого дня в житті кожного українського школяра, фахівці відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей провели для учнів 2-Б класу ЗОШ №4 онлайн-бесіду на платформі ZOOM «Перше вересня – це свято, перше вересня – День знань».
    Бібліотекар привітала дітей з новим навчальним роком, побажала дітлахам удачі, успіхів у навчанні та здоров’я, нових друзів та відмінних оцінок! А ще розповіла притчу «Невичерпний скарб», адже справжнє багатство для кожної людини – це знання.
    Учасники заходу із зацікавленістю слухали, як святкують початок нового навчального року у різних країнах, цікаві факти про школу, залюбки взяли участь у конкурсі «Хто багато читає, той багато знає» та обговорювали книги, які прочитали влітку. Доповненням до заходу був огляд літератури, що представлена на тематичній поличці «Країна знань». А ще бібліотекар наголосила на тому, що «Якщо хочеш багато знати, то треба читати», тож запросила відвідати бібліотеку та відкрити для себе цікавий, пізнавальний світ книг.


01.09.2022


30.08.2022

КНИГИ ДЛЯ ВСІХ, КОМУ ЛЮБИЙ СМІХ

Народ, який сміятись вміє
Ніхто не знищить, не розвіє
П. Глазовий

     30 серпня Україна відзначає 100 років від дня народження видатного поета, майстра сатири і гумору, всенародного улюбленця Павла Прокоповича Глазового. Його творчість – це яскрава сторінка в українській літературі. Творча палітра автора вражає своїм розмаїттям і є завжди відкритою сторінкою веселої вдачі українського народу, його доброго настрою. Він писав так, щоб люди сміялися над негативним і прагнули його позбутися.
     Одна з його гуморесок – «Кухлик» показує наскільки автор шанував та цінував українську мову. Дякуємо юним користувачам відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей Катерині та Віктору за неповторне, артистичне виконання чудового твору гумориста. Запрошуємо вас і до ознайомлення з книжковою виставкою «Книги для всіх, кому любий сміх», присвячену ювілейному дню народженню Павла Глазового.
    Читаймо українські книги!
    Адже доки живе мова, доти існує нація!


30.08.2022

    Вдячні колегам Харківської обласної бібліотеки для дітей за запрошення! Чекаємо на нові спільні проєкти!


29.08.2022

ЗА УКРАЇНУ, ЗА ЇЇ ВОЛЮ!

     29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України — Іловайську трагедію.
     Герої!!! Зовсім юні і вже дорослі, із досвідом за плечима… Їм присвячують вірші, про них пишуть книги, знімають фільми. До вашої уваги проморолик до книжкової виставки «За Україну, за її волю», організованої у відділі обслуговування учнів 5-9 класів.
    Ми вшановуємо пам’ять наших загиблих земляків і схиляємо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України!


26.08.2022

ДРУЖБА НАМ ДАРУЄ ДУЖЕ СИЛЬНІ КРИЛА

    Загальновідомо, що діти люблять разом грати, мати справжніх друзів, товаришувати в колективі. А особливо, коли ці діти – майбутні школярі.
    Учні 1-А та 1-Б класів ЗОШ №12 стали учасниками бесіди-роздуму «Дружба нам дарує дуже сильні крила», під час якої із задоволенням прослухали розповідь бібліотекаря про справжню дружбу, взаємини в класі і поза школою. Діти залюбки розповідали про своїх друзів, взяли участь в обговоренні книги В. Шьоне «Хочеш бути моїм другом?», відповідали на запитання вікторини «Чи вміють дружити казкові герої?».
    Особливу зацікавленість викликало у дітей знайомство з чудовими бібліотечними книжками, які можна було самостійно погортати та почитати. А ще діти дізналися, що вони можуть стати користувачами Сумської обласної бібліотеки для дітей та брати книжки, які сподобались, для читання вдома.



26.08.2022

Ти у мене єдина, рідна Україно!

    Наша держава могутня, яскрава, вільна 24 серпня 2022 року відзначала 31-й День Незалежності.
    У Сумській обласній бібліотеці для дітей до головного свята України було проведено цикл заходів, мета яких – виховання почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідної Батьківщини, розширення знань юних користувачів про Україну тощо. Серед них і патріотична акція «Ти у мене єдина, рідна Україно!». Юні відвідувачі бібліотеки мали змогу долучитися до 5 локацій: «Традиційна українська страва», «Ігрова», «Портрет України», «Розфарбуй пряник» та патріотичний кросворд «Що я знаю про Україну».
    Локація перша познайомила юних патріотів з улюбленою стравою українців, символом української кулінарної культури і достатку – борщем, який внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Діти з задоволенням відбирали овочі, необхідні для того, щоб зварити цю страву, ознайомилися з книгою Зірки Мензатюк «Зварю тобі борщику». «Ігрова» локація запропонувала нашим користувачам патріотичну гру «Скажи паляниця», під час якої можна було вдосконалити свій рівень володіння української мови, проговорюючи різні скоромовки. Завдання локації «Патріотичний кросворд» – розгадування гасла «Україна понад усе». Із завзятістю та любов’ю наші користувачі розмальовували пряники у кольорах патріотичної символіки. Всі, хто долучився до цього дійства, отримали величезне задоволення! 20 патріотичних сердечок, розмальованих вправними дитячим рученятами, будуть відправлені нашим захисникам. Також користувачі бібліотеки та відвідувачі відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» взяли участь у грі-інсталяції «Портрет України». Кожен учасник Акції отримав у подарунок розмальовки та олівці.
    Доповненням заходу були розгорнуті книжкові виставки «Україні присвячується», «Наша країна – рідна Україна», «Твої символи, Україно!», «Україно, ти для мене диво», «День народження Держави», на яких експонуються цікаві сучасні книги й статті з історії нашої держави, авторські книги про хронологічний розвиток подій, інформацію про історичних постатей, які відіграли значну роль на шляху здобуття Незалежності України.


26.08.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Як нестримно летить час. Ще зовсім недавно ми розпочинали родинний літературний проєкт «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку», а літо вже добігає кінця. Дякуємо всім читаючим родинам, які взяли у ньому участь.
    Пам’ятайте! Читати цікаво будь-якої пори року – головне разом!


25.08.2022

ЛІДЕР ЧИТАННЯ – 2022

    У Сумській обласній бібліотеці для дітей підбито підсумки обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2022», який проходив з червня по серпень п.р. на виконання плану роботи управління культури Сумської обласної державної адміністрації на 2022 рік.
     15 фіналістів презентували візитні картки «Лідера читання» та представили на розгляд обласного журі буктрейлери та електронні презентації, створені за мотивами улюблених творів, за якими і було визначено лідера читання на Сумщині.
    За рішенням обласного журі, переможцем Конкурсу стала КОВТУН Катерина, користувач Конотопської міської центральної дитячої бібліотеки. Саме вона отримала почесне звання «Лідер читання – 2022», з чим ми її щиро вітаємо!!! Разом із переможцями з інших областей Катерина увійде до складу національного дитячого журі Міжнародної премії IBBY.
    Щиро вітаємо всіх фіналістів обласного туру!


25.08.2022

#День_Незалежності_України

     Любі друзі! Фахівці відділу обслуговування учнів 5-9 класів підготували відеоекскурс і запрошують вас здійснити мандрівку в історичне минуле нашої країни.


25.08.2022

#День_Незалежності_України

     Вітання з Днем Незалежності України від користувача відділу обслуговування користувачів молодшого віку Максима Жука.
     У його виконанні звучить вірш Надії Красоткіної "Лети, голубко біла"


24.08.2022

#День_Незалежності_України

З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ

     Колектив та користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей долучилися до патріотичного флешмобу, ініційованого Харківською обласною бібліотекою для дітей.


24.08.2022

#День_Незалежності_України

З Днем народження, Україно!
Хай ясніє твоя зоря.
Я мале лелеча, дитина,
Промовляю твоє ім'я.

Ти молитва моя всесильна,
Що співа цвіркуном в траві,
Придивляєшся в серце пильно
І пульсуєш буттям в чолі.

Ти весняна, духмяна, строга,
І співоча, і мовчазна,
Виставляєш життя пороги
І даруєш рубін вина.

Ти волошкою вдаль синієш
І плекаєш казковий мак,
Ти гостей частувати вмієш,
Ти борщу зворожила смак.

Ти для мене у кожній квітці,
У промінчику золотім,
І у озері, і у річці,
Рідний затишний батьків дім.

Ната Гончаренко


22.08.2022

СКАРБИ УКРАЇНИ

    Дивовижні скарби українського народного мистецтва: гончарство, різьблення по дереву, художнє ткацтво, килимарство, вишивка, лозоплетіння, золотарство, витинанка – сьогодні про них знає весь світ!
     До Дня Незалежності України фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей разом запропонували відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» скласти власний мистецький колаж «Скарби України». Учасники заходу взяли участь у грі-інсталяції «Портрет України» (в рамках патріотичної акції «Ти у мене єдина, рідна Україно!»), виставі-інсценізації української народної казки «Пан Коцький» та творчій студії «Куманець, куман, куманчик». Інформаційним доповненням заходу стали слайд-презентація «Скарби України», книга Зірки Мензатюк «Катрусини скарби» та «Книга-мандрівка. Україна» від креативної агенції Green Penguin.


22.08.2022

#День_Незалежності_України

    Вбачати диво у звичайному притаманне дитячому сприйняттю й відкриттю світу. Діти дивляться на світ широко відкритими очима...
    «Балада розплющених дитячих очей» українського поета, перекладача, громадського діяча, борця за Незалежність України Івана Драча сьогодні звучить по-особливому значуще у виконанні юних користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей


22.08.2022

#День_Незалежності_України

    Україна ? не тільки поля, степи, ліси, мальовничі пейзажі, а й великі міста та незвичайні будівлі. Українська архітектура є унікальною і має свій особливий стиль.
     Любі друзі! Запрошуємо вас здійснити слайд-мандрівку і ознайомитися з архітектурними родзинками України.


22.08.2022

#Літературний_календар


19.08.2022

ТВОЇ СИМВОЛИ, УКРАЇНО!

    23 серпня – День Державного Прапора України. Це свято всіх поколінь українців. Наш прапор – це найдорожчий символ свободи і волі, віри та сили українського народу. Благородні синій і жовтий кольори: неба і пшениці символізують велику працю наших людей.
    Книжкова виставка «Твої символи, Україно!», яка організована у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей, запрошує юних читачів познайомитись з історією цього свята.
    Вітаємо всіх зі святом!
    Все буде Україна!


19.08.2022

УКРАЇНО! ТИ ДЛЯ МЕНЕ ДИВО!

    Виставка-подорож «Україно! Ти для мене диво!», яка організована у відділі користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей, запрошує юних читайликів познайомитися з історією України (з моменту її створення до тривожних подій сьогодення), її символікою, видатними українцями, природними багатствами, традиціями та культурою нашої Батьківщини.
    Усіх бажаючих запрошуємо до перегляду! Читайте та дізнавайтеся про Україну більше!


19.08.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Читання об’єднує батьків і дітей. Казка, оповідання, книга про драконів, або будь-яка інша стає набагато цікавішою, якщо ти читаєш її разом з мамою і татком. Це стало очевидним для кожного учасника літературного родинного проєкту «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку», що діє в Сумській обласній бібліотеці для дітей.


18.08.2022

Кожна книжка – таємниця, кожна книжка – цілий світ

    Загальновідомо, що малятам дуже подобається, коли їм читають книжки. А дізнаватися про щось нове, цікаве, невідоме ще приємніше. Ось чому для вихованців НВК «Просперітас» 18 серпня 2022 року були проведені літні читання під відкритим небом «Кожна книжка – таємниця, кожна книжка – цілий світ». Із захопленням дітлахи дізнавалися про нашу планету, тварин, цікавинки про техніку, чудеса світу. І допомогою в цьому були бібліотечні книжки – енциклопедії дошкільника серії «Пізнаємо світ разом». Наприкінці заходу малята самостійно гортали сторінки чудових пізнавальних, гарно ілюстрованих книжок.


18.08.2022

Любі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги оповідання Василя Сухомлинського "Натхнення, радість і таємниця" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


17.08.2022

Дорогі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги 9-ту історію інформаційного калейдоскопу «Історія міста Суми в слайдах». Далі буде….


15.08.2022

Любі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги оповідання Олександра Копиленка "Друзі" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


12.08.2022

Любі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги оповідання Сергія Гордієнка "Сонечко, сонечко" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


12.08.2022

КНИГИ, ЯКІ ЗАСЛУГОВУЮТЬ НА УВАГУ

    Читати – це класно, захопливо, весело, цікаво!
    Сьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних книг сучасних українських авторів. Як зробити правильний вибір та знайти саме «свою» книгу?
    Сумська обласна бібліотека для дітей запрошує вас, любі наші читачі, переглянути відеопрезентацію «Книги, які заслуговують на увагу!», яка допоможе вибрати саме ту книгу, яка не розчарує, а навпаки – захопить і зачарує.
    Приємного перегляду! Читайте українське та насолоджуйтесь!


12.08.2022

Любі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги оповідання Сергія Гордієнка "Сонечко, сонечко" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


12.08.2022

КНИГИ, ЯКІ ЗАСЛУГОВУЮТЬ НА УВАГУ

    Читати – це класно, захопливо, весело, цікаво!
     Сьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних книг сучасних українських авторів. Як зробити правильний вибір та знайти саме «свою» книгу?
    Сумська обласна бібліотека для дітей запрошує вас, любі наші читачі, переглянути відеопрезентацію «Книги, які заслуговують на увагу!», яка допоможе вибрати саме ту книгу, яка не розчарує, а навпаки – захопить і зачарує.
    Приємного перегляду! Читайте українське та насолоджуйтесь!


12.08.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Цього тижня, в рамках літературного родинного проєкту «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку», маленькі читайлики Сумської обласної бібліотеки для дітей відвідали літературну галявину «Літні промінці на книжковій сторінці». Діти з батьками з задоволенням знайомилися з цікавими книгами та разом читали.


11.08.2022

ЛАГІДНИЙ І «НЕБЕЗПЕЧНИЙ» ЗВІР – КІТ

    Цікаво, а коли з’явились перші коти? Чому у найстаріших бібліотеках світу завжди мешкали коти? Хто ж гуляє в парку Діснейленду вночі?
    На ці та інші запитання отримали відповіді відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» під час мистецького storytelling «Лагідний і «небезпечний» звір – кіт», який підготували та провели фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей.


09.08.2022

Любі друзі!

    До вашої уваги оповідання Бориса Харчука "Вовчун і Мурлинський" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


09.08.2022

Любі друзі!

    Щиро вітаємо з ВСЕСВІТНІМ ДНЕМ КНИГОЛЮБІВ!
    Саме вам, поціновувачам її Величності Книги, присвячено цей день! Книга – це неперевершений і чудовий інший світ, куди можна пірнути з головою, зануритись і сповнитися магією читання, це загадка, зрозуміти яку можна лише після прочитання. Саме вона переносить нас в далекі часи, інші країни, дозволяє мандрувати іншими світами, зустрічати ельфів і магічних драконів, допомагає в навчанні і вчить вишивати чи майструвати.
    Приєднуйтесь до свята! Пориньте в цікаву історію і проведіть пару годин з книжками, як це зробили користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей!


05.08.2022

МАЙБУТНЄ ПЛАНЕТИ У НАШИХ РУКАХ!

    Фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей долучилися до онлайн-пресконференції, присвяченої підбиттю підсумків Всеукраїнського конкурсу плакатів «Майбутнє планети у наших руках!» у рамках відзначення Року збереження природи та живого миру в Україні. Конкурс проводився задля ознайомлення дітей із загальнолюдськими цінностями та принципами екологічної етики, підвищення рівня освіченості; виховання дбайливого ставлення до природи, формування екологічної культури, яка передбачає глибокі знання про навколишнє середовище; вміння вирішувати екологічні проблеми та участь у природоохоронній діяльності.
    У рамках проведення пресконференції, організатором якої була НБУ для дітей, відбулася презентація виставки дитячих робіт та оголошення переможців Конкурсу. Усього в Конкурсі взяли участь 1483 учасника з 20 областей України та м. Києва віком від 6 до 18 років у 2-х вікових категоріях: читачі-учні 1-5 класів; читачі-учні 6-11 класів.
    Серед робіт учасників конкурсу, які отримали відзнаку Національної бібліотеки України для дітей, є і робота Тетяни Мельник, користувачки Роменської міської центральної дитячої бібліотеки.



05.08.2022


05.08.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Сумська обласна бібліотека для дітей пропонує кожній родині, яка любить читати, приємно і корисно провести час разом зі своїми малятами: знайти цікаву книгу, почитати разом і взяти участь у літературно-родинному проєкті «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку».



05.08.2022

Любі друзі!

    До вашої уваги оповідання Анни Кривко "Як ягнятко загубилося" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


03.08.2022

КВІТКОВІ КОЛОМИЙКИ

    Які квіти любите ви? Що про них знаєте? Чи відомі вам легенди, казки, оповідки, вірші, пісні про них? На ці та інші запитання отримали відповіді відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» під час вернісажу «Квіткові коломийки», який підготували та провели фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей. А ще були настільні ігри «Встигни за 6 секунд», «Скажи «паляниця», гра «Той самий Крокодил», мультфільми, дегустація трав’яного та квіткового чаю.



02.08.2022

    До вашої уваги оповідання Василя Сухомлинського "Навіщо дякують" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


02.08.2022

СТЕЖКА ДО ЛЮДСЬКИХ СЕРДЕЦЬ

    2 серпня народився наш земляк, уродженець села Хоружівка, що на Роменщині, добре знаний як український поет-пісняр та прозаїк – Олекса Ющенко. Його сміливо можна назвати «літописцем» українського літературного процесу двадцятого століття – він залишив чимало цінних спогадів та нарисів про своїх сучасників, відомих діячів мистецтва та літератури. Поезія Олекси Яковича відкриває зовнішню і внутрішню красу людини, служить ключем до відкриття храму вічної краси життя.
    До вашої уваги поетичні твори автора у виконанні працівників Сумської обласної бібліотеки для дітей та книжкова виставка-онлайн «Стежка до людських сердець».


28.07.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Мами, тата і бабусі продовжують разом зі своїми маленькими чомусиками приходити до Сумської обласної дитячої бібліотеки. Саме тут вони стають учасниками сімейного літературного проекту «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку» та вибирають дитячі книги для спільного читання.



28.07.2022

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ПРОЕКТУ
«ЩО Я СКАЖУ СОЛДАТУ ПЕРЕМОГИ»

    28 липня 2022 року фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей долучились до презентації національно-патріотичного онлайн-проєкту «Що я скажу Солдату Перемоги», яка відбулася в Національній бібліотеці України для дітей в рамках заходів до Дня Української Державності. У заході взяли участь провідні фахівці Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної бібліотеки України для дітей на чолі з її директором, представники ЗСУ, директори та бібліотечні працівники обласних бібліотек для дітей, письменники і видавці.
    Директор НБУ для дітей Алла Гордієнко презентувала ініційований Національною бібліотекою України для дітей національно-патріотичний онлайн-проект «Що я скажу Солдату Перемоги» і зазначила, що він передбачає написання дітьми з усіх куточків України та з-за кордону невеличких авторських віршів, есе, листів, роздумів, звернених до захисників України і покликаний об’єднати дітей і дорослих – патріотів, які душею і серцем люблять Україну і все українське. Директори обласних бібліотек для дітей підтримали цікаву ідею проєкту і побажали її учасникам успіхів, а нашим доблесним захисникам – ПЕРЕМОГИ!


28.07.2022

УКРАЇНА – ЦЕ МОЯ КРАЇНА

    День Української Державності в цьому році святкується вперше. Маленькі користувачі Сумської обласної бібліотеки для дітей, вихованці НВК «Просперітас», знають, що всі вони громадяни України, єдиної, великої і давньої країни. Саме для них бібліотекарі відділу обслуговування користувачів молодшого віку підготували патріотичну бесіду «Наша незалежна Українська Держава». Малята в доступній для них формі познайомилися з історією України, її державним устроєм, символікою, культурою. Кожен відчув себе патріотом рідної землі. Діти читали вірші про Україну, співали Державний Гімн та українські народні пісні.


28.07.2022

ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

    Сьогодні, 28 липня 2022 року, Україна вперше відзначає нове державне свято – День Української Державності. Це свято співпало з двома іншими – Днем Хрещення Київської Русі-України та Днем пам’яті святого князя Володимира Великого. Всі етапи історії Державності України, її захисту та боротьби за неї можна описати одним реченням. МИ – НЕЗЛАМНІ!
    У Сумській обласній бібліотеці для дітей організована книжкова виставка-інсталяція «Сильна та вільна Українська Держава». Література, яка представлена на виставці, пропонує юним користувачам і їх батькам пройти шляхом зародження й розвитку української нації та державності, дізнатися правду про наше героїчне минуле та сьогодення.



27.07.2022

ВЧИМОСЯ ОНЛАЙН

    На виконання наказу управління культури Сумської обласної державної адміністрації 27 липня п. р. на базі Сумської обласної бібліотеки для дітей було проведено заняття обласної онлайн-школи «Вчимося онлайн» на тему «Створення дизайнів у програмі CANVA» для фахівців дитячих бібліотек області, методистів, завідувачів дитячих відділів, відділів обслуговування користувачів-дітей публічних бібліотек сільських, селищних, міських рад.
    З вітальним словом до учасників заходу звернулася заступник начальника управління – начальник відділу культурно-мистецької діяльності і навчальних закладів управління культури Сумської обласної державної адміністрації Раїса Грицаєнко, яка зазначила, що в цей нелегкий час бібліотечні працівники області прагнуть бути корисними для своїх користувачів і країни, допомагають Збройним Силам України, проводять велику кількість патріотичних заходів, популяризують серед дітей книгу та читання, опановують нові технології.
    Завідувач відділу інформації та маркетингу Сумської обласної бібліотеки для дітей Наталія Нагорна побажала цікавого і корисного навчання, легкого засвоєння матеріалу, творчих і креативних ідей під час створення власних дизайнів електронних продуктів.
    Як створювати власні дизайни у програмі CANVA – користуватися програмою, шукати та замінювати шаблони, налаштовувати розмір дизайну, добавляти текст, фото та відео, підбирати фони, колір та інше розповів провідний інженер з комп’ютерних систем сектору інформаційних технологій, електронних ресурсів та обліку користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей Павло Ладигін. Інформаційним доповненням заходу була підготовлена ним слайд-презентація «Створення дизайнів у програмі CANVA», яку можна переглянути на вебсайті бібліотеки.

 
   
 

27.07.2022

    28 липня - День Української Державності. Пропонуємо вам взяти участь в онлайн-вікторині. Оберіть правильну відповідь і дізнайтеся більше про нашу країну!


26.07.2022

    До вашої уваги оповідання Сергія Гордієнка "Руді помічниці" в рамках літературного проекту "Влітку весело читати разом!"


25.07.2022

    #історія_міста_Суми


22.07.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Із задоволенням відвідують Сумську обласну бібліотеку для дітей родини з маленькими чомусиками. Спільно вибрана книга об’єднує, тому багато родин стали учасниками літературного проекту «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку». Запрошуємо і вас доєднатися!

 
 

22.07.2022

ЯК ТЕБЕ ЗВАТИ, КВІТКО?

    Земля України прикрашена найрізноманітнішими квітами, а літо щедро обдаровує нас їх яскравими барвами та пахощами. Сумська обласна бібліотека для дітей запрошує до власного квітника – книжкової виставки «Як тебе звати, квітко?».
    Допитливий читач дізнається, що знайомі з дитинства квіти ми бачимо на фресках, картинах, у малюнках, які створювали художники з часів античності й донині. Крім дивовижних квіткових історій він знайде безліч літніх мистецьких забавок та пропозицій для дозвілля.

 

22.07.2022

    До вашої уваги літературний проект "Влітку весело читати разом!" О.Копиленко "Дивовижна дружба."


21.07.2022

ЗАГАДКИ ПРИРОДИ

    Озирніться довкола і ви зрозумієте, що ми всі живемо у світі див і таємниць. Існують загадкові пустелі, таємничі печери та незвичайні природні скульптури. Риби «сидять» на деревах, камені самі «переповзають» з місця на місце... «Такого не може бути!» – скажете ви. Але в природі можливо все! Сподіваємось, ця презентація і книги, які ми вам пропонуємо, допоможуть вам розгадати ту чи іншу загадку природи, а ще подивитися навколо себе і помітити нові таємниці і дива. Нехай вам щастить у пошуках!


21.07.2022

СПОРТ – ЦЕ МІЦЬ ТА СИЛА ДЛЯ ДУШІ І ТІЛА

    21 липня 2022 року для вихованців НВК «Просперітас» фахівцем відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей було проведено інформаційну бесіду «Спорт – це міць та сила для душі і тіла», адже спорт, фізкультура, рух – запорука здоров’я малечі.
    Відомо, що дітлахи знають багато видів спорту, рухливих ігор, але під час проведення заходу вони дізналися про зовсім нові для них спортивні змагання та вправи. Малюки залюбки відгадували загадки, взяли участь у спортивній вікторині, а потім із захопленням гортали сторінки чудових бібліотечних книг спортивної тематики.

 
 

21.07.2022

    До вашої уваги поетичні твори Давида Бурлюка у виконанні фахівців Сумської обласної бібліотеки для дітей


20.07.2022

ПРОКАЧУЙ МОЗОК - ГРАЙ У ШАХИ!

    «Шах мат!» – цей грізний вислів перською мовою, що означає дослівно «правитель помер», став назвою гри, яка підкорила весь світ, і стала для своїх численних шанувальників справжнісіньким еталоном гнучкості та гостроти розуму, вміння мислити швидко й стратегічно. З 1966 року в усьому світі 20 липня відзначається як Міжнародний день шахів. Це справжнє свято як для любителів цієї гри, так і для професійних шахістів — майстрів цього спорту.
    В Україні 20 липня визнано Днем шахів відносно недавно – з 2011 року.
    З цього часу наша країна також вшановує стратегів усіх рівнів, які присвятили себе цій грі, що захоплює й розвиває мислення.
    Для любителів цієї складної і в той же час надзвичайно цікавої інтелектуальної гри у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка до Міжнародного дня шахів та Дня шахів в Україні.

 

19.07.2022

НАШІ НА МАПІ СВІТУ

    21 липня 2022 року виповнюється 140 років від дня народження нашого земляка – художника, поета, теоретика сучасного мистецтва Давида Бурлюка.
     Твори митця, який зажив світової слави як натхненний футурист, нео-примітивіст, один із творців українського модернізму початку ХХ століття, «американський Ван Гог», зберігаються у Меморіальному музеї Бурлюка в Нью-Йорку, у музеях і приватних зібраннях Європи, Японії, Канади. В Україні знаходиться близько 40 робіт Давида: у Києві, Запоріжжі, Сумах.
    Усе життя він щиро вірив у те, що робив – вже через це його творчість завжди буде авангардною.


15.07.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Відділ обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей продовжує реалізацію літературного родинного проєкту «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку». Батьки разом із дітками відкривають для себе чудовий світ дитячих книг. Кожен читайлик має чудову нагоду вибрати і прочитати книгу разом із мамою або бабусею в бібліотеці.

 
   

15.07.2022

ПО-СПРАВЖНЬОМУ НАРОДНА!

    16 липня святкує день народження одна з найулюбленіших актрис Ада Роговцева. Вона – зірка і звичайна жінка, тендітна і незламна у своїй любові та щирості, яка віддає себе до остатку будь-де: на театральній сцені, на палаючому Майдані і перед українськими воїнами на передовій. Вона – велика Актриса і Людина, віддана театру, глядачам і Батьківщині.


14.07.2022

ВЕСЬ СВІТ ІЗ ВАМИ, КОЛИ ВИ З КНИЖКАМИ

    Літо – чудова пора для активного відпочинку дітвори та можливість поринути у цікавий книжковий світ на природі. Саме на свіжому повітрі фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей 14 липня 2022 року був проведений літературний експрес «Весь світ із вами, коли ви з книжками».
    Голосні читання улюблених казок, відгадування літературних загадок, участь у творчій грі «З яких казок ці герої?» – все це захоплювало дитячу увагу вихованців НВК «Просперітас».
    Та не менш цікавою для дітлахів була нагода зануритись у світ нових захоплюючих бібліотечних книжок, самостійно погортати сторінки улюбленої дитячої літератури.

 
 

13.07.2022

НАША СЛАВА, НАША ГОРДІСТЬ!

    До річниці від дня народження останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організовано відкритий перегляд літератури «Наша слава, наша гордість – Петро Калнишевський». Представлені матеріали розповідають про політичну, військову та благодійницьку діяльність кошового отамана, який є гордістю українського народу, взірцем особливої, надзвичайної, нескореної людини-патріота, борця за українську державність. Земляки, шануючи пам’ять славного козацького лицаря, присвоїли Сумській славетній 27-й реактивній артилерійській бригаді ім’я кошового отамана Петра Калнишевського. Тож тепер бойові завдання у визвольних боях за нашу Україну з мужністю та патріотизмом виконують українські воїни під прапором Петра Калнишевського.

   

13.07.2022

ЕЙФЕЛЕВА ВЕЖА, БАГЕТ, БАЛЕТ І ВЕЛОСИПЕД

    13 липня 2022 року агенція віртуальних подорожей відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей запросила відвідувачів Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» до знайомства з Францією.
    Відповідно до назви заходу – «Ейфелева вежа, багет, балет і велосипед», юні туристи разом із бібліотекарем подорожували світом архітектурних шедеврів, мистецьких і кулінарних традицій Французької Республіки. А ще познайомилися з винаходами, які подарувала світу Франція, і кожен спробував утримати на долоньці «справжню» Ейфелеву вежу.

 

11.07.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    11 липня у багатьох країнах світу всі ласуни святкують «смачне» свято – Всесвітній день шоколаду.
     Шоколад – чарівний смаколик, що майя та ацтеки подарували світові.
    Це не просто кондитерський виріб, адже він тішить, позбавляє суму і навіть лікує. Гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках або в запашному гарячому напої. У кав’ярні, на відпочинку, в компанії друзів, на романтичному побаченні чи на самоті. Шоколад – це завжди хороша ідея! Особливо, коли йдеться про книжки, адже так багато історій із шоколадним присмаком.
    Тож, до Всесвітнього дня шоколаду Сумська обласна бібліотека для дітей запросила солодкоїжок на невеличку книжково-шоколадну дегустацію біля виставки-інсталяції «Шоколадна симфонія».
    А відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» ще більше пощастило!!!! Під час мистецьких storytelling «Шоколадниця з Галереї старих майстрів» вони не тільки дізнались історію походження слова «шоколад», а й з’ясували скільки його можна з’їсти в день, згадали про корисні властивості та шкоду шоколаду. А головне – відсвяткували День шоколаду смачно, порадувавши себе справжнім шоколадним фондю.
    Смакуйте шоколад із задоволенням, читайте книги та будьте здорові! До наступної «шоколадної» зустрічі!

     

08.07.2022

ЛІТНЯ ФІШКА

    Хто найкраще знає дітей, їхні смаки та захоплення. Звичайно ж, батьки.
     А хто найкращий приклад для кожного малюка – безперечно, мама й тато.
    Саме тому у відділі обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей діє літературний родинний проєкт «Літня фішка – читай з батьками цікаву книжку». Маленьким читайликам дуже подобається разом з мамою або татом читати в бібліотеці одну книгу на двох.

   

07.07.2022

БІБЛІОТЕКА. ЛІТО. ВІДПОЧИНОК.

    Гарний відпочинок без цікавої книги неможливий. Це зрозуміли діти з дитячого табору «Арт-літо з S&P», відвідавши сьогодні Сумську обласну бібліотеку для дітей. Діти побували в кожному читальному залі, на абонементах, познайомилися з цікавими книгами та журналами. Але найбільше емоцій було під час заходу у відділі естетичного виховання. На маленьких чомусиків чекали мистецькі storytelling «Шоколадниця з Галереї старих майстрів», відеопрезентація та дегустація чорного і молочного шоколаду. Час пролетів швидко і залишати бібліотеку ніхто не хотів.

       

07.07.2022

СВЯТО КУПАЛА

    7 липня – свято Купала – одне із найдавніших і найбільш улюблених у народі. Саме в цей день фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей для маленьких користувачів, вихованців НВК «Просперітас», був проведений літературний калейдоскоп «Літні свята народного календаря». Із захопленням слухали діти про обряди, які проводяться здавна в купальську ніч, відгадували загадки про дива чарівної ночі. Особливий інтерес викликали у них веселі забави, плетіння вінків, купальські пісні та хороводи. Завершився захід переглядом чудових бібліотечних книжок серії «Свята, традиції, звичаї українського народу».

 
 

06.07.2022

#історія_міста_Суми

 

05.07.2022

МОЄ КАЗКОВЕ ДИТИНСТВО

    Народна казка – це той жанр у літературі, з якого людина починає свій життєвий шлях. Протягом всього життя кожен з нас звертається до казкових героїв, шукаючи в них себе. Народні казки ввібрали в себе справжню мудрість багатьох поколінь. Тому читати їх корисно і дітям, і дорослим. А визначитись у книжковому потоці казок, знайти для себе ту, з якою ти зростав, на прикладах казкових героїв якої ти вчився, допоможе вам книжкова виставка «Казки про все на світі», яка організована на абонементі відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей, та вікторина «Моє казкове дитинство». В книгах, які представлені на виставці, оживають гноми й велетні, ельфи і тролі, дракони й чаклуни, добро перемагає зло. Читайте казки і ставайте мудрішими та добрішими!