Шапка
40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 51 тел./факс 8(0542) 22-00-82 E-mail:sodb@ukr.net

Архів новин за ІIІ квартал 2022 року

28.12.2022

КАЗКА В ГОСТІ ЗАВІТАЛА

    Новий рік – чарівний час! Час, коли більшість з нас знову починають вірити в казку і в кожному з нас ніби прокидається маленька дитина. Фото, зроблені в період новорічно-різдвяних свят, виходять особливо добрими, затишними і красивими. Для юних користувачів в бібліотеці організована святкова фотозона «Казка в гості завітала». Бібліотекарі спіймали іскорку натхнення, креативності, любові та втілили свої ідеї під час її створення.
    Хочете поринути в атмосферу казки, відчути наближення новорічно-різдвяних свят? Тоді вам до Сумської обласної бібліотеки для дітей!
    Отож, запрошуємо!


27.12.2022

Вітаємо з Новим роком!


26.12.2022


26.12.2022

    Прочитані книги завжди залишають слід у серці. А особливо ті, що стали улюбленими. Запрошуємо до перегляду буктрейлера на книгу Олександри Тарасенко «Північне сяйво для Мері».


23.12.2022

ФОРМУВАННЯ ЧИТАЦЬКОГО ІНТЕРЕСУ ДО УКРАЇНСЬКОЇ КНИГИ В БІБЛІОТЕКАХ ДЛЯ ДІТЕЙ

    Відповідно наказу управління культури Сумської обласної державної адміністрації 23 грудня 2022 року фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей було проведено обласне професійне онлайн-навчання «Формування читацького інтересу до української книги в бібліотеках для дітей». Підготувати цьогоріч професійний захід було найскладнішим завданням для бібліотеки – відключення електроенергії, відсутність Інтернету та мобільного зв’язку.
     У роботі заходу взяли участь провідні фахівці обласної бібліотеки для дітей і близько 50 фахівців з майже 25 бібліотек Сумщини, що надають інформаційні послуги користувачам-дітям.
     Найщиріші вітання та побажання миру, добра, щастя і такої бажаної для всіх Перемоги від начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації Олени МЕЛЬНИК передала учасникам онлайн-навчання виконуючий обов’язки директора Сумської обласної бібліотеки для дітей Лілія ТОГОБІЦЬКА.
     До обговорення актуальних питань бібліотечного обслуговування користувачів-дітей, а також формування читацького інтересу в юних користувачів до української книги долучились провідні фахівці обласної бібліотеки для дітей, дитячих бібліотек м. Путивль, Ромни, смт. Велика Писарівка.
     Надзвичайно емоційним був виступ завідувача Улянівської селищної бібліотеки Наталії ЗАРОВНІ, яка розповіла про своїх маленьких помічників, бібліотечну команду «Шалені янголята», які вирішили виготовити 1000 ангеликів для наших захисників і на сьогоднішній день їх вже 910.
     Цікавою була і презентація роботи читацького об’єднання за інтересами – клубу «Читайлик», що діє у дитячій бібліотеці-філії Путивльської публічної бібліотеки. Члени Клубу, юні користувачі бібліотеки, є активними популяризаторами українського слова – вони декламують вірші, співають найпопулярніші українські пісні, інсценізують українські народні казки.
     Інформацією по колу щодо роботи в умовах військової агресії поділилися і фахівці Кролевецької, Великописарівської, Липоводолинської дитячих бібліотек-філій та Роменської міської центральної бібліотеки для дітей.
     Для тих, хто не зміг долучитися до участі, всі матеріали обласного професійного онлайн-навчання будуть викладені на вебсайті бібліотеки.
     Підсумовуючи роботу професійного зібрання, Лілія ТОГОБІЦЬКА подякувала всім за відданість бібліотечній справі, любов до дітей і книги.
     Із книгою іде до Перемоги
     Бібліотечна наша вся родина.
     Коли читають діти України,
     Непереможна й вільна буде УКРАЇНА!


23.12.2022

ПРИГОДИ КОТИКА В ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ

    Що цього разу вразило Котика в Сумській обласній бібліотеці для дітей? Навіщо він сюди запрошує дітлахів? Обов’язково подивись відеомандри «Пригоди Котика в бібліотеці» і дізнайся!


22.12.2022

СЛУХАЄМО НОВОРІЧНУ КАЗКУ

    У будь-якому віці, у будь-які часи, слухаючи знайому новорічну казку, ми знову відкриваємо у собі здатність вірити в дива і в те, що всі наші мрії здійсняться у новорічну ніч. 22 грудня 2022 року музична подорож «Слухаємо новорічну казку» дала можливість відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» загадати бажання на прийдешній рік і з надією чекати, коли воно здійсниться.


21.12.2022

ПРИГОДИ КОТИКА В ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ

    Під Новий рік трапляються дива! Ось і Котик – символ наступного року – завітав до Сумської обласної бібліотеки для дітей. Що йому сподобалося? З ким він там зустрівся? Пішов геть чи вирішив залишитися? Хочеш дізнатися? Тоді обов’язково переглянь відеомандрівку «Новорічні пригоди Котика в бібліотеці».


19.12.2022

ЗАБІЛІВ СНІГАМИ ГАЙ, ДО БІБЛІОТЕКИ ПРИЙШОВ МИКОЛАЙ

    День Святого Миколая – особливе свято. Це свято віри, світла і добра. Всі його чекають з нетерпінням, щоб попросити здійснення своїх найзаповітніших мрій.
    19 грудня 2022 року фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей приймали користувачів, учнів 2-А та 2-В класів ЗОШ № 12, які завітали на святковий театралізований квест «Забілів снігами гай, до бібліотеки прийшов Миколай».
    Локація «Хто перший до Миколая» поділила дітей на команди за певним кольором і за відгадану вірно загадку кожна команда отримала перший пазл-підказку.
    Локація «Святкова руханка» запросила дітей до зимового танцю, завдяки якому кожна команда заробила наступний фрагмент пазлу.
    Локація «Зимові перегони» – кросворди, ребуси, загадки – все присвячено зимовим святам. Ерудиція перемогла! Діти отримали свої фрагменти пазлу.
    Фінальна мистецька локація «Подарунок Миколаю» підбила підсумок святковому квесту тестом «Що ти знаєш про Миколая». Кожна команда з отриманих пазлів склала свій квиток на виставу театру ляльок «Гість з неба».
    Сам же Святий Миколай привітав всіх присутніх зі святом і подарував смаколики.
    Так, хто ж він – особа з казки чи справжній Святий? Відповідь на це питання отримали користувачі-учні 5-х класів ЗОШ № 4 під час години народознавства «Всі чекають-виглядають Чудотворця Миколая», проведеної на платформі MICROSOFT TEAMS. А ще дітлахи дізналися з розповіді бібліотечних працівників про давню і цікаву історію свята, традиції його відзначення, прослухали легенди та перекази про Святого Миколая. Чудове інформаційне доповнення до заходу – книжкова виставка «Миколая свято несе добра багато», на якій було представлено яскраві та цікаві книги про зимові свята, та презентація «Солодке свято Чудотворця Миколая».


19.12.2022

СОЛОДКЕ СВЯТО МИКОЛАЯ

    19 грудня - свято Миколая Чудотворця. Цей день з особливим нетерпінням чекають діти, щоб попросити у доброго святителя здійснення своїх найзаповітніших мрій. Напередодні діти згадують усі свої добрі та погані вчинки, а також пишуть листи Святому Миколаю.
    Запрошуємо вас, любі наші читачі, переглянути святкову слайд - презентацію «Солодке свято Миколая».
    Зі святом вас і приємного перегляду!


18.12.2022

    #тижденьчитання
    #ЗачитанеДоДірок
    Національний тиждень читання!!!
     Вам потрібно почати день з правильної ноти та зарядитися натхненням на наступні робочі будні? Виділіть хоча б півгодини на книги, які мотивують. Не можна вхопити універсальні рецепти успіху, але можна отримати підтримку від тих, хто стикався з подібними до твоєї ситуації.
     Пропонуємо погортати найкращі книги для мотивації та віднайти ті, що підійдуть саме для ВАС!


18.12.2022

    #тижденьчитання
    #ЗачитанеДоДірок
    Національний тиждень читання!!!
     Література для дітей!


17.12.2022

    #тижденьчитання
    #ЗачитанеДоДірок
    Національний тиждень читання!!!
     Дитячі комікси поєднують веселі історії та серйозні теми, при цьому сюжети залишаються цікавими та простими для розуміння. Вони розвивають уяву, креативність та інтерес до читання.
     Цікавою і пізнавальною є книга для дітей «Монстрик і його кольори», яка допоможе дитині розібратися з основними 5-ма емоціями. Читайте та розвивайтеся!!!


17.12.2022

    #тижденьчитання
    #ЗачитанеДоДірок
    Національний тиждень читання!!!
     Науково-популярна література поєднує приємне з корисним та розповідає про складні речі. Для вас цікава інформація в доступному форматі, яка змінить погляд на багато речей. Про що б не йшлося – біографії найуспішніших людей, як іти до своєї мрії, чому віруси можуть бути нашими друзями – відірватися від читання буде нелегко.


16.12.2022

    #тижденьчитання
    #ЗачитанеДоДірок
    Національний тиждень читання!!!
     "Мені це смакує" в інтерактивній формі розповідає про гастрономічну культуру України. Ми знайомимося з традиційною та сучасною українською кухнею через рольову гру, творчі завдання, активності із сенсорики, логіки, моторики.
     "Смачна історія України"
    Що таке українська кухня? Хто придумав борщ? Звідки взялися голубці? Відповіді на ці та інші "кулінарні" питання у цікавій та доступній формі можна знайти у цій книжці.
     "33 найвідоміші картини та скульптури"
    "33 найцікавіші споруди"
    Назви говорять самі за себе. До уваги читача все тільки НАЙ-НАЙ-НАЙ!!!


16.12.2022

    #тижденьчитання
    #КнигаНаВійні
    Національний тиждень читання!!!
    П'ятниця - день жахів і містики!!!


15.12.2022

    #тижденьчитання
    #КнигаНаВійні


15.12.2022

Ключова подія року 2022 – 300-річчя з дня народження філософа-мислителя, письменника, педагога, музиканта Григорія Сковороди.

    Нам, бібліотечним працівникам, які популяризують серед юного покоління українців творчість українського Сократа, було надзвичайно цікаво і пізнавально долучитися до онлайн-конференції «Сковородинівське коло: мандри з філософом», організатором якої була Харківська обласна бібліотека для дітей спільно з Департаментом культури i туризму та Харківською обласною військовою адміністрацією. А ще й відповідально, адже ми мали унікальну можливість розповісти її учасникам про перебування Григорія Сковороди на Сумщині, бо стежки мандрівного філософа пролягли і по нашій землі.
    Це була чудова нагода приєднатися до когорти шанувальників мандрівного філософа і помандрувати разом «колом» ідей Сковороди. Дякуємо колегам за запрошення!


15.12.2022

Четвертий день Національного тижня читання - фантастика і фентезі!!!

    Ерін Гантер «Коти – вояки»
    Серія фантастичних романів для підлітків. Клани диких котів, які потрапляють у неймовірні пригоди і захищають свою територію і своє життя.
    Маргіт Ауер «Школа чарівних тварин»
    Серія фантастичних книг, героями якої є учні звичайної школи, а також чарівні тварини. У цій школі ховається таємниця. Той, кому пощастить, знайде найкращого у світі друга – тварину, яка вміє говорити. Але тільки з тобою…
    Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ «Джордж і блакитний супутник»
    Захоплююча історія космічних пригод Джоджа і його друзів у космічному таборі. Чи вдасться друзям впоратися з хитромудрими завданнями? І скільки ще таємничих загадок треба розгадати, аби вибратись з лабіринту небезпек?
    Кетрін Епплгейт «Останниця. Перша серед усіх»
    Биш, остання зі свого роду вирушає у подорож засніженими горами Дрейландії, на кожному кроці чатує небезпека. Чи стане вона першою, хто здатен змінити їхній світ…
    Володимир Арєнєв «Бісова душа, або заклятий скарб»
    Скарби зазвичай шукають. А от козаку-характернику життя колись подарували і тепер він змушений віддячувати благодійникові. І для цього треба скарб заклясти і заховати…


14.12.2022

ПРИКРАСА ДЛЯ ЯЛИНКИ

    Справжня казка починається, коли в оселі з’являється ялинка. Саме з нею приходить відчуття свята й новорічного дива.
    Хочете мати цікаву, яскраву, оригінальну прикрасу для зеленої красуні, якої ні в кого немає? Виготовте її власноруч у творчій майстерні «Прикраса для ялинки» відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей! 14 грудня 2022 року до майстерні завітали відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» і прикрасили головну бібліотечну ялинку власноруч зробленими прикрасами.


14.12.2022

Третій день Національного тижня читання!!!

    Історичні книжки не просто переносять нас в атмосферу певної епохи, вони допомагають збагнути мотиви історичних діячів, подивитися на перебіг подій збоку.
     Марія Морозенко «Іван Сірко великий характерник»
    Життя Івана Сірка овіяне легендами і сповнене карколомних пригод. Він народився незвичайною дитиною, з особливим даром характерництва, що допоміг йому здобути багато перемог, і перед усім – над собою.
    Володимир Рутківський «Джури козака Швайки»
    Книга розповідає нам про часи справжніх козаків, мужніх, хоробрих, готових віддати життя за свого брата. Небезпека очікує героїв на кожному кроці. Це дозволяє перенести читача на кілька століть назад і відчути всю тривогу і хвилювання на собі!
     Володимир Малик «Таємний посол»
    У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII ст. Юні читачі будуть у захваті від пригод безстрашного розвідника козака-відчайдуха та його побратимів.
     Володимир Рутківський «Сторожова застава»
    Повість присвячена героїчним і маловідомим сторінкам нашого прадавнього минулого. Історія про хлопчика, який потрапив у 1097 рік, де разом зі славетними богатирями намагається захистити кордони нашої землі й врятувати жителів від темної навали.
    Анна Коршунова, Світлана Качуровська «Маленькі історії казкового міста»
    У місті живуть люди. А ще – будинки й пам’ятники, рослини й тварини, птахи і мрії. І варто зупинитися на хвильку, прислухатися, придивитися…


13.12.2022

Другий день Національного тижня читання!!!

    Чи любите ви мандрувати? Так, тоді ці книги саме для вас.
    Анна Коршунова «Казкове місто Суми: дитячий путівник»
    На високому пагорбі, який омивали з трьох боків річки Сумка, Сула і Псел, козаки-переселенці побудували фортецю з дубових колод. І стало рости й розвиватись містечко, яке спочатку мало назву Сумин городок, а потім – місто Суми.
    Це путівник-помічник для захопливої мандрівки у казкове місто Суми...
     «Книга-мандрівка. Україна» - це 1200 непересічних фактів про Україну та українців. Автори відшукали не лише найдивовижніше, але й найважливіше, що варто знати про Україну. Ця книга для родинного читання з дітьми, для всіх, хто хоче дізнатися більше про нашу країну. Мандруйте разом з нами!


12.12.2022

Перший день Національного тижня читання!!!

    Інколи кохання ходить поряд, тихо зітхає та чекає свого часу. Ці книжкові історії про кохання змусять вас відчути, що любов насправді існує.

    В. Йорт «Йорген + Анна = любов»
    Що може бути цікавіше першого кохання? Особливо, коли ти підліток. Книга відкриває перед читачем світ першого кохання, ніжного, щирого, несміливого і в той же час безмежного…

    О. Рижко «Ужалений зрадою» Історія хлопця зі складним характером, на якого звалилися нестерпні проблеми. Але всі проблеми колись закінчуються…

    А. Лачина «Фактор кохання» Знайомтесь! Трилогія А. Лачиної. Дівчата мріють про палке романтичне кохання. Бурхливі і таємничі події розвиваються по-різному, проте підлітки знаходять відповіді на всі свої питання, страхи, комплекси та почуття.

     В. Чемерис «Вітька + Галя або повість про перше кохання»
    Гумористична повість про життя і пригоди школярів. На сторінках книги переплелися: дружба, перше кохання, дуель і перше побачення.
    Запрошуємо до ЧИТАННЯ!


09.12.2022

    #День_інформації


09.12.2022

НОВІ КНИГИ – НОВІ ЗНАННЯ

    Пізнавати світ із книгою в руках – справа надзвичайно цікава. Але особливий інтерес у читачів будь-якого віку завжди викликають нові видання, які приваблюють новизною інформації, змістовним текстом, мають чудову поліграфію та сучасне дизайнерське оформлення. Але ж як зорієнтуватися у різноманітті книжкових новинок? Допоможе в цьому День інформації під назвою «Нові книги – нові знання».
    Нові книги чекають на вас, наші любі читачі!


08.12.2022


07.12.2022

ОЙ ХУСТИНО, ХУСТИНОЧКО!

    Споконвіку в Україні жінки носили хустку, яка вважалась оберегом, символізувала любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм. Влітку – полотняну або куповану ситцеву (вибійчану, мережану, вишиту), взимку – домоткану або фабричну вовняну.
    Хустка є важливим предметом одягу, значення якого збережено й дотепер. І тому, що виткана, і тому, що прямокутна, і тому, що голову прикриває. У казці хустка стає чарівним предметом, у пісні – символізує вірне кохання, у сні означає звістку, сватання, а ще – може стати головною героїнею картини.
    Про все це 07 грудня 2022 року дізналися відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня», пустившись разом із фахівцями відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей у народознавчі мандри «Ой хустино, хустиночко!».


07.12.2022

СКОРО, СКОРО В РІДНИЙ КРАЙ ЗАВІТАЄ МИКОЛАЙ!!!!!!

    Зима багата на свята. Ми всі чекаємо їх із нетерпінням. Бо це феєрія казкових подій, зустрічей і подарунків. Скоро, скоро до всієї малечі завітає Святий Миколай. Щоб гарно і чемно його зустріти, фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей вирішили підготувати наших маленьких читайликів і
    06 грудня запропонували вихованцям НВК «Просперітас» прослухати зимові історії «Все, що в Миколая є, він щедро дітям роздає» та переглянути виставу театру ляльок «Гість з неба».
    Головні персонажі вистави – Святий Миколай і чортик Антипко. Кожного року Антипко намагається довести, що діти були неслухняними і заслуговують лише на різочки, але Святий Миколай не обмине жодної дитини – всі отримають подарунки. Бо наші дітки – найкращі!!!!


06.12.2022

6 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

    Сьогодні славні Збройні сили України відзначають своє професійне свято. Саме у цей день для юних користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей – учнів 1-Б класу СПШ №28 була проведена патріотична бесіда «6 грудня – День Збройних сил України». Дітлахи добре знають, що наша славна непереможна армія боронить нас від ворожої навали, щоденно наближаючи перемогу над ворогом. Тому для них було дуже цікаво дізнатись, що до складу Збройних сил України входять Сухопутні війська, Повітряні сили та Військово-морські сили. Ці підрозділи є основними носіями бойової могутності України. Викликала інтерес у наших юних патріотів і література, представлена на тематичній поличці «Вірю у перемогу добра!». Кожен із них переконався у тому, що бути військовим, захищати Батьківщину – почесна справа!


06.12.2022

Проморолик «За покликом серця»

    6 грудня відзначається День Збройних Сил України. Це свято на честь тих, хто нині захищає територію нашої країни, забезпечує обороноспроможність України. Це свято хоробрих захисників і захисниць, завдяки незламному духу та звитязі яких, ми можемо почуватися у безпеці. Український воїн – надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність важливіші за все.
    До цієї дати фахівцями відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка і підготовлено проморолик «За покликом серця».


02.12.2022

БІБЛІОТЕКА – КНИЖКОВИЙ ДІМ

    Бібліотека – це не тільки дім, де зберігаються книги, а й місце, де можна багато чому навчитися, відпочити та поринути у захоплюючі пригоди разом із книжковими героями.
    Бібліотека дуже схожа на невеличке затишне місто. І у цьому переконалися учні 2-х класів ССШ №17 та ССШ №9, які завітали на гостини до Сумської обласної бібліотеки для дітей. Фахівці відділу обслуговування користувачів молодшого віку провели для маленьких чомусиків і питайликів екскурсію, познайомили їх з різними підрозділами бібліотеки, а ще запропонували розв’язати казкову плутанину та впізнати казкових героїв. Але найбільше дітлахам сподобалися книги – незвичайні, з секретами та тривимірними малюнками, поспілкувавшись з яким, маленькі користувачі зрозуміли, що читаючи книгу, стаєш розумнішим, сильнішим і добрішим!


02.12.2022

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – СИМВОЛ МУДРОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ЗЕМЛІ

    300-річчя від дня народження видатного філософа, письменника, педагога, байкаря Григорія Сковороди – одна з ключових культурно-мистецьких подій 2022 року. Такі, як він, допомагають народу залишатися нацією з великою культурою та духовністю.
    До ювілейної дати від дня народження просвітителя-гуманіста в Сумській обласній бібліотеці для дітей підготовлено цикл заходів, що сприяють усвідомленню користувачами історичної величі постаті Григорія Сковороди та допоможуть глибше пізнати його творчу спадщину, яка ввійшла до світової скарбниці знань.
    Так, для користувачів відділу обслуговування учнів 5-9 класів, учнів 8-х класів ЗОШ № 4, на платформі MICROSOFT TEAMS бібліотекарі провели літературну годину «Григорій Сковорода – символ мудрості української землі», під час якої діти познайомились із незвичайними подорожами письменника, його поглядами та філософією життя та переконалися в тому, що Григорій Сковорода – син свого часу, який залишається сучасником й нині. Інформаційним доповненням заходу були буктрейлер «Світи Григорія Сковороди» та електронна презентація «Григорій Сковорода і Сумщина», адже просвітницька діяльність українського Сократа тісно пов’язана з нашим краєм.
    Темі перебування Григорія Сковороди на Сумщині було присвячено і виступ фахівця обласної бібліотеки для дітей під час онлайн-конференції «Сковородинівське коло: мандри с філософом», організатором якої була Харківська обласна бібліотека для дітей.
    З документами, що розповідають про життєвий і творчий шлях письменника, знайомить і книжкова виставка-портрет «Український філософ – Григорій Сковорода», організована у відділі обслуговування учнів 5-9 класів.
    Фахівцями відділу інформації та маркетингу обласної бібліотеки для дітей підготовлено бібліографічний портрет «Мені моя сопілка і вівця дорожчі від царського вінця». У ньому відображено твори Григорія Сковороди і література про його життя та діяльність, які зберігаються у фондах бібліотеки. Посібник адресовано бібліотечним працівникам, організаторам дитячого читання, учням шкіл і тим, хто цікавиться життям і творчістю українського мандрівного просвітителя-гуманіста.


02.12.2022

СКОВОРОДИНІВСЬКЕ КОЛО: МАНДРИ З ФІЛОСОФОМ

    Цьогоріч світ відзначає 300 років від дня народження Григорія Сковороди. Він був всебічно обдарованою людиною – філософом-мислителем, письменником, педагогом, музикантом, знавцем античності й середньовіччя, володів кількома мовами.
     Життєвий і творчий шлях українського Сократа цікавив і цікавить не тільки науковців, а й пересічних громадян. Його пісні, байки, притчі, філософські праці ввійшли до світової скарбниці знань. Михайло Костомаров писав про Сковороду: «Його мандрівне життя є предметом оповідань і легенд».
     Тому, актуальною і цікавою була проведена 30 листопада онлайн-конференція «Сковородинівське коло: мандри з філософом». Організатори онлайн-активності – Харківська обласна бібліотека для дітей спільно з Департаментом культури i туризму та Харківською обласною військовою адміністрацією.
     Серед учасників Конференції – не тільки наукові співробітники, кандидати філософських наук, історики, краєзнавці, дослідники історії Слобожанщини, викладачі Харківської державної академії культури, доценти кафедри теорії культури і філософії науки Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, видавці, а й бібліотечні працівники України.
     Це була чудова нагода приєднатися до когорти шанувальників мандрівного філософа і помандрувати разом «колом» ідей Сковороди. З привітальним словом до учасників заходу звернулися директор Харківської обласної бібліотеки для дітей Галина Трохименко та заступник директора з науково-методичної роботи Національної бібліотеки України для дітей Людмила Полікарпова.
     «Г.С. Сковорода і Сумщина» – з такою темою виступила бібліотекар Сумської обласної бібліотеки для дітей. У своїй розповіді Тетяна Михайлівна акцентувала увагу учасників Конференції на тому, що просвітницька діяльність Григорія Сковороди тісно пов’язана із Сумщиною. Відправною точкою, з якої мандрівний філософ вирушив у свою велику легендарну подорож, стало одне з найдревніших міст Сіверщини – Глухів. «Суми, Охтирка, Глухів, Лебедин, Рябушки, Боромля. Тут ходив «перший розум наш» – тут ходив Сковорода. Благословенні ті сліди», писав Максим Рильський про перебування славетного сина українського народу Григорія Савича Сковороди у нашому краї, на Сумщині. Свій виступ Тетяна Михайлівна доповнила слайд-презентацією
     «Г.С. Сковорода і Сумщина» та оглядом заходів бібліотек області з вшанування пам’яті великого українського філософа і поета, байкаря і композитора, богослова і педагога.


25.11.2022

ВРЯТОВАНА ПАМ’ЯТЬ

    До Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні фахівцями відділу обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка-реквієм «Врятована пам’ять» і підготовлено проморолик "Свічка плакала в скорботі".
    Пам'ятаємо...


24.11.2022

КНИЖКОВІ ПЕРЛИНКИ ДЛЯ КОЖНОЇ ДИТИНКИ

    Дитяча книга вкрай необхідна кожний дитині. Адже саме вона вчить робити добро, поринути у цікаві пригоди та знайти гарних друзів. А чи бувають дитячі книги розумними, пізнавальними, великими та маленькими, а ще із сюрпризом і тривимірними малюнками? Літературний вернісаж «Книжкові перлинки для кожної дитинки» познайомив читайликів відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей та вихованців НВК «Просперітас» з яскравими, захоплюючими та незвичайними виданнями. Кожен знайшов для себе щось цікавеньке, тому час пролетів швидко і весело.


24.11.2022

Дорогі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги 15-ту історію інформаційного калейдоскопу «Історія міста Суми в слайдах». Далі буде….


23.11.2022

Осінь – це друга весна, коли кожен листок – квітка

    В останні дні осені фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей разом із відвідувачами Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» згадали, за що саме ми любимо цю атмосферну пору року – барвисті ліси, дощі, що заколисують, опале листя, жовті, помаранчеві, червоні барви.
    Творча студія «Відбиток осені» запропонувала кожному з присутніх залишити на згадку свій власний, авторський осінній відбиток.


23.11.2022

У НАС ГОСТЮЄ ДИТЯЧА КАЗКА

    Любі маленькі читайлики!
    До вашої уваги літературний відеопроєкт «У нас гостює дитяча казка». Долучайтеся до проєкту і ви, приходьте до нашої бібліотеки і читайте казки разом з нами.


22.11.2022

ВРЯТОВАНА ПАМ’ЯТЬ

    До Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка-реквієм «Врятована пам’ять», на якій експоновані книги, що розповідають про причини та наслідки Голодоморів, видання краєзнавчого характеру про події 1932-1933 років, що відбувалися на Сумщині. Заслуговують на увагу художні твори українських письменників: «Жовтий князь» Василя Барки, «Марія» Уласа Самчука, «Розколоте небо» Світлани Талан, «Каміння під косою» Ольги Мак та інші видання. Ці книги бентежать душу, наповнюють серця пекучим болем, адже в них показана жахлива картина Голодомору, велика трагедія українських родин. Кожна книга стане одним із місточків, що єднає нас з минулим.


21.11.2022

ВІЛЬНІ ТВОРЯТЬ МАЙБУТНЄ

    21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Це свято – символ боротьби українських громадян за свої права. Революція Гідності залишила глибокий і незабутній слід в історії та серцях всіх українців. Вона офіційно визнана одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.
    Шановні користувачі, пропонуємо до вашої уваги проморолик до книжкової виставки «Герої у пам’яті, біль у серці», організованої у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей. На виставці представлено документальні видання, прозові та поетичні твори, що розкривають тему Майдану та Революції Гідності.


20.11.2022

ГЕРОЇ У ПАМ'ЯТІ, БІЛЬ У СЕРЦІ

    21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Це свято – символ боротьби українських громадян за свої права. Революція Гідності залишила глибокий і незабутній слід в історії та серцях всіх українців. Вона офіційно визнана одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.
    Шановні користувачі, пропонуємо до вашої уваги проморолик до книжкової виставки «Герої у пам’яті, біль у серці», організованої у відділі обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей. На виставці представлено документальні видання, прозові та поетичні твори, що розкривають тему Майдану та Революції Гідності.


18.11.2022

Любі наші користувачі!

    Запрошуємо вас на "МУЗИЧНІ ЗАМАЛЬОВКИ"


14.11.2022

Історія Сум у нових назвах вулиць, Частина 2


11.11.2022

#лауреати_премії


10.11.2022

Дорогі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги 14-ту історію інформаційного калейдоскопу «Історія міста Суми в слайдах». Далі буде….


10.11.2022

ВІДБИТОК ОСЕНІ

    Творча студія відділу естетичного виховання «Відбиток осені» Сумської обласної бібліотеки для дітей запросила вихованців НВК «Просперітас» згадати, запам’ятати та відтворити всі свої «осінні» емоції. Допомагали нам «Осіння пригода зі звуковими ефектами» Юлії Мазур і картини в розповідках «Незвичайні історії про звичайних хлопчиків та дівчаток» Світлани Рудікової.


10.11.2022

    Напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва 60 працівників галузі культури Сумщини отримали відзнаки Голови Сумської обласної державної адміністрації – керівника Сумської обласної військової адміністрації, Сумської обласної ради, управління культури Сумської обласної державної адміністрації за активну участь у мистецьких, благодійних, пам'яткоохоронних справах і дієву допомогу ЗСУ. Надзвичайно приємним є те, що серед них і наша колега, завідувач відділу обслуговування учнів 5-9 класів Марина БЕЗВЕРХА, яка з моменту введення воєнного стану в Україні продовжувала активну роботу з промоції сучасної української дитячої книги серед дитячого населення Сумщини, піднімала патріотичний дух наших читачів. Вітаємо і пишаємось!!!


09.11.2022

О МОВО МОЯ! ДУША ГОЛОСНА УКРАЇНИ

    Кожен народ безмежно любить свою мову, називає її рідною, материнською, єдиною. Та тільки українці називають її солов’їною, калиновою, барвінковою. А чому саме так, маленькі читайлики Сумської обласної бібліотеки для дітей, учні перших і других класів ЗОШ №12 дізналися, взявши участь у мовному вернісажі «О мово моя! Душа голосна України». Таким чином, діти разом з бібліотекарем долучилися до святкування Дня української писемності та мови. І в цьому, безперечно, їм допомагають книги, які представлені на книжковій виставці «В ній материнство, ласка та любов».


09.11.2022

    09 листопада 2022 року, відзначаючи День української писемності та мови, відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» разом із фахівцями Сумської обласної бібліотеки для дітей зібрали під одним дахом українські народні лічилки, скоромовки, примовлянки, загадки, ігри з буквами і словами – все, що допомагає нам відчути красу рідної мови та впевнено прочитати «Україна понад усе»!


09.11.2022

МОВА – ЦЕ ВСЕСВІТ УВЕСЬ ДЛЯ ДИТИНИ

    Щороку 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Українська мова – це мова вільних людей, яких не лякають жодні труднощі, які не здаються без бою, і які попри все досягають своєї мети. Це мова правди, свободи і перемоги.
    Фахівці та користувачі відділу обслуговування учнів 5-9 класів підготували відеочитання «Мова – це всесвіт увесь для дитини», де звучать вірші про красу, мелодійність і неповторність рідної мови.


07.11.2022

БІБЛІОТЕЧНИЙ ОБЕРІГ

    В умовах російсько-української війни фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей, крім виконання своїх основних посадових обов’язків, визначили допомогу Збройним силам України одним із головних своїх завдань. Бібліотекарі оволоділи технікою виготовлення окопних свічок, необхідних нашим воїнам, перераховували кошти на лікування поранених, які лікуються в обласному центрі, до фонду Сергія Притули, на реабілітацію захисників Маріуполя, які були повернені з полону тощо.
    А ще в бібліотеці плели сітку, та не просту, а маскувальну, зимову! Разом із юними користувачами та їх батьками ми долучилися до виготовлення бібліотечного оберегу для наших ангелів-охоронців, воїнів Збройних сил України, щоб там, на фронті, вони були захищені від ворожого ока і кулі!
    Надзвичайно приємним було те, як по-дорослому, серйозно та відповідально, підійшли до плетіння сітки наші читайлики, як підтримували їх батьки та бібліотечні фахівці. Разом нарізали тканину на смужки, сортували по кольорам, вплітали їх в основу сітки. Для нас цей спільно проведений час був не просто монотонним перебиранням рук, а надзвичайно відповідальною працею з наближення Перемоги.
    Щиро вдячні волонтеру Жанні ЧУПИНІЙ за проведений майстер-клас із плетіння сітки, корисні поради, рекомендації та підтримку.
    Бібліотечний оберіг разом із виготовленим дітьми «Птахом мрії», малюнками, щирими побажаннями та смаколиками від бібліотекарів передано воїнам в/ч А1476 27 реактивної артилерійської бригади ім. кошового отамана Петра Калнишевського м. Суми.
    Разом – ми сила! Віримо в ЗСУ!


03.11.2022

У ВОДІ, НА ЗЕМЛІ, У НЕБІ

    Тваринний світ такий багатогранний і дивний, що знайомитись з ним цікаво людям будь-якого віку. А дітям – особливо! Пізнавальний калейдоскоп
    «У воді, на землі, у небі» познайомив найменших користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей, вихованців НВК «Просперітас» та учнів ЗОШ №12, з представниками тваринного світу, які мешкають у воді, живуть на землі та літають у небі. Також бібліотекар розповіла чомусикам про рекорди тваринного світу. Читайлики із захопленням взяли участь у загадковому конкурсі та грі «Мами та їх малята» і з цікавістю розглядали пізнавальні та яскраві книги про тварин.


03.11.2022

СВІТ РЕЧЕЙ «ІСТОРІЯ ВИДЕЛКИ»

    03 листопада 2022 року світ речей надав можливість відвідувачам Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» більше дізнатися про найпопулярніший і часто використовуваний предмет кухонного начиння – виделку.
    «Історія виделки» розповіла про давні назви цього необхідного нині атрибуту (баржін, рогатина, вільце), скільки зубців він мав в різні часи (два,три, чотири чи п’ять) і якими вони були, зазначила, що з усього різноманіття найчастіше в сервіровці беруть участь тільки 4 види вилок – обідня, салатна, рибна і десертна.
    Учасники заходу не тільки простежили, як саме змінилася виделка у своїх мандрах Європою, а й спробували на практиці використати різні її види.


03.11.2022

#100_річчя_Олексія_Столбіна

Книжкова виставка "Патріарх. Організатор. Наставник..."


03.11.2022

#100_річчя_Олексія_Столбіна

Відеопрезентація "Залишаюсь собою"


03.11.2022

ВЕЛИКИЙ ЗНАВЕЦЬ ДИТЯЧИХ ДУШ

    Лауреат літературних премій, член Національної спілки письменників України, вірний друг нашої бібліотеки. Сьогодні Олексію Петровичу Столбіну мало б виповнитись 100 років. Все своє життя він залишався вірним літературній справі і юним читачам. Його постійними супутниками були друкарська машинка і стосики паперу… Безкорисливий, турботливий, уважний не тільки до ближніх і друзів, а й до природи, яку любив без галасу і закликів, а всім своїм людським і письменницьким ставленням.
     Для нашої бібліотеки він був не тільки письменником, а й і добрим другом. Юним читачам і бібліотекарям Сумської обласної бібліотеки для дітей пощастило протягом багатьох років спілкуватись з Олексієм Петровичем Столбіним. Його чисте, добірне слово завжди було пронизане любов’ю до юного покоління, адже він говорив «Те, що може пробачити читач дорослий – не пробачить читач-підліток».
     Ювілею письменника присвячено День інформації «Великий знавець дитячих душ».


01.11.2022

ПРИГОДИ В КОРОЛІВСТВІ КАЗОК

    01 листопада 2022 року фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей разом з героєм книги Робберехта Тьєррі «Про вовка, який випав із книжки» та вихованцями НВК «Просперітас» вирушили у слайд-мандрівку «Пригоди в Королівстві казок».     Подорожуючи, дітки згадали казки, серед героїв яких обов’язково є вовк, зупинились на улюблених оповідках і зацікавились новими, прочитали «Історію про вовка» Веронік Каплейн і Грегуара Мабіре – чудову та кумедну книжку про силу читання.


28.10.2022

Відзначення Дня гарбуза

    28 жовтня 2022 року фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей разом із учнями 4–А класу ЗОШ № 12 скористалися чудовою нагодою вшанувати городнього господаря – відзначити День гарбуза та дізнатися, що в Україні жовтогарячий символ осені займає почесне місце у гастрономії, народній медицині, обрядовості. Він так прижився на українській землі, що ми не уявляємо свого дитинства без гарбузової каші. Та хіба тільки кашу можна зварити з цього дива, адже крім перших і других страв можна зробити чудову випічку, десерти і, навіть варення.
    Гарбузи були і є поживною ягодою, посудом, складом для насіння, іграшкою, музичним інструментом, декором оселі, шпаківнею чи годівничкою для птахів, ялинковою прикрасою – це зовсім неповний список потрібних і корисних речей, які можна зробити своїми руками з гарбуза, вирощеного на городі.
    Отже, якщо життя піднесло вам гарбуза – зваріть із нього кашу та смакуйте із задоволенням!


27.10.2022

РОЗПОВІДІ ПРО ПРОФЕСІЇ

    Ми з дитинства мріємо кимось бути, мати цікаву і корисну професію. Але професій так багато і всі вони такі різні. Як же в них розібратися, особливо коли ти ще маленький? А для цього в Сумській обласній бібліотеці для дітей є багато розумних, яскравих, кольорових книг. І сьогодні вони допомогли маленьким користувачам, вихованцям НВК «Просперітас», більше дізнатися про відомі і невідомі професії. Малята почули, чим займається пасічник і хто такий палеонтолог. Всі з задоволенням розглядали малюнки та відповідали на запитання вікторини «Вгадай професію». А ще кожен мав змогу поділитися своїми мріями про те, ким він хоче стати, коли виросте. Час пролетів швидко і весело.


26.10.2022

БУДЬ ПРИРОДІ ДРУГОМ

    Сьогодні вже немає сенсу довго когось переконувати про важливість екологічних проблем для нашого майбутнього. Ми всі – діти Природи. Усім, що маємо, завдячуємо їй. Екомандрівка «Будь природі другом» допомогла юним користувачам Сумської обласної бібліотеки для дітей, учням ЗОШ № 12 групи продовженого дня, зрозуміти та осмислити, що ніщо на нашій планеті не може існувати окремо: ні рослини, ні тварини, ні людина. Бібліотекар з дітьми пригадала правила поводження в природі, особливо маленьких питайликів і чомусиків захопили малюнки з серії «Уроки екології», а ще бібліотекар розповіла, як діяльність людини призводить до постійного забруднення: атмосферного повітря, природних вод і ґрунтів.
    Всі разом прийшли до висновку, що планета Земля – це наша домівка і щоб нам було затишно і добре, то треба поводити себе мудро та своїми вчинками не шкодити природі. А бути її другом. .


25.10.2022

Ігротека «Інсценуємо казку»

    25 жовтня 2022 року ігротека «Інсценуємо казку» відділу естетичного виховання запросила вихованців НВК «Просперітас» разом із героями кумедної та незвичайної історії Робберехта Тьєррі «Про вовка, який випав із книжки» допомогти бідоласі-мандрівнику знайти свою казку.
    Динозаври, принци, принцеси, вовки, вівці, маленька дівчинка в червоній шапочці, заряд оптимізму, позитиву та гарного настрою!


25.10.2022


24.10.2022

НА ГОСТИНИ ДО БІБЛІОТЕКИ

    Важливі справи недільного дня: завітати до улюбленої Сумської обласної бібліотеки для дітей; долучитися до благодійної акції «Подаруй бібліотеці українську книгу»; взяти участь у творчій студії «Птах мрії» з вірою, що всі мрії обов’язково збудуться; написати теплі слова подяки захисникам і захисницям України та зробити фото на згадку.
    Головне пам’ятати – для справжнього читача ніякий дощ не заваді.


21.10.2022

    Колектив Сумської обласної бібліотеки для дітей щиро вдячний ГО «Благодійний фонд Козицького» за подаровані юним читачам 10 примірників книги «Гусінь, Мотя, війна і любов», які видані у видавництві «Левада» в пам'ять про визначну художницю-графіка, ілюстраторку і письменницю Вікторію Ковальчук, яка передчасно відійшла з життя в повному розквіті творчих сил і задумів.
    Сьогодні, в цей непростий для України час, коли кожен прагне стати на захист рідної землі, твори Вікторії Ковальчук дуже потрібні кожній бібліотеці. Українські-герої-воїни, саме про них іде мова в книжці «Гусінь, Мотя, війна і любов», безперечний приклад для кожного українця. Ці книги займуть гідне місце серед книжок сучасних українських патріотів.


20.10.2022

ЦІКАВІ ВИНАХОДИ

    Щодня ми користуємося багатьма речами і навіть не здогадуємося, що кожна з них має свою цікаву історію, свій шлях з минулого до сьогодні. Бесіда-повідомлення «Що? Де? Коли? Або цікаві винаходи» допомогла користувачам Сумської обласної бібліотеки для дітей, вихованцям НВК «Просперітас», здійснити цікаву подорож у чарівний світ відкриттів усім добре знайомих речей. Бібліотекар підготувала для маленьких чомусиків захоплюючі історії про виникнення ґудзиків, застібок-липучок, якими сьогодні залюбки користуються всі малята, морозиво на паличці та багато ін.
    Цікавий світ знайомих незнайомців захопив всіх без винятку.


20.10.2022


20.10.2022

КОЗАЦЬКА СЛАВА НА ВСІ ВІКИ

    Звитяжні сторінки історії України дарують нам надію, що тяжкі часи минуть, що у нас стане сил та мужності подолати будь-які перепони на шляху до перемоги. Сьогодні важливо, щоб ми знали власну історію, щоб завжди відчували міцне козацьке коріння та пишалися ним. Тому актуальною була тема заходу, учасниками якого стали відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня». 19 жовтня фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки провели для них арт-простір «Козацька слава на всі віки», який надав можливість більше дізнатися про козаків, їхнє життя та подвиги, пізнати козацьку мудрість у приказках та розгадати козацькі ребуси.


19.10.2022

ДИТЯЧА БІБЛІОТЕКА І ВІЙНА: У КОЖНОГО СВІЙ ФРОНТ

    18-19 жовтня на базі Національної бібліотеки України для дітей у форматі online проходить Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек для дітей «Бібліотека для дітей: користувачам, громаді, суспільству…».
     З вітальним словом до учасників Конференції звернувся перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, який акцентував увагу учасників на подальших кроках державної політики щодо відновлення, збереження та підтримки закладів культури, зокрема дитячих бібліотек, особливо у постраждалих і тимчасово окупованих регіонах. Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко наголосила на активній роботі бібліотек для дітей у надзвичайних умовах та безперервній адаптації їхніх послуг до викликів воєнного часу, що дозволяє продовжувати бібліотечне обслуговування користувачів у змішаних форматах.
     19 жовтня в рамках роботи секції «Війна. Бібліотеки. Діти» виконуюча обов’язки директора Сумської обласної бібліотеки для дітей Лілія ТОГОБІЦЬКА у своєму виступі «Дитяча бібліотека і війна: у кожного свій фронт» презентувала досвід роботи дитячих бібліотек Сумщини, які стали для своїх користувачів і точкою опори, і місцем сили, і простором для спільнодії в умовах воєнного стану. Лілія Миколаївна акцентувала увагу на тому, що з перших днів ворожого нападу дитячі бібліотеки Сумщини прагнули бути корисними своїм читачам, організовували заходи в зручному для них режимі, готували власні електронні продукти, видавали інформаційні матеріали для дітей і батьків, що читати під час війни та як себе вберегти. А ще активно займалися і продовжують займатися волонтерською діяльністю, разом з юними користувачами проводять патріотичні та благодійні акції, залучають фахівців, які проводять тренінги для дітей та батьків з усунення психологічних травм.
     Наприкінці виступу Лілія Миколаївна наголосила на тому, що вклад дитячих бібліотекарів Сумщини у наближення такої бажаної Перемоги України неоціненний!
     Робота конференції продовжується.


19.10.2022

ДІТЯМ СВІТУ - СОНЦЕ Й МИР

    Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада як день взаєморозуміння дітей, акцентування уваги на проблемах дитинства, привернення уваги усього світу до війни в Україні.
    Юні користувачі бібліотек Сумщини долучились до Міжнародного конкурсу дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир», який проходив з 10 червня по 15 жовтня п.р., організаторами якого є Національна бібліотека України для дітей, Національна секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Національна спілка художників України.
    Напередодні у Сумській обласній бібліотеці для дітей підбито підсумки обласного туру Конкурсу, основним завданням якого стала промоція заходів з формування основних цінностей: миру, свободи, рівності, підтримка творчих здібностей дітей. 55 фіналістів презентували свої малюнки і аплікації на розгляд обласного журі, яке визначило переможців конкурсу. Їх творчі роботи надіслані для подальшої участі в Конкурсі до Національної бібліотеки України для дітей.
    Бажаємо успіхів!!!


18.10.2022

Любі друзі!

    Поринути у фантастичний світ просто - треба лише подолати межу між реальністю та фантазією. Запрошуємо вас переглянути буктрейлер до книги Кетрін Патерсон «Міст у Терабітію».


14.10.2022

ВІДВАГА – ЦЕ НАШ ЗАПОВІТ

    До Дня українського козацтва та Дня захисників і захисниць України фахівцями відділу обслуговування учнів 5-9 класів на платформі Google meet з учнями 5-х класів ЗОШ №4 була проведена онлайн-вікторина «Відвага – це наш заповіт». Учасників заходу ознайомили з літературою про воїнів, які в різні часи обороняли та боронять нашу незалежність і територіальну цілісність. Відрадним було те, що відповідаючи на питання вікторини, діти вразили неабиякими знаннями з історії України періоду козацтва.


14.10.2022

ВІД МИНУЛОГО ДО СЬОГОДЕННЯ

    Відділ обслуговування учнів 5-9 класів Сумської обласної бібліотеки для дітей започатковує літературний проєкт «Від минулого до сьогодення». До уваги користувачів книги з історії України, що знайомлять з видатними історичними подіями та постатями країни.
     Книга Юрія Мицика, Сергія Плохія «Як козаки Україну боронили» - це своєрідний путівник по козацькому світу, в якому автори розповідають про зародження козацтва, його розквіт та занепад. Якщо книга вас зацікавила, чекаємо у бібліотеці!


14.10.2022

УКРАЇНА – КОЗАЦЬКА ДЕРЖАВА

    Історія нашої держави надзвичайно багата на події та героїв.
    14 жовтня українці святкують одразу три свята: Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День захисників і захисниць України. Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва, бо Пресвята Богородиця в усі часи вважалась заступницею народу України, покровителькою українських козаків та військових.
    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів організована книжкова виставка «Україна – козацька держава», присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького, історії виникнення козацтва в Україні та розповідає про героїчне минуле та сучасне українського війська.
    Вітаємо всіх захисників і захисниць України зі святом!


13.10.2022

14 жовтня – незвичайний день

    День захисників і захисниць України, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва об’єдналися 14 жовтня.
    І це недарма. Всі вони присвячені тим, хто з сивої давнини й донині боровся та бореться за незалежність рідної землі – людям, які вражають своїм сильним духом і відвагою. Про козаків, про дух лицарства наших предків йшла мова під час онлайн-зустрічі з користувачами Сумської обласної бібліотеки для дітей, учнями 4 та 3 класів СПШ №32. Діти взяли участь в історичному калейдоскопі «Подорож козацькими стежками». Яскрава презентація перенесла маленьких читайликів у цікавий, захоплюючий світ козацтва.
    Користувачі, які завітали до бібліотеки протягом цього тижня мали можливість переглянути книги, представлені на книжковій виставці «Оживає дух козацький», і познайомиться з героїчним минулим українського народу.


07.10.2022

БІБЛІОТЕКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

    07 жовтня 2022 року фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей взяли участь у круглому столі «Бібліотеки в умовах воєнного часу», який проводив дитячий журнал «Джміль» для бібліотекарів України в режимі онлайн.
    Під час зустрічі обговорювались актуальні проблеми бібліотечної діяльності в умовах воєнного часу, відбувся обмін досвідом бібліотекарів різних регіонів України. Особливо вразив виступ Валентини Лупицької (Харківська обласна бібліотека для дітей). Приємною була зустріч із відомим дитячим письменником Григорієм Фальковичем.
    Щиро дякуємо Ганні Остапенко та редакційній колегії журналу «Джміль» за змістовну та актуальну в умовах сьогодення онлайн-зустріч!


07.10.2022

    #Нобелівська_лауреатка_література


07.10.2022

ІМ’Я В ІСТОРІЇ СУМЩИНИ

    Слова відомого українського діяча, мецената Івана Харитоненка «Любіть місто Суми так, як люблю я» сьогодні знає та цитує кожен мешканець нашого міста. І звичайно не випадково, адже важко назвати людину, яка зробила б для Сумщини більше, ніж Іван Герасимович. Його постать є знаковою для кожного сумчанина. Завдяки своєму розуму, надзвичайно діловому чуттю й організаторському хисту, працелюбству, моральній витримці, енергії, підприємливості він, виходець із низів, сягнув шляхетних верств тогочасного суспільства.
    До річниці з його дня народження в Сумській обласній бібліотеці для дітей організовано книжкову виставку «Цукрозаводчик, промисловець, меценат – Іван Герасимович Харитоненко», на якій представлені книги про життя та діяльність цієї видатної людини.


06.10.2022

Дорогі друзі!

    Пропонуємо до вашої уваги 11-ту історію інформаційного калейдоскопу «Історія міста Суми в слайдах». Далі буде….


05.10.2022


05.10.2022

ПТАХ МРІЇ

    4 та 5 жовтня 2022 року вихованці НВК «Просперітас» та відвідувачі Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня» стали учасниками творчої студії «Птах мрії», яку провели фахівці відділу естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей. Діти складали власну диво-пташку з барвистим оперенням. Можливо це було одне спільне бажання, можливо кожен мав своє.
    Одна пір’їнка – одна мрія, і віра, що всі мрії обов’язково збуваються, які поєдналися в яскравого, барвистого, чарівного птаха, що здійснює мрії та виконує бажання!


03.10.2022


01.10.2022

КОЛИ РОБИШ ДОБРО - ДАРУЄШ ТЕПЛО

    Другий місяць осені починається з особливої дати – Дня людей похилого віку. Для маленьких читайликів Сумської обласної бібліотеки для дітей це просто любі бабусі і дідусі, тому бесіда-роздум «Коли робиш добро – даруєш тепло» була цікава кожному. І хлопчики, і дівчатка знають, що наймудріші, найдобріші саме бабусі та дідусі, адже вони дарують малятам свою турботу і любов, з ними цікаво читати книги, пізнавати світ.
    Разом з бабусями у відділі обслуговування користувачів молодшого віку діти познайомилися з цікавими книгами, що представлені на книжковій полиці «Шануймо старість, бо вона свята».