Шапка
40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 51 тел./факс 8(0542) 22-00-82 E-mail:sodb@ukr.net

Архів новин за І квартал 2022 року

23.02.2022

Смачні музеї світу

        Втомилися від походів до чудових історичних і художніх музеїв? Тоді саме час познайомитися зі смачними музеями. Тільки прохання – не їсти експонати! Приємної подорожі!


23.02.2022

Вебінар «Мовна ідентифікація@ukr.net»

      Фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей долучилися до вебінару «Мовна ідентифікація@ukr.net», присвяченого Міжнародному дню рідної мови. Організатор заходу – Українська бібліотечна асоціація та офіційний партнер ? Національна наукова медична бібліотека України. Цікаво було дізнатися про те, як працює веб-програма тестування сайтів TestLang для перевірки налаштувань веб-сайтів бібліотек на відповідність мовним правилам Інтернету та більш детально познайомитись з ідеєю проведення курсів з підготовки до іспиту на знання державної мови.
     Дякуємо організаторам і спікерам за змістовний і цікавий захід.

докладніше...


22.02.2022

      Сумська обласна бібліотека для дітей у День книгодарування долучилася до акції, яку підготувало видавництво «Ранок». І в подарунок за активну участь бібліотека отримала від видавництва цінний подарунок – чудові дитячі книги. Наші маленькі чомусики і ми, бібліотекарі, щиросердно вдячні видавництву «Ранок» за прекрасні книги.

докладніше...


22.02.2022

Сутінкова вечірка

      Сумська обласна бібліотека для дітей приєдналася до ІІ Всеукраїнської сутінкової вечірки, яку організовувала Національна бібліотека для дітей. Цього року тема вечірки «Дуже страшне кіно» – шоу за лаштунками з дуже страшними книжками. Учасники шоу заздалегідь підготували книжку, за якою було знято імпровізоване «страшне» кіно у стилі БЕКСТЕЙДЖ-ШОУ (за лаштунками).

докладніше...


21.02.2022

До Міжнародного дня рідної мови

Скарби рідної мови

Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово,
У барвінки зодягайся, моє щире слово…
Леонід Забашта

     21-го лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови, яке було запроваджено в жовтні 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Починаючи із 2000 року, цей день відзначають і в Україні, адже мова – найбільший скарб, одне з багатьох див, створених людством. Вона віддзеркалює душу народу, його історію, тому кожна людина повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти.
     До святкової дати в Сумській обласній бібліотеці для дітей було проведено низку заходів.

докладніше...


21.02.2022

До Міжнародного дня рідної мови

        До вашої уваги вебліографічний список літератури "Моє багатство - рідна мова".


16.02.2022

Мій світ, мої інтонації…

     У рамках мистецького проєкту «Творчі діти – України квіти» відділ естетичного виховання Сумської обласної бібліотеки для дітей презентує персональну виставку творчих робіт «Мій світ, мої інтонації…», автором якої є користувач бібліотеки, учениця Сумської дитячої художньої школи ім. Михайла Лисенка – Берестнева Васіліса.
     За словами автора, представлені роботи – це частинка її життя, захоплення та острівок натхнення. Роботи Василіси мають свій неповторний стиль і дарують нам знайомство із різноманітними інтонаціями її світу.
     Запрошуємо до перегляду всіх бажаючих!

докладніше...


16.02.2022

Моральні цінності людства

        Що таке моральні цінності? Для чого вони потрібні людям?
     Як відбувається їх вибір? На ці запитання відповість слайд-презентація «Моральні цінності людства».


15.02.2022

Герої не вмирають….

     День Героїв Небесної Сотні – пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.
     До цієї дати у читальному залі відділу обслуговування учнів 5-9 класів організована книжкова виставка «Небесна Сотня – герої нашого часу». У документальних і художніх документах, представлених на виставці, подано огляд подій, що відбувалися в Україні у листопаді 2013-лютому 2014 років.


14.02.2022

Даруємо з любов’ю

     Працівники Сумської обласної бібліотеки для дітей долучилися до Міжнародного дня дарування книг. Дитячі сучасні книги поповнили книжковий фонд бібліотеки, про що і свідчить організована виставка «Даруємо з любов’ю». Отримані новинки порадують всіх читачів бібліотеки.
     Читайте та насолоджуйтесь!

докладніше...


13.02.2022

До Дня святого Валентина

Свято закоханих сердець

        14 лютого закохані у всьому світі відзначають День святого Валентина.
     День закоханих – свято, сповнене приємних сюрпризів, цікавих подарунків, неочікуваних миттєвостей. Недарма його відзначають в очікуванні весни – пори року, коли почуття, прокидаючись разом із природою, стають ще сильнішими.
     Для кожної людини цей день – особливий. Головне, щоб він був пронизаний щирістю почуттів і теплом люблячого серця.
     До цієї дати бібліотекарі відділу обслуговування учнів 5-9 класів підготували поетичний вернісаж «Хто не кохав – не жив на цій землі».


11.02.2022

До Дня святого Валентина

Валентинка власноруч

        Усі люблять отримувати подарунки. Особливо вони пам’ятні і цінні для близьких людей, якщо зроблені з теплотою і турботою. День святого Валентина – чудовий привід показати рідним, як ви їх любите! Напередодні свята ви зможете змайструвати разом з нами не звичайну листівку, а оригінальну валентинку власноруч!


10.02.2022

Європа: відома й невідома

     Що таке Європа? Чи далеко вона знаходиться? Що цікавого? Скільки країн розташовано на території Європи?
     На всі ці запитання юні читачі змогли отримати відповідь, завітавши до відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей на book-вояж «Європа: відома й невідома». Фахівці відділу запросили маленьких читайликів здійснити «заочну» подорож країнами Європи. Адже кожна по-своєму цікава, унікальна, самобутня. А також читачі взяли участь у вікторині «Що? Де? Коли?», а потім кожен для себе обрав додому цікаву книжку!

докладніше...


10.02.2022

Рідне місто, ти для мене – диво!

Чарівні Суми, рідний краю
Моє ти місто золоте!
Так щиро я тебе кохаю
І ти для мене дороге.

      Кожна людина з любов’ю ставиться до своєї маленької батьківщини, до місця, де вона народилася, де зробила свій перший крок у житті. Та, щоб по – справжньому любити рідний край, своє місто, його треба добре знати.

докладніше...


03.02.2022

Калейдоскоп цікавих фактів

     Зоряне небо завжди цікавило людей. Спостерігаючи за зірками, людям здавалося, що з’єднавши найближчі зорі уявними лініями, вони бачать фігури. Саме в уяві людей на зоряному небі виникали образи тварин, предметів, фантастичних створінь тощо.

докладніше...


03.02.2022

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Любі наші друзі! Пропонуємо вам переглянути лютневий номер газети "Буквоїд" за поcиланням ...



02.02.2022

Творець українського байкарства

До вашої уваги віртуальне знайомство "Творець українського байкарства" з видатним українським байкарем, хрещеним батьком Кобзаря - Євгеном Гребінкою.




27.01.2022

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Трагедія націй

     27 січня в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який проголошений в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського концтабору смерті неподалік польського Освенцима. Знищення євреїв в Україні були систематичними і повсюдними, одним з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві. Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв.

докладніше...


26.01.2022

      Фахівці відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей пропонують юним читачам здійснити віртуальну подорож до найпівнічнішої частини земної кулі – Арктики, яка познайомить вас із чудовою природою та місцевими тваринами, які прекрасно пристосовані до суворих умов.


24.01.2022

Всеукраїнський конкурс плакатів
до Всесвітнього дня Землі
«Майбутнє планети у наших руках!»

       З умовами проведення конкурсу можна познайомитися за посиланням...



20.01.2022

До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту

     Спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України від 20 січня 2022 року установлено щороку 20 січня відзначати День вшанування захисників Донецького аеропорту.
      Саме 20-го січня, у день завершення оборони летовища, зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони Донецького аеропорту – загинув 41 військовослужбовець Збройних Сил України.

докладніше...


16.01.2022

До 85-річчя від дня народження Володимира Морданя

Поет-шістдесятник - Володимир Мордань

       До 85-річчя від дня народження українського поета, гумориста пропонуємо вам переглянути бібліографічний огляд літератури за посиланням...



16.01.2022

Абетка здоров'я. Частина дванадцята

      Маленькі наші питайлики та чомусики, а ви знаєте яку функцію виконує наша шкіра, яка є найбільшим нашим органом? А те що язик смакує різними ділянками окремі смаки та може розповісти лікарю про стан вашого здоров’я? А те що укус тварини може бути дуже небезпечним та становити загрозу здоров’ю та життю? Перегорніть сторінки нашої «Абетки здоров’я» і дізнайтеся відповіді на ці запитання. Абетку здоров’я вивчай – про своє здоров’я дбай!


13.01.2022

Увага! Свіженький номер «Буквоїда»!

     Любі друзі! Пропонуємо вам познайомитися з січневим номером газети "Буквоїд" за лінком за поcиланням ...



12.01.2022

До 85-річчя від дня народження Євгена Гуцала

       Пропонуємо вашій увазі рекомендаційний список літератури "Майстер прози і геній поезії", з яким можна ознайомитися за поcиланням...


12.01.2022

Майстер-клас з орігамі «Складаємо серветку для святкового столу»

     Святковому столу завжди приділяється особлива увага. Розташування і форма серветок завжди відіграють на ньому важливу роль. Гарно скласти паперові серветки – завдання не з легких. Однак трохи потренувавшись, ви зможете власними руками створити справжні витвори мистецтва.

докладніше...


12.01.2022

Книжкова хурделиця

     Зима прийшла – свята привела. І дорослі, і малята з нетерпінням чекають саме на зимові свята, тому що вони несуть із собою веселощі та розваги, ігри, співи колядок і щедрівок. Не залишились без цікавого дозвілля і маленькі читайлики відділу обслуговування користувачів молодшого віку Сумської обласної бібліотеки для дітей, на них чекала книжкова хурделиця «Зимові свята народного календаря». Всім давно відомо, що з книг можна дізнатися про всі звичаї різдвяних свят, як взагалі святкують в різних країнах світу, як прикрашають домівки, що дарують дітям, які смаколики готують і ще багато-багато цікавого.
      Час, проведений в бібліотеці, пролетів швидко та весело.

докладніше...


12.01.2022

До 115-річчя від дня народження Сергія Корольова

     Видатний вчений, українець, конструктор ракетно-космічних систем Сергій Павлович Корольов увійшов не лише в українську історію, але й у світову. Під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, відбувся перший політ людини в космос.

докладніше...


11.01.2022

Книгам дякуєм щодня за успішність та знання!

     11 січня, у Міжнародний день «дякую», до Сумської обласної бібліотеки для дітей завітали наші добрі друзі, учні 9 класу ССШ №9. Невимушена бесіда про книги для підлітків та стосунки у шкільному середовищі дали змогу дітям відчути себе більш обізнаними та захищеними. Кожен бажаючий зміг висловити свої відчуття з особистого досвіду та знайти відповіді на питання, які його турбують. З задоволенням наші користувачі обрали для себе цікавинки з нових надходжень літератури і щиро подякували бібліотекарям за корисні та цінні поради під час вибору книжок.

докладніше...


06.01.2022

Різдвяна дивоніч

     Свят не буває багато! На нас чекає одне з 12 найбільших християнських свят – велике і веселе Різдво.
      05 січня 2022 року фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей провели першу зустріч у новому році з відвідувачами Відділення денного перебування «Спільнота» Сумського міського територіального центру соціального обслуговування «Берегиня».

докладніше...


05.01.2022

Зимова подорож

     Складно собі уявити дітей, які не люблять зиму, зимові свята, зимові розваги. Не знайшлося таких і серед маленьких користувачів Сумської обласної бібліотеки для дітей. Зима переповнена загадками та дивами. Виявляється вона буває різна: можна з задоволенням бавитися пухким білим сніжком, а можна боятися зробити хоч один крок, тому що навкруги ожеледиця. Зима може дивувати кожного дня!

докладніше...